View Full Version : [Malin] Barbara

Malin
02-05-2008, 13:21
Slowo wstepu - dwudniowa sesja do reklamy butów z modelką, która pierwszy raz występowała w takiej roli przed szkiełkiem. Zdjecia ze scisłą współpracą z jacab1 ;)

http://www.czakuma.nazwa.pl/prem/barbara01.jpg

http://www.czakuma.nazwa.pl/prem/barbara02.jpg

http://www.czakuma.nazwa.pl/prem/barbara03.jpg

Vresviik
02-05-2008, 15:32
no ładne,ale:sztuczne poza że hej(nr 1)nijak ze zdjęć nie domyśliłbym się że to reklama butów(ale całe szczęście oswieciłeś mnie podpisem:) i tak z ciekawosci: co z tego że pierwszy raz?

fret
02-05-2008, 16:04
Porażaja sztucznością i chyba nie z winy modelki :). Ostatnie najlepsze, ale też coś nie gra. Kominek kojarzy się z ciepłem, albo z zimą, takie buty ani z jednym, ani z drugim... Swiatło też jakieś niespójne, cienie raz z lewej, raz z prawej.

corass
02-05-2008, 16:29
widać gdzie obniżałeś i podwyższałeś ekspozycję. Że to reklama butów na pierwszy rzut oka bym nie powiedział. Choć temat ciężki do zrealizowania w kontekście pozakazywania całej sylwetki, jeśli jednak nie było takiego wymogu to mógłbyś zrobić 1-2 zdjęcia zgrabnych łydek w ww. butach.

fotokor1
02-05-2008, 16:45
mnie podoba się 2 ale nie bynajmniej jako reklama butów (brakuje mi też reszty nogi) ogólnie te fotki nie mają nic wspólnego z reklamą butów (poza tym że na nich są) może lepiej by było gdyby buty były ustawione na kominku np.
pozdrawiam

MMM
02-05-2008, 18:16
Technicznie zdjęcia dobre, ładne światło.
Kadr na drugim słaby, nie podoba mi się ucięta stopa i but.
Cel jakim była reklama moim zdaniem nie został osiągnięty, brakuje lepszego wyeksponowana butów. Jedynie na trzecim wzrok modelki kieruje uwagę na buty ale to i tak raczej nie będzie zbyt sugestywne dla przeciętnego widza.
Pozdrowienia dla Jacka :-)

Paenka
02-05-2008, 21:13
HAhahahahahha a ja właśnie zanim przeczytałam wasze opinie miałam napisać "Barbara ma nieładne buty"...ale zonk :D

bakulik
02-05-2008, 21:19
Witam.

Na trzecim, moim zdaniem, zdecydowanie za ciasny kadr...

Mac
02-05-2008, 21:33
Hmmm, trzecie zdjęcie mogłoby być dobre ale jak powiedział bakulik trochę za ciasno, drugie niezłe.
Nie mniej dobre światełko i ładne kolorki.

mor_feusz
02-05-2008, 22:09
Ladne kolory, ladne swiatlo, technicznie super ale..... cos sztucznie (szczegolnie 1) 3 najlepsza. Na 2 zdjeciu wyglada (modelka) jak "smierc" - takie mam skojarzenia

Malin
03-05-2008, 08:08
no ładne,ale:sztuczne poza że hej(nr 1)nijak ze zdjęć nie domyśliłbym się że to reklama butów(ale całe szczęście oswieciłeś mnie podpisem:) i tak z ciekawosci: co z tego że pierwszy raz?

Ladne kolory, ladne swiatlo, technicznie super ale..... cos sztucznie (szczegolnie 1) 3 najlepsza. Na 2 zdjeciu wyglada (modelka) jak "smierc" - takie mam skojarzenia

Dzieki za wszelkie slowa krytyki tej pozytywnej i negatywnej (budujacej). Na ogol wynika ze problemy wynikły z post-processingu. Może jakieś wskazówki co do obrobki? Postanawiam wiec poprawe i mam nadzieje, że będzie jeszcze lepiej :)

mnie podoba się 2 ale nie bynajmniej jako reklama butów (brakuje mi też reszty nogi) ogólnie te fotki nie mają nic wspólnego z reklamą butów (poza tym że na nich są) może lepiej by było gdyby buty były ustawione na kominku np.
pozdrawiam

Technicznie zdjęcia dobre, ładne światło.
Kadr na drugim słaby, nie podoba mi się ucięta stopa i but.
Cel jakim była reklama moim zdaniem nie został osiągnięty, brakuje lepszego wyeksponowana butów. Jedynie na trzecim wzrok modelki kieruje uwagę na buty ale to i tak raczej nie będzie zbyt sugestywne dla przeciętnego widza.
Pozdrowienia dla Jacka :-)

To jest problem w tym jak wyeksponować buty. Chcieliśmy z Jackiem odbiec od standardów że noga pokazana od kolana w dół z jakimś tłem. Do tych zdjęć wkleję jeszcze po dwa kolejne zdjęcia butów tylko że z innej perspektywy. Oszczedzilem wam loga i tych dodatkowych wklejonych zdjec bo bardziej chodzilo mi o główne zdjecie.
Widuje się z Jackiem kilka razy w tygodniu wiec na pewno pozdrowie :)

HAhahahahahha a ja właśnie zanim przeczytałam wasze opinie miałam napisać "Barbara ma nieładne buty"...ale zonk :D

b. smieszne, no comments :P przekaze szefowi :D

Także mam nadzieje że bedzie lepiej, czekam na porady co do obrobki i na dniach przesle wam cos jeszcze ;)

MMM
03-05-2008, 08:26
Także mam nadzieje że bedzie lepiej, czekam na porady co do obrobki i na dniach przesle wam cos jeszcze ;)
Obróbka jest ok, poprawić trzeba przekaz czyli lepiej wyeksponować buty przy pomocy:
- miejsca w kadrze
- światła
- spojrzenia modelki (tak jak na trzecim zdjęciu)
- kolorystyki. Na trójce jest najlepiej, na dwóch pierwszych kolor żakietu przyciąga całą uwagę.

