Jaki filtr na ostre światło ...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RafalTK
    Bywalec
    • 2008
    • 108

Jaki filtr na ostre światło ...

Witam!

Jako że na tegoroczne wakacje, urlop - jakoby tego nie zwać wybieram się do Zjednoczonych Emiratów, Omanu i Arabii Saudyjskiej mam pytanie ... Czy nie powinienem kupić jakiś filtrów, żeby fotki w tak ostrym słońcu miały jakieś soczyste i żywe kolory bez PSucia ... Po 2gie wiadomo - wszechobecny piasek ...

Co do obiektywów to mam narazie C 10-22, C 50 f/1.8 i T 28-75 f/2.8, do wyjazdu kupie jeszcze C 70-200 f/4 IS ...

Jeżeli powinienem zakupić jakieś filtry (oczywiście prócz UV) to prosiłbym o podpowiedź jakie ...

Dzięki za podpowiedzi!
    Rafał
    czarny aparat z białym obiektywem ...
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Polar oczywiście - nie żeby pomógł jakoś specjalnie na ostre światło ale zmniejszy kontrasty i nasyci kolory...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• RafalTK
      Bywalec
      • 2008
      • 108

a ja myslalem o jakiejs polowce ... no ok, jezeli faktycznie lepiej polara to niech bedzie polar, ale nie usmiech mi sie kupowac 77 i 67 mm kazdy mo 300 pln :/

Komentarz

• bruckner
        Początki nałogu
        • 2006
        • 275

kup 77mm i redukcję na 67mm choćby --->TAKĄ<---

Fotki Digart
        FOTOblog

Komentarz

• RafalTK
          Bywalec
          • 2008
          • 108

no tak, ale to w tym momencie moge pozegnac sie z oslona przeciwsloneczna ... chyba ze ktos z tego forum moze mi zagwarantowac ze ten wynalazek zmiesci sie w oslonie C 70-200 i T 28-75

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

Zamieszczone przez RafalTK
            ale nie usmiech mi sie kupowac 77 i 67 mm kazdy mo 300 pln :/
            Można zainwestować także w system Cokin. Redukcje nie są drogie a polar będzie ten sam do obywdu obiektywów.

no tak, ale to w tym momencie moge pozegnac sie z oslona przeciwsloneczna ...
            W systemie Cokin można na holder założyć osłonę przeciwsłoneczną, nie koniecznie jedną. Mają one budowę modułową tak więc można "regulować" jej długość.

Jeżeli używasz kilku obiektywów i zamierzasz pracować na jednym "zestawie" filtrów, system Cokin powinien rozwiązać sprawę. W takiej sytuacji będą potrzebne tylko odpowiednie redukcje. Nie bez znaczenia jest także ogroman oferta filtrów, zarówno tych oryginalnych Cokin, jak i bardzo dobrych zamienników jak Hitech.
            Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
            EOS + Speedlite

Komentarz

• Pirx
              Początki nałogu
              • 2006
              • 485

HiTech rulez.
              Pozdrawiam,
              Pirx

Komentarz

• RafalTK
                Bywalec
                • 2008
                • 108

Zamieszczone przez axk
                W systemie Cokin można na holder założyć osłonę przeciwsłoneczną, nie koniecznie jedną. Mają one budowę modułową tak więc można "regulować" jej długość.
                Rozumie że nie jest to w tym momencie standardowa osłona przeciwsłoneczna którą mam razem z obiektywem ... ?

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Rozumie że nie jest to w tym momencie standardowa osłona przeciwsłoneczna którą mam razem z obiektywem ... ?
                  Niestety nie. Musi to być osłona systemu Cokin np. taka jak ta:

http://www.allegro.pl/item357484778_...kin_p_255.html
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• RafalTK
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 108

Wydaje mi sie ze to nie jest dobry wybor w moim przypadku - moge sie oczywiscie myslic bo nie mam z takimi systemami wogole doswiadczenia - ale
                    1. poprawcie mnie jezeli sie myzle - C 10-22 bedzie winietowal przy takiej konfuguracji filtrow
                    2. jak wiadomo C 70-200 ma problem z praca pod swiatlo (duzo pomaga jego standardowa oslowa jezeli chodzi o bliki) - w momencie zalozenia takiej oslony jak w linku powyzej to mam pewne ze duzo zdjec bedzie do bani

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

Wydaje mi sie ze to nie jest dobry wybor w moim przypadku - moge sie oczywiscie myslic bo nie mam z takimi systemami wogole doswiadczenia - ale
                      1. poprawcie mnie jezeli sie myzle - C 10-22 bedzie winietowal przy takiej konfuguracji filtrow
                      2. jak wiadomo C 70-200 ma problem z praca pod swiatlo (duzo pomaga jego standardowa oslowa jezeli chodzi o bliki) - w momencie zalozenia takiej oslony jak w linku powyzej to mam pewne ze duzo zdjec bedzie do bani
                      Generalnie jak nie chcesz się bujać z redukcjami czy Cokinem który ma marnego polara i w ogóle (IMHO) nie jest żadną opcją w tym przypadku jedyna rada to przeboleć kasę i kupić filtry dla każdego (większości) rozmiarów gwintów obiektywów które masz...
                      Cokin jest świetny do połówek, ale jego polar jest drogi i marny...
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...