współpraca EOS 350d z lampą speedlite 580 EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • brzezik

współpraca EOS 350d z lampą speedlite 580 EX

Mam od niedawna Canona 350d i lampę 580 EX.Problem w tym ,że mam wrażenie że zdjęcia z lampy błyskowej są trochę niedoświetlone.Z lampy wbudowanej wyglądają mniej więcej tak samo.Nie pomagały próby zmiany trybów pracy,obojętne w jakim trybie jest tak samo.Ciekawostką jest to,że przy blokadzie ekspozycji doświetla właściwie.Przepalenie lampy o 2/3 równiez daje lepsze efekty.Na ustawieniach standardowych niestety już jest gorzej.Czy ktos z Was tez ma podobny problem ze współpracą tego aparatu z lampą?
  • Hatik
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 21

Od niedawna używam 580 EX II. Myślę, że najlepiej sprawdza się w trybie M w aparacie i ETTL (lampa). Ustawiam czas manualnie np. 1/60 do 1/125 (przy ogniskowej powyżej 100 mm) i przesłonę w zależności od oczekiwanej głębi ostrości. W lampie najczęściej korekta na +1, +1 1/3. Lampa najczęściej na 45 stopni i odbłyśnik. ISO najczęściej 400, a nawet 800. Sprawdziło się to znakomicie w kościele (komunia) i na sali.

Trzeba oczywiście parametry podobierać doświadczalnie już w miejscu focenia. Powodzenia...

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez brzezik
      Mam od niedawna Canona 350d i lampę 580 EX.Problem w tym ,że mam wrażenie że zdjęcia z lampy błyskowej są trochę niedoświetlone.Z lampy wbudowanej wyglądają mniej więcej tak samo.Nie pomagały próby zmiany trybów pracy,obojętne w jakim trybie jest tak samo.Ciekawostką jest to,że przy blokadzie ekspozycji doświetla właściwie.Przepalenie lampy o 2/3 równiez daje lepsze efekty.Na ustawieniach standardowych niestety już jest gorzej.Czy ktos z Was tez ma podobny problem ze współpracą tego aparatu z lampą?
      wszyscy mamy tak samo :-) To jest cecha charakterystyczna canonowskiej automatyki błysku.
      antidotum jest dokładnie takie jak sam napisałeś: FEL lub FEC+

Nie pozostaje mi zatem nic innego jak zacytować Viteza z innego wątku:
      Zamieszczone przez Vitez
      Lektura obowiązkowa http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
      I lektura uzupełniająca http://foto.jasiu.pl/
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• brzezik

Dzięki za odpowiedź.Do tej pory z wcześniejszym analogiem EOS-em używałem lampy niededykowanej,która miała swoją automatykę.I ten zestaw sprawdzał się nawet nieźle.Cóż,po kupnie zestawu cyfrowego,spodziewałem się lepszej współpracy.Ale lampa rzeczywiście jest full wypas...

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez brzezik
          Dzięki za odpowiedź.Do tej pory z wcześniejszym analogiem EOS-em używałem lampy niededykowanej,która miała swoją automatykę.I ten zestaw sprawdzał się nawet nieźle.Cóż,po kupnie zestawu cyfrowego,spodziewałem się lepszej współpracy.Ale lampa rzeczywiście jest full wypas...
          Jeśli masz 580EX II to włącz Custom Function nr 05 lampy na opcję 2 - to jest własna automatyka lampy i może też będzie się sprawdzało nieźle. Inne lampy Canona nie mają wbudowanej automatyki.

Komentarz

Pracuję...