Obiektywy do 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maco

Obiektywy do 350D

Witam. Zamierzam kupić body 350D i zastanawiam się nad jakimiś w miarę dobrymi sprawdzonymi obiektywami. Jeden - ma zastąpić ten kitowy, a drugi zoom z ogniskową do 300 mm. Jeżeli chodzi o cenę obiektywów, to pierwszy ok 1000 zł, drugi 1500 zł.. Pomóżcie.
    Pozdrawiam
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

Zamieszczone przez Maco
    Witam. Zamierzam kupić body 350D i zastanawiam się nad jakimiś w miarę dobrymi sprawdzonymi obiektywami...
    jak uzyjesz wyszukiwarki wpisujac "obiektyw" to dostaniesz 18 stron odpowiedzi, po przesianiu zostanie pewnie z 5 stron, jak przeczytasz to bedziesz wiedzial wszystko albo spytasz sie na forum ciut konkretniej.
    Ostatnio edytowany przez CYNIG; 1054.
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• AGO
      Początki nałogu
      • 2005
      • 351

Ja mysle ze tak jest calkiem rozsadnie:
      Sigma 18-50 EX (1400 zl)
      Sigma 70-300 APO II (800 zl)

ceny orientacyjne, nie za nowy sprzet

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

A ja zasugeruje Sigme 18-125 i Canona 100-300.

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Moze zamiast 100-300 jednak Sigme 70-300 APO II?
          Nie znienawidzi 18-125 tak szybko za predkosc No i to makro

Zostanie troche gotowki na jakas mocniejsza lampe albo torbe
          ...

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez KuchateK
            Moze zamiast 100-300 jednak Sigme 70-300 APO II?
            Nie znienawidzi 18-125 tak szybko za predkosc No i to makro
            A moze jednak nie?
            Canon szybszy, ostrzejszy, cichszy i E-TTL II (uzywa tego ktos z tele? ).
            Poza tym zasugerowalem sie cena... 1500 czyli chce porzadniejsze tele, gdyby bylo 1 tys na tele to wtedy Sigma .

Komentarz

• tpop
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1465

Zamieszczone przez Vitez
              Canon szybszy, ostrzejszy, cichszy
              mialem 100-300 i kilka dni temu sprzedalem. Wlasnie ten parametr jakos mnie niezbyt zadowalal. Powyzej 200 robilo sie juz niezle mydlo. A przy 300 nie warto juz bylo cykać. Sprawdze teraz ta sigme.
              photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez Maco
                ... Jeden - ma zastąpić ten kitowy,...
                Zacząłbym od stałki 50/1.8 za ok 400zł, żaden inny obiektyw w pienążkach, którymi dysponujesz nie da Ci tak ostrego rysunku. Tak naprawde to wolałbym wydać 1500zł na 50/1.4 i mieć jeden naprawde porządny obiektyw.

Przejrzyj sobie obiektywy u pana Pstryka - tam mają bardzo dobre opisy każdego i można wyszukiwarce ustawiac widełki cenowe. Kasy masz troche mało na coś naprawde dobrego. Za 2500 możesz mieć 50/1.4 + Canon EF 90-300 f/4.0-5.6 USM + kit Ci zostanie.

Nie wiem czemu chcesz "zastąpic" ten kitowy - to obiektyw za ok 100USD i "zastepca" to 17-40L za 1000USD - jaki sens kupować coś niewiele lepszego, jeśli wogóle lepsze za troche wieksze pieniadze. I tak żaden nie rysuje tak jak stałka. L-ka jest blisko ale to jednak nie to.

