EF-S 18-55 do Analoga - pasuje.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

EF-S 18-55 do Analoga - pasuje.

Nie wiem jak wy, ale mi wydaje się, że jest sens obrzezać kita. Dzisiejszego popołudnia z nudów i z parcia na możliwość podpięcia czegoś innego niż 50 1.8 obrzezałem mojego kita. Ostatecznie wygląda nawet ładnie. Zamontowany do 300V sprawuje się dobrze, fakt, winieta jest, ale w wizjerze znika po ustawieniu ogniskowej >20mm, więc i tak zyskałem dużo(30mm szerokiego). Nie wiem jak wyjdzie to na kliszy, ale z tego co pamiętam, to wizjer w 300V kryje prawie 100% (na oko), więc winieta nie powinna przeszkadzać.

EDIT : W specyfikacjach piszą, że kryje 95%, więc jednak jeszcze trochę tej winiety na 20mm może zostać. Ale nadal, zoom jest.
    Ostatnio edytowany przez micles; 8127.
  • Gringo997
    Uzależniony
    • 2007
    • 516

ja podpialem tamiego 17-50 (uzywam go z 4od zamiast kita) i na 17mm jest ogromna winieta (osłona przeciwsłoneczna się łapie -nie podpinam jej oczywiście) narazie spartoliłem kliszę więc nie pokaże efektów ale pod koniec tygodnia na próbe wytrzaskam ze 2 klisze to coś postaram sie pokazać
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• minek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1386

O lustro nie wadzi?

Komentarz

• yogi-bear
        Początki nałogu
        • 2005
        • 366

Kiedyś sprawdzałem Tamiego 17-50 na 5D i chyba nie wadzi bo 5D nadal działa. Z tego co pamiętam 17mm dawał efekt ciut nie circular fisheye. ;-)

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Zamieszczone przez minek
          O lustro nie wadzi?
          Stwierdziłem, że jak zawadzi, to dużo płaczu nie będzie, najwyżej nie będzie kliszaka. No i tak po 1mm cofałem aż doszedłem do 18mm i trzymając puszkę dało się odczuć lekkie muśnięcie lustra o "coś" (pewnie soczewka). Odpiąłem i sprawdziłem czy wszystko całe - całe, soczewka nieporysowana, lustro nie zbite. I tak z tego 18mm nie będę korzystał, bo widać winietę.

Komentarz

• liquidsound
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1956

Kiedys na plenerku Throin podpinal 10-20 Sigmy pod 650/600 to dopiero czad.
            1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
            Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• micles
              Zablokowany
              • 2006
              • 4359

A jak to jest z FF? Które szerokie kąty pasują (chodzi mi o zakres 1x-2x), bo następnym zakupem (o matko! zostanę chyba fortune-tellerem!) będzie właśnie takie szkło, a nie chciałbym kupić czegoś, co by winietowało. Proszę o zwięzłą i treściwą odpowiedź jednego usera, bo nie ma sensu robić OT.

Komentarz

• Pavlik
                Coś już napisał
                • 2007
                • 86

oprócz Canonów EF, jest Sigma 12-24 i 17-35 (zarówno Sigma jak i Tamron) mam Tokinę 12-24 i też trybi z FF ale od 18mm dopiero znika winieta :-)
                still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Komentarz

• 1czarek1
                  Coś już napisał
                  • 2006
                  • 67

Jest jeszcze sigma 15-30
                  2x EOS R3,

Komentarz

• Viracocha
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 853

Zamieszczone przez yogi-bear
                    Kiedyś sprawdzałem Tamiego 17-50 na 5D i chyba nie wadzi bo 5D nadal działa. Z tego co pamiętam 17mm dawał efekt ciut nie circular fisheye. ;-)
                    Ten Tamron ma mocowanie EF, a nie EF-S, więc nic nie będzie wadzić.

Komentarz

• Pirx
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 485

Zamieszczone przez Pavlik
                      mam Tokinę 12-24 i też trybi z FF ale od 18mm dopiero znika winieta :-)
                      Mylisz winietę z polem krycia.

Winieta, to przyciemnienie rzutowanego obrazu na brzegach (rogach) kadru (zwykle maleje lub znika po przymknięciu przysłony).
                      Przy T.12-24 na FF poniżej tych 18 mm po prostu nie ma rogów kadru - kadr jest okrągły, bo obraz rzutowany przez to szkło jest mniejszy od FF (i nic tu nie da przymykanie przysłony).
                      Pozdrawiam,
                      Pirx

Komentarz

• jceel
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 282

Tak ogólnie to można by zrobić jakieś zestawienie zoomów do cropa 1.6x, które:
                        a) działają z 1.3x, czy w całym zakresie i jeśli nie to od jakiej ogniskowej
                        b) działają z FF i od jakiej ogniskowej
                        EN57D DIGITAL.

Komentarz

Pracuję...