Malin
03-05-2008, 08:39
Obróbka jest ok, poprawić trzeba przekaz czyli lepiej wyeksponować buty przy pomocy:
- miejsca w kadrze
- światła
- spojrzenia modelki (tak jak na trzecim zdjęciu)
- kolorystyki. Na trójce jest najlepiej, na dwóch pierwszych kolor żakietu przyciąga całą uwagę.

No dobrze to może ten kadr będzie lepszy. Proszę o komentarze.

http://www.czakuma.nazwa.pl/prem/barbara04.jpg

fotokor1
03-05-2008, 08:54
a mi się teraz bardziej podoba, buty troszkę za bardzo w trawie ale bardziej wiadomo o co chodzi (chociaż można też założyć że to reklama rajstop:-) ), ładne nogi kolor spódnicy ładnie komponuje się z butami.
Za Paenką buty zwłaszcza te kolorowe były paskudne:oops:

kjoanna
03-05-2008, 09:10
Teraz o wiele lepiej.
Troche mnie ten skalniak na wysokosc kolana jak i cien ma trawie rozprasza ale ogolnie ok.

fret
03-05-2008, 09:40
Lepiej, tylko szkoda, że buty w dużej częsci znikają w trawie, no i chyba nie jest to obuwie sportowe? Ja bym zupełnie zmienił otoczenie. Najlepiej jakiś elegancki chodnik w mieście (nie kostka i nie stare połamane płyty). Bym kombinował z nogami modelki oglądającej wystawę eleganckiego butiku... Nogi wysiadające z fajnej bryki trochę za bardzo oklepane :). Może nogi modelki siedzącej w parku na ławce? To chyba by budziło lepsze skojarzenia, bo w trawie, to co? Że wygodne jak adidasy?

kami74
06-05-2008, 12:46
Kurcze no generalnie foty sa typowo w stylu katalogowym (światło, obróbka) i to jest OK. Ale jakoś mało tych butów w butach :I

lamuszka
08-05-2008, 22:11
Kurcze no generalnie foty sa typowo w stylu katalogowym (światło, obróbka) i to jest OK. Ale jakoś mało tych butów w butach :I

Moim zdaniem, o to właśnie chodzi. Zdjęcie reklamowe, to nie to samo, co stock, podobnie jak reklama marki, to niekoniecznie reklama produktu (vide abstrakcyjne reklamy Plusa). Na pierwszym "planie" odbioru powinien znaleźć się więc odpowiedni nastrój, który wywoła pozytywne skojarzenia (natura, młoda dziewczyna, itp.) i, w rezultacie, zainteresuje odbiorcę - nawet, jeśli produkt nie do końca jest tego warty. Nieeksponowanie samych butów, ma więc pewien sens - jeśli uda się zachęcić klientkę do odwiedzenia sklepu, zdjęcie spełniło swoje zadanie.

Sorry za OT z teorii reklamy, ale skoro większość osób zgadza się, że technicznie zdjęcia są dobre technicznie, pomyślałem, że może to wnieść co nieco do ogólnej nad nimi dyskusji.

ewa_olsztyn
11-05-2008, 09:59

Nieładne?
One są okropne! Wolałabym nosić gumaki leśniczego niż takie coś!
Nie dziwię się Malinowi - on chciał podświadomie ukryć te paskudztwa, a pokazać ładną dziewczynę. I wyszło - jak wyszło :D

janmar
11-05-2008, 10:48
Dobra,monitor wyczyszczę.Chciałbym Cie Ewa w tych gumakach zobaczyć.[Znasz jakiegos lesniczego ?]Ostatnio o ile pamietam to Waldek po lesie chodził,ale czy mial gumaki?

ewa_olsztyn
11-05-2008, 10:55
Dobra,monitor wyczyszczę.

:D :D :D

Chciałbym Cie Ewa w tych gumakach zobaczyć.[Znasz jakiegos lesniczego?]

Znam prawie wszystkich w swojej okolicy - zwożę im w reklamówkach śmieci z lasu na podwórko, to się pozaprzyjaźniałam ;)

Ostatnio o ile pamietam to Waldek po lesie chodził, ale czy mial gumaki?

Mógł nie mieć - on ma pasję i wizję, wątpię, żeby go zajmował taki drobiazg jak mokre nogi 8-)

Mariusz_Borowicz
20-05-2008, 07:41
Dla mnie jest jak na reklame butow za malo butow :)
w 3 nie podoba mi sie zwyczajnie dobor butow do sukienki - strasznie mi to wyglada kiczowato,
na 1 doblyskales lampa z prawej strony i cien wlosa mi przeszkadza na twarzy modelki,
Zastanawiam sie takze nad doborem tak elegancko ubranej pani (1 i 2) z otoczeniem, w ktorym to zdjecie jest zrobione.
Naswietlone w miare ok, wszystko widac, jest estetycznie