Mam od niedawna Canona 350d i lampę 580 EX.Problem w tym ,że mam wrażenie że zdjęcia z lampy błyskowej są trochę niedoświetlone.Z lampy wbudowanej wyglądają mniej więcej tak samo.Nie pomagały próby zmiany trybów pracy,obojętne w jakim trybie jest tak samo.Ciekawostką jest to,że przy blokadzie ekspozycji doświetla właściwie.Przepalenie lampy o 2/3 równiez daje lepsze efekty.Na ustawieniach standardowych niestety już jest gorzej.Czy ktos z Was tez ma podobny problem ze współpracą tego aparatu z lampą?
współpraca EOS 350d z lampą speedlite 580 EX
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Od niedawna używam 580 EX II. Myślę, że najlepiej sprawdza się w trybie M w aparacie i ETTL (lampa). Ustawiam czas manualnie np. 1/60 do 1/125 (przy ogniskowej powyżej 100 mm) i przesłonę w zależności od oczekiwanej głębi ostrości. W lampie najczęściej korekta na +1, +1 1/3. Lampa najczęściej na 45 stopni i odbłyśnik. ISO najczęściej 400, a nawet 800. Sprawdziło się to znakomicie w kościele (komunia) i na sali.
Trzeba oczywiście parametry podobierać doświadczalnie już w miejscu focenia. Powodzenia... -
wszyscy mamy tak samo :-) To jest cecha charakterystyczna canonowskiej automatyki błysku.Mam od niedawna Canona 350d i lampę 580 EX.Problem w tym ,że mam wrażenie że zdjęcia z lampy błyskowej są trochę niedoświetlone.Z lampy wbudowanej wyglądają mniej więcej tak samo.Nie pomagały próby zmiany trybów pracy,obojętne w jakim trybie jest tak samo.Ciekawostką jest to,że przy blokadzie ekspozycji doświetla właściwie.Przepalenie lampy o 2/3 równiez daje lepsze efekty.Na ustawieniach standardowych niestety już jest gorzej.Czy ktos z Was tez ma podobny problem ze współpracą tego aparatu z lampą?
antidotum jest dokładnie takie jak sam napisałeś: FEL lub FEC+
Nie pozostaje mi zatem nic innego jak zacytować Viteza z innego wątku:
Lektura obowiązkowa
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
I lektura uzupełniająca
http://foto.jasiu.pl/Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Dzięki za odpowiedź.Do tej pory z wcześniejszym analogiem EOS-em używałem lampy niededykowanej,która miała swoją automatykę.I ten zestaw sprawdzał się nawet nieźle.Cóż,po kupnie zestawu cyfrowego,spodziewałem się lepszej współpracy.Ale lampa rzeczywiście jest full wypas...Komentarz
-
Jeśli masz 580EX II to włącz Custom Function nr 05 lampy na opcję 2 - to jest własna automatyka lampy i może też będzie się sprawdzało nieźle. Inne lampy Canona nie mają wbudowanej automatyki.Dzięki za odpowiedź.Do tej pory z wcześniejszym analogiem EOS-em używałem lampy niededykowanej,która miała swoją automatykę.I ten zestaw sprawdzał się nawet nieźle.Cóż,po kupnie zestawu cyfrowego,spodziewałem się lepszej współpracy.Ale lampa rzeczywiście jest full wypas...Komentarz
Komentarz