Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam do Was drobne pytanko. Kupiłam Canona 450d i zauważyłam drobny szczegół. Podczas korzystania z LivieView w słabych warunkach oświetleniowych jak skorzystam z powiększenia obrazu np. 10x to na ekranie w niektórych miejscach zaczynają migać białe piksele. Jeśli obraz nie jest powiększony to tych pikseli nie widać.
Czy to jest normalne zjawisko ?
Jeśli są te białe punkty pojawiają się i znikają w różnych miejscach, to nic złego. Przy słabym świetle, w trybie LV podbijana jest czułość matrycy i mogą to być wzmocnione szumy.
Natomiast jeśli pojawiają się w tych samych miejscach (łatwo to sprawdzić, przesuwając przy powiększeniu oglądany fragment - owe białe powinny przesuwać się również), to znaczyłoby, że są "wrażliwsze" niż inne i przy robieniu zdjęć "na wysokich ISO" można się spodziewać "hot pixeli". Generalnie, w trybie LV matryca czytana jest non-stop, co powoduje, że jest ona cieplejsza i stąd może bardziej szumieć.
Przy przesuwaniu powiększonego fragmentu obrazu te migające piksele również zmieniają położenie. Są także migające czerwone oraz niebieskie. Aparat kupiłam kilka dni temu, doradź mi proszę czy lepiej go wymienić ? Czy może jest to normalne w aparatach cyfrowych ?
w 40D (lifeview) cos takiego nie wystepuje ale z drugiej strony matryca jest lepsza. pytanie jakie mozna sobie zadac to czy na zdjeciach to widac?? jezeli nie to moim skromnym zdaniem nie ma sensu zawracac sobie glowy taka *******a i robic zdjecia.
bahrd ma racje, przy wzmocnieniach (a te w lifeview sa duze) moga pojawic sie bledy (lifeview probuje wyswietlic obraz w symulowanych warunkach poprawnego naswietlenia)
sprawdz zdjecia, jezeli zdjecia sa ok to nie ma sie co martwic. jezeli nie to serwis/sprzedawca bedzie musial byc niepokojony
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
A dodatkowo zobacz stronę 97. (w wersji angielskiej) instrukcji. Piszą, że można się spodziewać takiego zachowania.
Dla pewności zrób kilka zdjęć w trybie manualnym, z pokrywką na obiektywie, przy różnych czułościach - od 100 po 1600 - i różnych czasach - powiedzmy do 10s, z włączonym i wyłączonym trybem redukcji szumów (jeśli w tym modelu jest). Przy najkrótszych czasach i najniższych czułościach histogram nie powinien pokazywać nic.
Heh, w 40D i słabym świetle obraz w live view zaczyna przypominać zdjęcia z mojego Sony Ericssona Ale nie ma w tym nic dziwnego, czułość jest wtedy naprawdę bardzo mocno podbijana (do tego w ograniczonej rozdzielczości). Nie ma się czym martwić, jeżeli na zdjęciach nie widać nic niepokojącego.
Sprawdziłam matrycę programem DeadPixelTest.
Zrobiłam zdjęcie dekielka w różnych czułościach i czasach.
W krótkich czasach program nie znalazł uszkodzonych pikseli.
W ISO 800 i czasie 15 sek wyszły 3 hot piksele. W wyższych czułościach i dłuższych czasach nie robiłam. zdjęcia były robione w RAW i konwertowane na tiff, przesłona f3,5.
Szczerze mówiąc trochę nie rozumiem tego zjawiska
Wygląda na to, że podczas LiveView i słabego oświetlenia widoczne jest bardzo dużo migających pikseli. Na przykład zasłaniając obiektyw dekielkiem przy włączonym LV widać chyba z kilkadziesiąt migających pikseli. Ale jak zrobię zdjęcie (z wyłączoną redukcją szumów) to w zależności od czasu naświetlania albo nie ma dead i hot pikseli albo pojawią się maksymalnie 3 sztuki, raz też jeden został rozpoznany jako "dead"
Zastanawiam się skąd te różnice pomiędzy obrazem na podglądzie a na zdjęciu, przecież w obu przypadkach obraz był rejestrowany przez tą samą matrycę.
Zastanawiam się skąd te różnice pomiędzy obrazem na podglądzie a na zdjęciu, przecież w obu przypadkach obraz był rejestrowany przez tą samą matrycę.
Zrób prosty ekperyment. Ustaw tryb Av, największą przysłonę i zrób zdjęcie w przy słabym świetle. Sprawdź czas, jaki dobrał aparat. W trybie LV, matryca czytana jest - powiedzmy, żeby zaogrąglić - 8 razy na sekundę, czyli 1/8s, a to pewnie znacznie jest mniej niż w zrobionym właśnie w tych warunkach zdjęciu.
