View Full Version : [westu] Classic

westu
11-05-2008, 00:05
Hej.
Dziś po raz pierwszy w życiu zmierzyłem się z moim zdaniem jednym z najtrudniejszych tematów w fotografii.
Praca z modelką wyszła całkiem nieźle, wszystko przebiegło zgodnie z planem :)
Jako, że są to moje pierwsze prace tego typu, inspirowałem się aktami zrobionymi przez innych fotografów.
Przedewszystkim chciałem uzyskać oświetlenie choć trochę podobne do tego co oglądamy w różnych galeriach :)
Osobiście jestem zadowolony, ale ja zawsze jestem zadowolony ze swoich zdjęć, więc daję Wam pod krytykę dzisiejsze prace. Narazie jedno, później jak obrobię to wstawię następne.

1.
http://foto.westu.info/akt/001_min_blog.jpg

elmalier
12-05-2008, 03:10
fajne, ale majtki zbędne, zaburzają harmonie

wojkij
12-05-2008, 06:04
Np dla mnie z racji wieku poproszenie o sciagniecie tego rekwizytu, nawet przy wczesniejszym naswietleniu mojej calkowicie profesjonalnej postawy, moglo by byc klopotliwe, zwlaszcza jesli modelka nie byla by doswiadczona modelka. No chyba ze byla to bliska znajoma, wtedy moje przypuszczenia sa bledne: ).

Zdjecie bardzo sympatyczne, dla lepszej oceny jednak przydalo by sie ich odrobine wiecej. I jesli mozesz to podziel sie wrazeniami z pracy nad materialem, mysle ze wiele osob to zainteresuje;)

westu
12-05-2008, 08:16
Modelka ani nie była doświadczona, ani nie była moją bliską znajomą [bo pewnie chodzi o 'girlfriend' mówiąc 'bliska znajoma' ;P], po prostu koleżanka ;) Zresztą ja też żadnego doświadczenia w tej materii nie miałem.

Wrażenia z pracy nad materiałem... Hmm no ja generalnie chciałem poćwiczyć oświetlenie + właśnię pracę w tego typu 'warunkach' ;)
Wszystko przebiegło w porządku, oczywiście modelka była skrępowana na początku, ale w miare trwania sesji zaczęło być 'normalnie' i nagość nie sprawiała takiego problemu. Stringi są na pupie ponieważ modelka nie wyraziła zgody na całkowitą nagość [aczkolwiek mam obietnice, że przy następnej sesji powinno być lepiej :-)]. Ja oczywiście też byłem lekko zmieszany, ale ponoć nie było tego po mnie widać [tak mówiła xD].
Światło to jeden softbox 50x70 z lampą CY100MR. Troszeczkę poeksperymentowałem, jako że był to początek moich zmagań z takim oświetleniem nie było łatwo. Ale już mniej więcej wiem czego mi brakuje, wiem jak to wygląda w praktyce.

Ogólnie rzecz biorąc ciekawe doświaczenie :)

kami74
12-05-2008, 12:19
Mi sie tam podoba, chociaz zgadzam sie, ze bez "tego" elementu garderoby byloby lepiej

canli
20-05-2008, 10:40
a mozesz napisac jak osiagnales takie tlo ? PS czy to jakos naturalnymi metodami ? moje doswiadczenia w zdjeciach studyjnych sa mniej niz zerowe wiec tym bardziej ciekawia mnie szczegoly techniczne :)

Mariusz_Borowicz
20-05-2008, 15:55
ladne swiatelko, ksztalty tego typu nieraz są ciekawsze niz pokazanie wprost,
powodzenia i czekam na jeszcze

aleks
20-05-2008, 21:10
Tzn, może chociaż żeby to były stringi np. jednobarwne. Niech będą, ale białe, czerwone... nie w paski.

teruus
20-05-2008, 23:28
cześć :)

Mnie się podoba, tak jak jest choć nie gustuje w tego typu zdjęciach, widać dobry "warsztat" :)

yerzu
20-05-2008, 23:41
I mi sie bardzo podoba - z chęcią zobaczę dalszą część materiału

westu
30-05-2008, 08:48
a mozesz napisac jak osiagnales takie tlo ? PS czy to jakos naturalnymi metodami ? moje doswiadczenia w zdjeciach studyjnych sa mniej niz zerowe wiec tym bardziej ciekawia mnie szczegoly techniczne :)

Tło to lampa CY100MR z softboxem 50x70 ;)

vasco5
01-06-2008, 00:09
wrzucisz coś jeszcze ??

nagor
02-06-2008, 00:34
nie musi wrzucać jak jesteś "sprytny" obejrzysz tez inne zdjęcia
(choć nie powiem oficjalnie jak bo nie wiem czy sobie fotograf tego życzy ale podpowiem zę można obejrzeć..:D)

lamuszka
02-06-2008, 12:02
nie musi wrzucać jak jesteś "sprytny" obejrzysz tez inne zdjęcia
(choć nie powiem oficjalnie jak bo nie wiem czy sobie fotograf tego życzy ale podpowiem zę można obejrzeć..:D)

Co więcej, są na to co najmniej dwa sposoby ;)

tom170
02-06-2008, 17:57
hmm.. jedno chyba nawet bylo bez tego denerwujacego elementu ubioru ;)

westu
04-06-2008, 22:04
wrzucisz coś jeszcze ??

