Od czego zacząc?? canon 300d czy g6 ??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sztormiak

Od czego zacząc?? canon 300d czy g6 ??

Witam!
    Potrzebuje rady. Otoz jestem nowicjuszem i planuje na wakacje zakupic aparat. Kumpel mnie wkrecil w fotografie, ale ile to mozna leciec na jego cyfrze.
    Troszke poczytlame na forum o canonie 300d i g6 ale nic mi to nie pomoglo w podjeciu decyzji. Ktory z tych aparatow byl by najlepszy i jednoczesnie nadawal by sie do robienia takich zdjec. Jak sie dowiedzialem:
    - przy 300d trzeba zmieniac obektywy, co oczywiscie wiaze sie z duzymi wydatkami.
    - w g6 jest zamnotowane na stale, za duzo opcji pewnie nie znajde...
    - jak by nie bylo 300d to lustrzanka cyfrowa, cos to musi znaczyc?:P
    W sumie najbardziej jak na poczatek wydajemi sie ze g6 mi spasi. Ale boje sie ze szybko moze zabraknac opcji i mozliwsci;/
    co mam wybierac?? Jezeli wkrecam sie w zdjecia krajobrazow, makro... Zdjecia rodzinne odpadaja, chyba ze porterty na ciekawych tlach
    Pozdrawiam i prosze o szybkie rospatrzenie mojego problemu:P
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Qrde... Ja myslalem ze to tylko u mnie to niezadowolenie takie

Ja inaczej nieco...
    Jak masz jakeis stale dochody (wyplata albo babcia co dwa miechy) i wiesz ze za tyle i tyle mozesz miec jakas gotowke to lustro nie jest zle (nawet rozbudowa o tanie szkla m42 jest fajna)... Jak to jednorazowy wydatek to kompakt. Nie bedzie Cie kusilo
    ...

Komentarz

• sztormiak

w sumie to mam do dyspozycji 2,5oo zl.
      Wlasciwie to najbardziej mnie interesuje czy na g6 da sie robic ladne efektowne zdjecia??

Komentarz

• KuchateK
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 4895

Ladne efektowne zdjecia to ja widzialem z taniego kompakta nedznej firmy za pareset zl. Sam sobie odpowiedz... Ktos tutaj w stopce mial ze aparat to 10% zdjecia...
        ...

Komentarz

• gonzo44
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1304

Zamieszczone przez sztormiak
          robic ladne efektowne zdjecia
          czyli konkretnie jakie? ;-)
          A tak na serio to proponuje isc do sklepu poprosic o oba modele, zrobic troche zdjec i podjac decyzje. Ja bym wybral oczywiscie lustro, ale to ja.
          Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Pszczola
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1760

Jesli jestes osoba zupelnie poczatkujaca w fotografii i wczesniej nie miales doswiadczenia z analogowymi lustrzankami to raczej polecalbym G6
            EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• sztormiak

Dopiero zaczynam, wiec rzeczywiscie g6 byla by najbardziej optymalna. Chyba ze jest jakis lepszy model za podobne sianko ?

Komentarz

• gonzo44
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1304

Zamieszczone przez mmsza
                Toś mu doradził
                Wiadomo, że z kompakta mu lepsze wyjdą
                Rozumiem, ze to zart??
                Wystarczy, ze w lustrzance wlaczysz ISO 1600 zrobisz pare zdjec i tak samo w g6...moment w g6 nie ma ISO 1600, no to niech bedzie 400 i porownasz szumy. Jak dla mnie najwiekszym plusem lustrzanki cyfrowej jest wlasnie swobodny wybor wartosci ISO dla kazdego zdjecia i to z duzego zakresu.
                Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Ale jak porownasz kolory i ostrosc na 100% powiekszenia... Sklep to troche extremalne miejsce do porownywania jakosci zdjec z aparatow czy obiektywow...

Taka stara minolta kompaktowa ktora sie poslugiwalem takie zylety kolorowe robila... Badziew panie te czysta de Tyle ze co one nie sa przeostrzone iles razy i przesaturowane to moje
                  ...

