Czyszczenie matrycy w nie autoryzowanym serwisie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kacpeeeer
    Zablokowany
    • 2007
    • 95

Czyszczenie matrycy w nie autoryzowanym serwisie

Witam
    co myślicie o czyszczeniu matrycy w nie autoryzowanym serwisie?
    boje się coś popsuć wiec sam tego nie robie.
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

Wydaje mi sie ze to nie ma znaczenia gdzie serwis to serwis. Raz kumplowi czyscili tylko nie pamietam gdzie i zostaly troche pylki po bokach to z racje tego ze zostaly wyczyscili mu za free

Pozdro
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

A co można myśleć? jak wyczyszczą dobrze to będzie czysta, jak nie to nie
      Ja czyszczę sam i jakoś żyję.. jedyne czego bym nie tykał to matówka
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• jceel
        Początki nałogu
        • 2007
        • 282

Zamieszczone przez arturs
        A co można myśleć? jak wyczyszczą dobrze to będzie czysta, jak nie to nie
        Ja czyszczę sam i jakoś żyję.. jedyne czego bym nie tykał to matówka
        Matrycę łatwiej zepsuć niż matówkę, a jak już to po matówce mniej płaczu będzie.
        EN57D DIGITAL.

Komentarz

• Kacpeeeer
          Zablokowany
          • 2007
          • 95

a jeśli chodzi o koszty to jakieś ogólne ceny ile za to biorą?

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

Zamieszczone przez Kacpeeeer
            a jeśli chodzi o koszty to jakieś ogólne ceny ile za to biorą?
            Cen na Żytniej nie znam ale jest to kwota kilkudzieięciu złotych. W obrębie województwa Śląskiego (w serwisach w których pytałem o cenę) cena wacha się w granicach 50-80 zł. Ja także polecam "własnoręczne" czyszczenie. Nie jest to procedura skomplikowana a jeżeli będziemy trzymali się kilku prostych reguł całkowicie bezpieczna dla sprzętu oraz bezpłatna.
            EOS + Speedlite

Komentarz

• piast9
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3267

Zamieszczone przez jceel
              Matrycę łatwiej zepsuć niż matówkę
              Nie wskazuje na to statystyka postów na forum. Zaklajstrowaną, porysowaną, poniszczoną szorowaniem matówkę miało już tu sporo osób, a o ile pamiętam nikt nie zniszczył sobie matrycy. Spróbuj czyszczeniem przy pomocy np. wacika czy czegoś zniszczyć szybę w oknie. Da się? Matryca jest przykryta szklanym filtrem i to jego się czyści a nie samą chip półprzewodnikowy.
              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Wats0n
                Uzależniony
                • 2006
                • 996

Zamieszczone przez piast9
                Nie wskazuje na to statystyka postów na forum. Zaklajstrowaną, porysowaną, poniszczoną szorowaniem matówkę miało już tu sporo osób, a o ile pamiętam nikt nie zniszczył sobie matrycy.
                Zgadza się. Sam zaliczam się do tego szacownego grona...
                Postanowiłem wydmuchać syfy spod matówki, i przy wkładaniu jej na miejsce zrobiłem dwie piękne krechy o metalowy zaczep (40D). Na szczęście widać że coś jest nie tak tylko pod ostre światło.
                Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• tomdz
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 637

Matryca jest przykryta szklanym filtrem i to jego się czyści a nie samą chip półprzewodnikowy.
                  O ile prawdą jest, że czyszczenie matrycy jest w miarę bezpieczną czynnością, to w przypadku nowszych aparatów, nie czyści się szkła, ale powłoki anty-IR (dichroic mirror).
                  Body, stałki, zoomik

Komentarz

• Kacpeeeer
                    Zablokowany
                    • 2007
                    • 95

czyli co ostatecznie proponujecie? oddać do serwisu czy czyścic samemu?

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Zamieszczone przez tomdz
                      O ile prawdą jest, że czyszczenie matrycy jest w miarę bezpieczną czynnością, to w przypadku nowszych aparatów, nie czyści się szkła, ale powłoki anty-IR (dichroic mirror).
                      Te powłoki są praktycznie od zawsze na matrycach. I są one równie trwałe. W sumie nie jestem pewien czy lustro dichroiczne nie jest czasem "od spodu". Tak czy owak, jeszcze nie słyszałem o tym, aby ktoś to sobie uszkodził postępując w miarę rozsądnie.

Ja czyszczę sam ale z drugiej strony mam ręce dość sprawne do majsterkowania. Moim zdaniem gruszka do przedmuchania grubszego brudu (obowiązkowa!) + wacik do ucha najpierw nawilżony izopropanolem a potem suchy i matryca czysta jak łza.
                      Jeśli nie masz dwu lewych rąk poćwicz sobie to najpierw np. na filtrze UV czy innej tego typu powierzchni, nabierzesz wprawy i wtedy czyść matrycę sam.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• drakon
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 101

Ostatecznie..... to musisz podjąć decyzję sam Na tym forum jest kilka wątków o tym, czym i jak to zrobić.
                        Wszystko jest trudne, zanim się stanie proste.
                        Ja miałem podobny problem z wymianą matówki - samemu czy komuś zapłacić?
                        40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Komentarz

• tomdz
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 637

Te powłoki są praktycznie od zawsze na matrycach. I są one równie trwałe. W sumie nie jestem pewien czy lustro dichroiczne nie jest czasem "od spodu". Tak czy owak, jeszcze nie słyszałem o tym, aby ktoś to sobie uszkodził postępując w miarę rozsądnie.
                          Tak, ale w modelach przed 400D/40D/5D lustro dichroiczne było przykryte szkłem, z którego później zrezygnowano (źródło: zachodnie fora + white papers Canona). Co ciekawe, argumetnowano to głównie oszczędnością, co mnie osobiście rozwala, bo ile mogli zaoszczędzić na kawałku szkła?
                          Co do uszkodzeń, był dość głośny przypadek uszkodzenia powłok w 5D przy czyszczeniu Eclipse ("ciekawe" kolorki zaczął sprzęt rejestrować), ale, o ile pamiętam, koniec końców udowodniono gościowi błąd w sztuce.
                          Body, stałki, zoomik

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Spróbuj sam, to naprawdę nie jest skomplikowana czynność. W instrukcji obsługi aparatu napewno jest dość dokładnie opisana wraz z wykazem "narzędzi" które będą potrzebne. Gruszka gumowa obowiązkowa, możesz ją nabyć w każdej aptece (kosztuje kilka złotych).
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• fret
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1503

No i czasem sama gruszka wystarczy. Tylko sprawdź wcześniej, czy nie jest wytalkowana w środku

Komentarz

Pracuję...