Generalnie chciałem pokazać tylko to zdjęcie bo tamte już nie są tak dobre jak to (moim zdaniem i nie tylko :D).

Ale jak widzisz koledzy Ci już podpowiedzieli jak dotrzeć do reszty zdjęć :D

Pokazałbym ewentualnie jeszcze takie:

2.
http://foto.westu.info/akt/006_min_blog.jpg

3.
http://foto.westu.info/akt/004_min_blog.jpg

wojkij
04-06-2008, 22:23
2 bardzo dobre, jak na pierwsza sesje tego typu to tylko chwalic;)

westu
07-07-2008, 09:28
Tym razem coś takiego, dwa całkiem inne klimatycznie zdjęcia no ale wrzucam razem, proszę o ocenianie osobno ;)

4.
http://foto.westu.info/magda_w/2/001_min.jpg

5.
http://foto.westu.info/magda_w/2/003_min.jpg

PS. Jak się edytuje tytuł wątku? :P

mattnick
07-07-2008, 17:09
prosi się moderatora o zmianę

Vitez
08-07-2008, 02:03
Fajna figura, dobra modelka (lub kontrola nad modelką - na zdj nr 5 łatwo mogła popełnić błąd pozy np nie wciągnąć brzucha ;) ), dobre ujęcia, ale pewnie zaraz przyjdzie micles i pozamiata ;) .

mattnick
08-07-2008, 02:41
Fajna figura, dobra modelka (lub kontrola nad modelką - na zdj nr 2 łatwo mogła popełnić błąd pozy np nie wciągnąć brzucha ;) ), dobre ujęcia, ale pewnie zaraz przyjdzie micles i pozamiata ;) .

ja wiem, że jest późno ale gdzie Ty widzisz na fot. 2 brzuch .??

Vitez
08-07-2008, 02:57
ja wiem, że jest późno ale gdzie Ty widzisz na fot. 2 brzuch .??

O rety... na drugiej z nowych czyli na 5. :roll: . Poprawiłem.

Picia
08-07-2008, 15:22
alez ona ma ksztalty!;) 4 bardziej choc modelka mogla sie bardziej wygiac.. bo jak na razie wyglada jakby chciala a nie mogla:-)

Paenka
09-07-2008, 15:29
alez ona ma ksztalty!;) 4 bardziej choc modelka mogla sie bardziej wygiac.. bo jak na razie wyglada jakby chciala a nie mogla:-)

Jak szukasz tego typu zdjęć to poszukaj na "zbiorniku". Fotograf ocenia zdjęcie a nie modelke, która jest materiałem. Gratulacje własnie pokazałeś dlaczego młodziaki nie powinny się zajmować chociażby aktem/sesjami rozbieranymi. Jestem zniesmaczona :?

Do moderatora...a może tak zrobic filtr wiekowy do galerii o tematyce akt/zdjęcia w bieliźnie?

Vitez
09-07-2008, 18:09
Do moderatora...a może tak zrobic filtr wiekowy do galerii o tematyce akt/zdjęcia w bieliźnie?

I jak sobie wyobrażasz upilnowanie tego? Wiek (a dokładniej - datę urodzenia) można w dowolnym momencie zmienić w profilu :roll: .
Od strony witryny internetowej/forum jest to chyba technicznie wykonalne ale logicznie nie do upilnowania.

Fotograf ocenia zdjęcie a nie modelke, która jest materiałem.

Dla mnie modelka jest Osobą :!: a nie materiałem. I to kobieta prezentuje takie bezduszne podejście do osób fotografowanych... zadziwiające :roll: .
Modelka współtworzy zdjęcie i umiejętne ukazanie walorów modelki na zdjęciu jak najbardziej należy do akceptowanych elementów oceny zdjęcia.

gunia1990
09-07-2008, 20:03
Picia a moze ona rzeczywiście bardziej nie mogła? ;> nie kazdy moze się wyginac jak guma.. :D

co do zdjęć - oba świetne

Paenka
09-07-2008, 20:18
I jak sobie wyobrażasz upilnowanie tego? Wiek (a dokładniej - datę urodzenia) można w dowolnym momencie zmienić w profilu :roll: .
Od strony witryny internetowej/forum jest to chyba technicznie wykonalne ale logicznie nie do upilnowania.

Dla mnie modelka jest Osobą :!: a nie materiałem. I to kobieta prezentuje takie bezduszne podejście do osób fotografowanych... zadziwiające :roll: .
Modelka współtworzy zdjęcie i umiejętne ukazanie walorów modelki na zdjęciu jak najbardziej należy do akceptowanych elementów oceny zdjęcia.

Vitez ale ty się powazny zrobiłeś i sztywny....normalnie jakby ci ktoś kija w d*** wetknął! Ogarnij się...przecież żartowałam :mrgreen: PMS masz czy co?

