Panowie dzisiaj pstrykałem trochę 50-tką i okazuje się, że zdjęcia przy F1,8 są nieostre - postanowiłem w domciu zrobić test na BF/FF - www.csk.pl/~tm/BF.jpg - nie wiem co robić, z lewej strony jest ewidentny BF a z prawej już niestety nie tak ewidentnie
- zaczynam się wkurzać bo jak pstrykałem A95 takie problemy były mi obce i miałem zdecydowanie mniej stresów związanych z tematem sprzętu
- czy powinienem wysłać ten obiektyw z body do kalibracji czy próbować go wymienić?
Czy to jest BF?
Zwiń
X
-
Czy to jest BF?
50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EXTagi: Brak -
-
Albo ja jestem slepy albo ta kartka nie jest rownolegla do aparatu i tutaj moze Ci wyjsc wszystko co tylko zechcesz nawet Left/Right Focus ;-) Zrob test montujac aparat na statywie na przeciwko karty testowej tak zeby patrzyl na nia pod katem 45 stopni.Komentarz
-
to było ze statywu i około 45 st - ok zaraz strzelę jeszcze raz50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EXKomentarz
-
www.csk.pl/~tm/backf.jpg - kurde naprawdę dziwnie to wygląda - wstyd się przyznać ale wcześniej robiłem fotki przy max F3,5 - dzisiaj F1,8 okazała się dla mnie kolejną dawką stresu związaną z dslr
- parametry to F1,8 - 1/1600 ISO 1600 HELP
Ostatnio edytowany przez ToMo; 1690.50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EXKomentarz
-
zle test robisz. Aparat wyraznie nie jest w zadnej plaszczyznie z testową kartą. Przy f1,8 glebia jest bardzo krotka i stad zapewne to przeklamanie.
Na tym zdjeciu obszar ostrosci rozciaga sie mniej wiecej tak:Ostatnio edytowany przez tpop; 553.Komentarz
-
Zobacz, ze teraz "wada" sie zmniejszyla. Postaraj sie ustawic kartke dokladnie przed aparatem tak zeby jej krawedzie rowno sie schodzily wzdluz kadru.Komentarz
-
ok - jesteście GIT - w znaczeniu bardzo pomocni - spróbuję jeszcze raz50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EXKomentarz
-
Moim zdaniem na zdjęciu karta testowa leci w prawo. Ze zdjęcia wynika, że masz Front Focus czyli ostrość znajduje się przed miejscem, na który ostrzył AF body (zakładam, że test robiłeś przy zachowaniu 45 st. kąta nachylenia aparatu względem karty testowej).
Ponieważ, tak jak napisałem, widać, że karta nachylona jest w prawo, stąd masz po prawej 2-3mm FF a z lewej jakieś 9-10mm.
BTW, jakość taka sobie, dlaczego aż ISO 1600 skoro fota ze statywu?Komentarz
-
mój statyw jest do bani - jutro pożyczę od kogoś porządny i jeszcze raz spróbuję - chyba potrzebuję poziomicy na statywie, żeby test był naprawdę wiarygodny - dziękuję za pomoc50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EXKomentarz
-
Jezeli na zdjeciach nie widac FF/BF to rob ten test az wynik bedzie w pelni zadowalajacy dla Ciebie :-) Ja tak zrobilem i spie spokojny, ze nie mam zadnego BF/FF czy inny Focus...;-)Komentarz
-
Tak, gonzo44 masz w pewnym sensie rację ale przy F1,8 dzisiaj dla żony robiłem zdjęciątka i przy ostrzeniu na oczy ostre wyszły tylko włosy
- widać na zdjęciach - więc postanowiłem temat trochę podrążyć - mam nadzieję, że serwis skalibruje szkiełko - tylko pojawia się kolejny problem - nie uśmiecha mi się wysyłanie do stolicy body ze szkłem na tydzień np
50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EXKomentarz
-
Jak to wszysko czytam to odechciewa sie kupowania dslr'a. Co chwile ma ktos tu problem z BF/FF
. Mam tylko nadzieje ze jak juz nadejdzie ten wielki moment i w koncu kupie 20D to BF/FF bedzie juz historia ;-) .
Pozdro5DKomentarz
-
Zamieszczone przez TermosJak to wszysko czytam to odechciewa sie kupowania dslr'a. Co chwile ma ktos tu problem z BF/FF
.
Ot propaganda.
Nie co chwile.
Problem jest taki - ze jak ktos ma problem to idzie w internet i szuka miejsca/porad ktore pomoga mu problem rozwiazac.
Jak ktos problemu nie ma to nie ma powodu robic cos takiego, po prostu robi zdjecia.
Dlatego o problemach FF/BF czytasz ciagle a o braku takich problemow - baaaardzo rzadko.
A body w Polsce jest rzedu kilkudziesieciu tysiecy co najmniej... jak sadzisz - czy te jeden/dwa posty na miesiac czy nawet tydzien - jaki odsetek sprawnych body stanowia?
Problem jest, a poniewaz tylko problem a nie jego brak jest zglaszany - dlatego moze sie wydawac ze dSLR to taka kicha... a to NIEPRAWDA - bo jest to tylko bledne wrazenie.Komentarz
-
Mam tylko nadzieje ze w przyszlosci bede nalezal do tej zdecydowanie wiekszej grupy :-DZamieszczone przez VitezOt propaganda.
Nie co chwile.
Problem jest taki - ze jak ktos ma problem to idzie w internet i szuka miejsca/porad ktore pomoga mu problem rozwiazac.
Jak ktos problemu nie ma to nie ma powodu robic cos takiego, po prostu robi zdjecia.
Dlatego o problemach FF/BF czytasz ciagle a o braku takich problemow - baaaardzo rzadko.
A body w Polsce jest rzedu kilkudziesieciu tysiecy co najmniej... jak sadzisz - czy te jeden/dwa posty na miesiac czy nawet tydzien - jaki odsetek sprawnych body stanowia?
Nigdy nie myslalem o dSLR ze to jakies badziewie, wrecz przeciwnie wedlug mnie jest to 'najlepsze co moglo nas spotkac' w dzisiejszych czasachZamieszczone przez VitezProblem jest, a poniewaz tylko problem a nie jego brak jest zglaszany - dlatego moze sie wydawac ze dSLR to taka kicha... a to NIEPRAWDA - bo jest to tylko bledne wrazenie.
5DKomentarz
Komentarz