Grip - nie dziala spust

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kopek

Grip - nie dziala spust

Witam,
    mam problem z gripem (nieoryginalnym) do Canona 350d (uzywam z 400d). Nie działa spust. Jak wcisne do polowy, to wszystko normalnie wyostrzy, jednak jak docisne do konca to zdjecia juz nie zrobi... Reszta dziala. Wiecie moze w czym problem? Aha.. i mam jeszcze jedno male pytanie, wiecie moze gdzie moge kupic klapke od baterii do Canona 400d?
    Pozdrawiam!
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Sprawdź styki, może po prostu coś nie łączy. Inna opcja - siadł spust.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Tak to jest z azjatyckimi zamiennikami. Niestety na ich niezawodność nie można zbytnio liczyć. Najczęstszymi usterkami obserwowanymi w azjatyckich zamiennikach są awarie spustu oraz pokrętła zmiany parametrów ekspozycji. Ja także w pierwszej kolejności proponował bym sprawdzenie połączeń elektrycznych spustu, choć niestety wiąże się to z rozebraniem gripa.
      Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
      EOS + Speedlite

Komentarz

• Picia
        Początki nałogu
        • 2006
        • 337

rozbierz gripa i sprawdz styki, tak jak mowili wyzej. a jak juz wszystko do brze zrobisz to pozaklejaj go dokladnie przynajmniej nie bedzie tak latal

Komentarz

• jacekxyz
          Bywalec
          • 2007
          • 105

Mialem to samo w oryginalnym gripie do 30D przy zdjeciach w pionie, okazalo sie ze grip byl za slabo dokrecony i przy zdjeciach pionowych minimalnie sie przemieszczal doslownie o milimetr ale to juz wystarczylo zeby cos tam nie laczylo, dokrecilem mocniej i bylo ok, przypuszcam ze u ciebie tez jest jakis problem na stykach, sprawdz styki, przeczysc, dokrec mocniej grip
          60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Komentarz

• TomS
            Uzależniony
            • 2006
            • 880

miałem tak samo ja jacekxyz ale w 20D ale tylko 2 razy

Komentarz

• kopek

Dzieki za odpowiedzi. Rozkrecilem gripa, zobaczylem jakies kabelki, pomyslalem ze nie bede nic w nim majstrowal, sprzedam go (poki nie rowalilem go do konca, moze ktos sobie naprawi), skrecilem, i wszystko dzialatak jak powinno Szkoda tylko ze dzisiaj nawalil podczas ewakuacji dworca centralnego w Olsztynie...

A wiecei moze gdzie moge kupic ta klapke od baterii? Niestety ale gdzies mi sie zgubila.
              Pozdrawiam

Komentarz

• jacekxyz
                Bywalec
                • 2007
                • 105

Kopek twoj grip to kolejny przyklad na to ze jednak lepiej dozbierac troche kasy i kupic oryginal na pewnych elementach zestawu jednak nie warto oszczedzac, ja ostatnio chcac zaoszcedzic pare zlotych kupilem karte pqi i kurde byla walnieta szcescie ze fotek nie stracilem

Komentarz

• icik
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 159

Mnie ta przypadłość z grip-em dotknęła dwa razy. Mam też oryginalnego canona. Raz zacięło się pokrętło a raz spust.
                  Wyłączenie aparatu przywróciło funkcje życiowe - teraz jest OK.
                  Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez jacekxyz
                    Kopek twoj grip to kolejny przyklad na to ze jednak lepiej dozbierac troche kasy i kupic oryginal na pewnych elementach zestawu jednak nie warto oszczedzac ...
                    Tym bardziej iż różnaca pomiędzy nowym zamiennikiem a używanym (w bardzo dobrym stanie) oryginałem nie jest znowu aż taka duża.

Zamieszczone przez jacekxyz
                    ja ostatnio chcac zaoszcedzic pare zlotych kupilem karte pqi i kurde byla walnieta szcescie ze fotek nie stracilem
                    Tak w ramach OT. PQi to dobra, renomowana firma produkująca pamięci masowe. Widocznie chodziło o pojedyńczy wadliwy egzemplarz ponieważ produkty tej firmy cieszą się dużym uznaniem i niezawodnością.
                    Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• kopek

Zamieszczone przez axk
                      Tym bardziej iż różnaca pomiędzy nowym zamiennikiem a używanym (w bardzo dobrym stanie) oryginałem nie jest znowu aż taka duża.

Tak w ramach OT. PQi to dobra, renomowana firma produkująca pamięci masowe. Widocznie chodziło o pojedyńczy wadliwy egzemplarz ponieważ produkty tej firmy cieszą się dużym uznaniem i niezawodnością.
                      Mam 2 karty 2gb pqi. Jedna kupilem pol roku temu, a ta druga niecaly miesiac temu, i zauwazylem ze ta 2ga jest troche wadliwa, ostatnio zrobilem ok 150 zdjec, z czego 2 sie zle zapisaly, a wczesniej ok 200zdjec, z czego 3 sie zle zapisaly. Ta pierwsza jednak nie sprawia mi zadnych problemow. Ale podobno pqi ma dozywotnia gwarancje...

Komentarz

• jacekxyz
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 105

[QUOTE=kopek;469271]Mam 2 karty 2gb pqi. Jedna kupilem pol roku temu, a ta druga niecaly miesiac temu, i zauwazylem ze ta 2ga jest troche wadliwa, ostatnio zrobilem ok 150 zdjec, z czego 2 sie zle zapisaly, a wczesniej ok 200zdjec, z czego 3 sie zle zapisaly. Ta pierwsza jednak nie sprawia mi zadnych problemow. Ale podobno pqi ma dozywotnia gwarancje...[/QU

Na mojej bylo podobnie, wez sciagnij sobie program HD Tune ma opcje error scan
                        mozesz skanowac dyski ale i karty tez, ja przetestowalem swoja i okazalo sie ze gdzies po 3/4 pojemnosci ma sporo uszkodzonych sektorow, kolega axk pisze ze pqi to dobra i renomowana firma, pewnie tak jest ale moja pierwsza karta pqi byla uszkodzona co mnie skutecznie zniechecilo do tej firmy, wczesniej mialem sporo roznych sandiskow orz kingstonow i nigdy zadbych podobnych problemow wiec....

Komentarz

• kopek

Wlasnie przeskanowalem moja karte i nic nie wykrylo...

A wiecie cos moze o tej dozywotniej gwarancji pqi?

Komentarz

• Chris_11
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 572

Zamieszczone przez kopek
                            [...] sprzedam go (poki nie rowalilem go do konca, moze ktos sobie naprawi [...]
                            Rewelacyjne podejście... Proponuje jeszcze wystawić na tym forum w dziale "SPRZEDAM".
                            Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

Pracuję...