Komentarz

• Pszczola
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1760

Zamieszczone przez gonzo44
                    Rozumiem, ze to zart??
                    Niekoniecznie. Doswiadczenie uczy, ze w wielu przypadkach osobom poczatkujacym w fotografii w miare poprawne zdjecie 'latwiej' udaja sie przy foceniu kompaktami niz lustrzankami.
                    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Mac
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2063

Dopiero zaczynam, wiec rzeczywiscie g6 byla by najbardziej optymalna. Chyba ze jest jakis lepszy model za podobne sianko ?
                      Sam zaczynałem od PS S10, potem miałem G2 (bardzo dobry model ale ukradli) zastąpiłem G5 też niezły a w końcu poszedłem po 20D i zaczęły się schody. Tutaj trzeba się przyłożyć do focenia, wielu rzeczy aparat nie wybaczy. Po kilku tygodniach zrozumiałem, że nie wiele potrafię. Wróciłem do początku a przede wszystkim do czytania książek i rozmów z bardziej doświadczonymi. Lustro wielu niedociągnięć nie wybacza tak jak kompakt.
                      G6 hmmm raczej weź nowego PS S2 IS (nie znam jego ceny), widziałem foty z S1 IS były ok. Poza tym masz fajny zoom i stabilizację obrazu. G6 ma za bardzo szumi ale to Twoja decyzja. Zadaj sobie jeszcze kilka innych pytań: co chcesz focić, o jakich porach dnia, ile chcesz robić fot etc. Odpowiedzi dadzą Ci obraz tego co potrzebujesz. Bardzo fajny jest też IXUS 700 jako taki szybki aparacik na imprezki, wycieczki etc. Ma zaletę w postaci dobrej solidnej obudowy. Macałem ostatnio ten sprzęcik i jestem pod wrażeniem.
                      Jak chcesz coś wiećej wiedzieć pisz do mnie na priv.
                      EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• LFB
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 372

Gorąco polecam zajżenie na wątek http://hazan.emiasto.com.pl/showthre...0&page=1&pp=10 tam doradzaliśmy w bardzo podobnej sprawie.
                        Mac --> Jesteś pewien że G6 szumi bardziej niż PS S2 IS ? Ja oglądajc testy zdecydowanie nie potwierdzam. Może piszesz w oparciu o doświadczenia z G5? Jeśli tak proponuje zweryfikowanie wiedzy bo G5 i G6 w kwestii szumów to całkiem inne aparaty.
                        Ostatnio edytowany przez LFB; 2116.
                        http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

• Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2063

Wiesz nie miałem w ręku PS S2 IS znam to tylko z opisu ale S1 IS był naprawdę niezły (jeszcze ciągle jest). Swoje zakupy kompaktowe zakończyłem na G5, G6 oglądałem z ciekawości i sporo o nim czytałem ale nie mam doświadczeń z foceniem tym sprzetem. Ciekaw jestem Twoich spostrzeżeń a zajrzę też na link, który załączyłeś.
                          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Arkan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1401

.....Jezeli wkrecam sie w zdjecia krajobrazow, makro... Zdjecia rodzinne odpadaja, chyba ze porterty na ciekawych tlach
                            Pozdrawiam i prosze o szybkie rospatrzenie mojego problemu:P
                            G6 nie jest dobrym pomysłem na krajobrazy (35mm to trochę za dużo). Z tego co pamiętam to 28mm i całkiem znośne macro ma Nikon coolpix 5000.
                            Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez LFB
                              Mac --> Jesteś pewien że G6 szumi bardziej niż PS S2 IS ? Ja oglądajc testy zdecydowanie nie potwierdzam.
                              Moj podzial aparatow pod wzgledem szumow:

3) kompakty cyfrowe
                              2) lustrzanki cyfrowe z wyjatkiem ponizszych
                              1) 20D i 350D

8)

Tak wiec porownywanie S2 czy G6 nie ma sensu - oba iso200 maja kiepskie a powyzej to juz mozna pomarzyc o pelnej wersji NeatImage

Komentarz

Pracuję...