Vitez
09-07-2008, 20:36
Vitez ale ty się powazny zrobiłeś i sztywny....normalnie jakby ci ktoś kija w d*** wetknął! Ogarnij się...przecież żartowałam :mrgreen: PMS masz czy co?

Wiesz... po coś ludzie wymyślili emotikonki by jakoś dać znać czytającym że się żartuje. Ty użyłaś jedynie ' :? ' , który nijak nie dał sygnału o żarcie :p .

Paenka
09-07-2008, 23:10
Wiesz... po coś ludzie wymyślili emotikonki by jakoś dać znać czytającym że się żartuje. Ty użyłaś jedynie ' :? ' , który nijak nie dał sygnału o żarcie :p .

opfff:roll: przepraszam....już nadrabiam :D ->:roll::roll:8-):lol:

Picia
14-07-2008, 16:53
4 bardziej choc modelka mogla sie bardziej wygiac.. bo jak na razie wyglada jakby chciala a nie mogla:-)

hola!? Paenka czemu sie tak bulwersujesz? moze troche zle uzylem slow,ale w 4 zdjeciu to poza taka troche ninaturlana m isie wydawala.

pozdrawiam ;)

Bachman
15-07-2008, 22:56
do osób znających temat - jak uniknąć bez PS'a tego co sie dzieje na udach modelki na fot.5?

Paenka
16-07-2008, 11:17
wzmocnić naczynka krwionośne i troche się opalić ;)

westu
23-07-2008, 12:00
do osób znających temat - jak uniknąć bez PS'a tego co sie dzieje na udach modelki na fot.5?

Dołączam się do pytania ;P
Nie miałem żadnego pomysłu jak sobie z tym poradzić ;/

gunia1990
23-07-2008, 13:37
może ogrzać ja? ;> o ile dobrze wiem takie coś robi się od zimna..

westu
24-07-2008, 09:12
Hm, to raczej kwestia nieudanej konwersji do BW chyba... ;P
Ogrzać bym mógł, ale nie wypada na sesji ;P

Vitez
25-07-2008, 18:02
Ogrzać bym mógł, ale nie wypada na sesji ;P

To przed sesją :twisted: .

micles
03-08-2008, 19:30
przyjdzie micles i pozamiata ;) .A co! :D

1. Znakomite

2. Dałbym więcej kontrastu

3. Znakomite

4. Aparat trochę wyżej, żeby framugi były równolegle, może zostawiłbym również górną framugę, żeby zrobić z niej ramkę (ofkoz jak nie jest bardzo wysoko).

5. Spoko, tak jak mówili, naczynka krwionośne, do tego cień pod pępkiem po zastosowaniu odrobiny wyobraźni wygląda jak zarost :D

No i jeszcze szwy na gaciach wystają, i nitki ze stanika jakieś frywolne, ta bielizna jakaś tania musiała być :D

ewa_olsztyn
04-08-2008, 11:01
(...) No i jeszcze szwy na gaciach ...D

Na... gaciach! :confused:
Omatko! :confused:
Gacie to nosili faceci na plaży za młodu.. mojej Babuni! Takie pasiaste!
Micles!!!

adams_bart
16-10-2008, 00:31
micles ma racje... wystają szwy ;)

janmar
16-10-2008, 00:38
Na... gaciach! :confused:
Omatko! :confused:
Gacie to nosili faceci na plaży za młodu.. mojej Babuni! Takie pasiaste!
Micles!!!

Micles ma rację.Na pierwszym zdjęciu są pasiaste :shock:

kieza
16-10-2008, 23:22
http://www.zebra-foto.pl/string.jpg

;-)

DonBolano
17-10-2008, 00:23
Nice .. ;)

BergoTorino
17-10-2008, 23:54
@Westu w jaki sposób była ustawiona lampa względem modelki gdy robiłeś zdjęcie No. 1

uzależniony
25-10-2008, 20:39
ostatnie zdecydowanie lepsze od No. 1 :)

ARN
03-11-2008, 23:23
nie do końca się zgodzę z Uzależnionym - skoro modelka nabrała odwagi, to mogłeś popracować bardziej nad ułożeniem.
Pereł.

lamuszka
04-11-2008, 13:28
http://foto.westu.info/akt/001_min_blog.jpg

http://www.zebra-foto.pl/string.jpg

nie do końca się zgodzę z Uzależnionym - skoro modelka nabrała odwagi, to mogłeś popracować bardziej nad ułożeniem.
Pereł.

Naprawdę uważasz, że propozycja kiezy ma coś wspólnego z odwagą modelki? :razz:

kieza
04-11-2008, 23:48
Pereł.

to mi komplemet sprawił - a troche na odwal w 15 min pojechałem :smile:

westu
08-11-2008, 18:06
@Westu w jaki sposób była ustawiona lampa względem modelki gdy robiłeś zdjęcie No. 1

Na wprost aparatu... :P

aseptyczny
15-11-2008, 12:00
fajne zdjecia :-) widzialem dawno temu na CF.

pozdros!