Prędkość migawki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vojtaz

Prędkość migawki

Witam!

Jako poczatkujacy chcialem sie zapytac o co chodzi z ta predkoscia migawki, tzn wiem, ze to jest czas reakcji midawki po nacisnieciu spustu, ale mam problem z odszyfrowanie ktora predkosc jest tak naprawde szybsza podczas przegladania testow aparatow...

np.

mam predkosc migawki aparatu "A"

8 - 1/1448 sek

i predkosc migawki aparatu "B"

1/2 - 1/2000 sek

i ktora tak naprawde jest szybsza??
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Tak teoretycznie to migawka moze byc bardzo wolna a nadal byc w stanie naswietlac bardzo krotkie czasy rzedu 1/4000 sekundy... Ale nie robmy zamieszania

To co podales to zakres... Pierwszy od 8 sekund do 1/1448... Czyli jesli nie ma czegos takiego jak bulb (recznie otwierasz i zamykasz migawke) to mozesz maksymalnie naswietlac 8 sekund.

Drugi 1/2 (malo bardzo)... 1/2000 niewiele mniej od 1/1448... Niezauwazalna roznica.

Wybral bym pierwszy... Poprostu w nocy na statywie zdjecia z czasami kilka sekund sa bardzo fajne... Ograniczenie 1/2 sekundy zwykle swiadczy o bardzo nedznej matrycy ktora nie radzi sobie z dluzszymi czasami szumiac niemilosiernie albo produkujac inne bonusy.

Czasy rzedu 1/1000 wystarczaja do zamrozenia ruchu, powyzej wiele zreszta nie ma... Szybki dslr osiaga 1/8000, a na fotach tego praktycznie nie widac.

Zapewne to co podales pochodzi z kompaktow... Nie ma problemu... Z przyslona i ISO jakie tam wystepuje wystarczy Ci napewno zakresu do wiekszosci normalnych fot.

Wieksze znaczenie ma to 8 sekund wzgledem 1/2 w tym drugim jak to ktora efektywnie jest szybsza...
    Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
    ...

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Zamieszczone przez vojtaz
      Witam!

Jako poczatkujacy :wink: chcialem sie zapytac o co chodzi z ta predkoscia migawki, tzn wiem, ze to jest czas reakcji midawki po nacisnieciu spustu, ale mam problem z odszyfrowanie ktora predkosc jest tak naprawde szybsza podczas przegladania testow aparatow...

np.

mam predkosc migawki aparatu "A"

8 - 1/1448 sek

i predkosc migawki aparatu "B"

1/2 - 1/2000 sek

i ktora tak naprawde jest szybsza??
      'Predkosc migawki' to inaczej czas jej otwarcia wyr. w sekundach.

aparat A moze naswietlac od 1/1448sek (czytaj jednej tysiac czterysta czterdziestej osmej sekundy ) do 8 sek.

aparat B moze naswietlac od 1/2000sek do 1/2sek

jak widac aparat B ma krotszy czas otwarcia migawki czyli jej 'predkosc' :wink: jest wieksza

Edit:
      niepotrzebnie sie produkowalem

Komentarz

• snow
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1145

W przypadku kompaktów nic się nie otwiera i nie zamyka, bo jest elektroniczna

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Uwzgledniajac ze jest to migawka szczelinowa to tam wieksze znaczenie ma szerokosc szczeliny jak szybkosc samej migawki Zmniejszajac szczeline mozna zmniejszyc predkosc migawki, majac nadal efektywnie ten sam czas naswietlania...

W kompaktach rozne cuda sa... Przyslona robiaca za migawke... Migawki elektroniczne...

A roznice maksymalnej szybkosci migawki i tak sa naprawde mniej wazne jak kolor obudowy.
          ...

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Kuchatek - ja w pierwszym poscie autora nie widze zadnej wskazowki ze chodzi o cyfrowki... wiec dlaczego w swoim poscie piszesz o matrycach?

Snow podobnie - a kompakty analogowe tez maja migawki elektroniczne?

Komentarz

• Pszczola
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1760

Jestem niemal pewien, ze w pierwszym przypadku chodzi o Kodak EasyShare V550
              EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Zamieszczone przez Vitez
                Kuchatek - ja w pierwszym poscie autora nie widze zadnej wskazowki ze chodzi o cyfrowki... wiec dlaczego w swoim poscie piszesz o matrycach?
                Zaden analog nie ma tak durnych czasow Co to innego jak marketingowo zepsuty kompakt digitalny moze byc?

Ja tak z dobrego serca... Autor sie podnieci ze jeden jest pare tysiecznych sekundy szybszy szybszy i kupi trupa z ograniczeniem czasu do pol sekundy

A wiem jak to jest, bo mialem takiego z 4 sekundami... Powyzej sekundy taka kasza...
                Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                ...

Komentarz

Pracuję...