Ponieważ przysłonę mamy całkowicie otwartą, to aparat, żeby przedstawić na ekraniku - jak pisali wyżej koledzy - symulowane naświetlenie ujęcia, musi odpowiednio podbić ISO (do wartości znacznie przekraczających udostępniane użytkownikom 1600 - wedle reguły: im ciemniej tym bardziej) - wzmacniając przy tym szumy.
Innymi słowy, z aparatem jest wszystko w porządku.
PS
Jeśli jest na sali jakiś analogowiec, to proszę o potwierdzenie/zaprzeczenie, że w przypadku kliszy mamy do czynienia z podobną sytuacją wywołując zdjęcie z mocno niedoświetlonego negatywu.
Zrobiłam test chociaż przyznam się szczerze, że nie rozumiem czemu on mial służyć. Przy przysłonie F3,5 i ISO 100 aparat dobrał czas naświetlania 4 sek.
Zrobiłam test chociaż przyznam się szczerze, że nie rozumiem czemu on mial służyć. Przy przysłonie F3,5 i ISO 100 aparat dobrał czas naświetlania 4 sek.
Matryca w trybie LV jest skanowana z częstotliwością 30fps. Daje to maksymalny czas ekspozycji pojedynczego kadru na poziomie 1/30s. O ile dobrze policzyłem to daje 7EV, które trzeba nadrobić by było coś widać na ekranie. A to oznacza, że obraz wyświetlany podczas kadrowania LV jest podbijany do czułości ok. 12800 ISO.
Bardzo dziękuje za wyjaśnienie. Chociaż nie udało mi się dojść skad wyszła Ci czułość 12800 :-)
Przy okazji jeszcze zapytam o te hot/dead piksele. Przy ISO 1600 i czasie 8 sek (przy dłuższym nie sprawdzałam) program Dead Pixel Test raz pokazuje mi 3 piksele, innym razem 1 hot, jeszcze innym 1 dead. W drugim i trzecim przypadku znalazł ten sam piksel tylko raz miał on luminację 220 (rozpoznał go jako hot) a innym razem miał luminację 251 (rozpoznał go jako dead).
To, że hot piksele są normalnym zjawiskiem to wiem, ale podobno dead pikseli już nie powinno być. I teraz nie wiem czy w moim przypadku rzeczywiście jest martwy piksel ? Przy krótszych czasach program DeadPixelTest go nie "wyłapuje".
Hotpixele/deadpixele sa normalnym zjawiskiem, o ile nie ma ich 1000 to nie ma najmniejszego powodu do zmartwienia. Sa one standartem w zasadzie wszystkich matrycach, z czasem pojawiaja sie nowe. Wiekszosc oprogramowania do grafiki automatycznie je retuszuje. No i nawet bez tego nie ma najmniejszych szans by przy sporym wydruku czy ogladaniu zdjecia w wersji dostosowanej do monitora byly one widoczne.
I na przyszlosc zakoduj sobie by zdjec nie ogladac w powiekszeniu wiekszym niz 50% oraz nie bawic sie takimi bzdurnymi programikami, to niczemu nie sluzy
Matryca w trybie LV jest skanowana z częstotliwością 30fps. Daje to maksymalny czas ekspozycji pojedynczego kadru na poziomie 1/30s. O ile dobrze policzyłem to daje 7EV, które trzeba nadrobić by było coś widać na ekranie. A to oznacza, że obraz wyświetlany podczas kadrowania LV jest podbijany do czułości ok. 12800 ISO.
Zle policzyles. Tak by bylo, gdyby LV wyswietlal ciemny obiekt z normalna jasnoscia. Jednak ciemny obiekt jest widoczny na LCD ciemno. Wiec nie trzeba "nadrabiac" do normalnego naswietlenia.
W ogole nie trzeba nic nadrabiac, i widac tak jak przy max ISO, tylko nie trzeba nic _obrabiac_ i oczywiscie w powiekszeniu wyglada tak jak wyglada.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
AnitaKraft - nie przejmuj się pojedynczymi pikselami. Bierz aparat w plener i ciesz się dobrymi ujęciami. Więcej czasu stracisz na "badaniu" matrycy niż na robieniu zdjęć. Aparat służy do fotografowania, czyli rejestrowania tego co ulotne.
Czy każdy pyłek z obiektywu też będziesz skrzętnie ścierać? Po jakimś czasie pewnie Ci to przejdzie
Komentarz