Janusz

Janusz,
                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2063

Zamieszczone przez Maco
                  Witam. Zamierzam kupić body 350D i zastanawiam się nad jakimiś w miarę dobrymi sprawdzonymi obiektywami. Jeden - ma zastąpić ten kitowy, a drugi zoom z ogniskową do 300 mm. Jeżeli chodzi o cenę obiektywów, to pierwszy ok 1000 zł, drugi 1500 zł.. Pomóżcie.
                  Pozdrawiam
                  Z body będziesz zadowolony a ze szkłami bądziesz miał problem i zawsze za mało kasy. Polecam stałkę C 50/1.8, dobry i nie drogi. Potem wszystko zależy od tego co chcesz focić. Za radą Viteza polecam Tamrona zastąpi Ci kitowca, chociaż nie wiem czy warto go brać. Z zoomem też miałem problem ale w końcu po wielu analizach, pytaniach etc. zamówiłem 70-200 4L, powinien być fajny tylko, że drogo kosztuje. Mam też Sigmę 105/2.8, fajne szkło i jeśli chcesz robić makro polecam.
                  EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez tpop
                    mialem 100-300 i kilka dni temu sprzedalem. Wlasnie ten parametr jakos mnie niezbyt zadowalal. Powyzej 200 robilo sie juz niezle mydlo. A przy 300 nie warto juz bylo cykać. Sprawdze teraz ta sigme.
                    No to bedzie "zamienil stryjek" .
                    Powyzej 200 to kazdy z wyjatkiem eLek robi sie mydlany.
                    Trzeba bylo celowac w Canona 70-210 3.5-4.5 albo 70-200 4L, wtedy mialbys zadowalajaca ostrosc. A powyzej 200 to wg mnie Canon lepszy od Sigmy (oceniajac po niektorych fotkach z pbase czy tu prezentowanych).

Komentarz

• tpop
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1465

Zamieszczone przez Vitez
                      No to bedzie "zamienil stryjek" .
                      Wierze głeboko (bo nic innego mi nie pozostalo) ze tak nie bedzie. Przekonam sie juz w tym tygodniu.

Zamieszczone przez Vitez
                      A powyzej 200 to wg mnie Canon lepszy od Sigmy (oceniajac po niektorych fotkach z pbase czy tu prezentowanych).
                      Dominik wrzucal kiedys kilka fotek tej sigmy i wygladaly na lepsze niz te z mojego canona. Moze mialem jakąś bidną sztuke.
                      Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
                      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• ukasz
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 595

Zamieszczone przez Vitez
                        Powyzej 200 to kazdy z wyjatkiem eLek robi sie mydlany.
                        Chyba że Sigma 135-400, do 300 jest całkiem ok

A jeśli chodzi o temat, to wszystko zależy od filozofii. Można zostawić sobie kita jako szeroki kąt, i dokupić Tamrona 28-75 jako standart, i Sigme 70-300 APO II jako tele

Można zostawić kita jako szeroki kąt i niby standart i dokupić porządne tele np 70-200 f4L

Można też zostawić kita jako szeroki kąt, dokupić 50 f1.8, Tokinę 28-70 f2,8SV i Sigmę 70-300 APOII. Też się chyba w cenie zmieści

Komentarz

• TommyTheCat
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 222

no ciekaw jestem jak wypadnie porownanie, mam nadzieje ze napiszesz krotka recke
                          tez mam zamiar cos nowego dokupic i moj wybor oscyluje wokol tych szkiel
                          Canon 30D

Komentarz

• Maco

Zamieszczone przez Janusz Body
                            Nie wiem czemu chcesz "zastąpic" ten kitowy - to obiektyw za ok 100USD i "zastepca" to 17-40L za 1000USD - jaki sens kupować coś niewiele lepszego, jeśli wogóle lepsze za troche wieksze pieniadze. I tak żaden nie rysuje tak jak stałka. L-ka jest blisko ale to jednak nie to.
                            Janusz
                            Chcę lub chciałem zastąpić kitowy - bo dużo osób na niego psioczy, więc myślałem, że dołożę parę stówek i kupię coś lepszego. Może jednak lepiej go wziąść a oglądnąć się za trochę droższym tele?
                            Piszecie, że na 300 mm tańsze tele robią mydlany obraz - rzeczywiście jest aż tak źle?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Moja stopka mówi, co bym polecił. Zostać przy kicie, bo nie jest taki zły. Ewentualnie dorzucić 50/1.8. Z długich albo 100-300USM (przymknięty na długim końcu nie jest zły, vide zdjęcia samolotów na mojej stronie) albo 70-200/4L (droższy krótszy lepszy).
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...