40D - paprochy po zmianie matówki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piompo
    Coś już napisał
    • 2008
    • 69

40D - paprochy po zmianie matówki

Kochani,

Mam nadzieję, ze nie zdubluję czegoś co już było, późna pora, więc przyznaję - nie przeszukałem bardzo dogłębnie forum.

Prosze o radę: ponieważ mam tendencję do krzywienia kadrów zanabyłem drogą kupna matówkę EF-D. Po zamontowaniu w warunkach jak myślałem labolatoryjnych - w wizjerze zaroiło się od paprochów. Dmuchałem gruszką - po godzinie zostały dwa mikropaprochy, ale nie wierzę, ze je stamtąd wypędzę. Co prawda paprochy nie mają (chyba) wpływu na zdjęcia, ale bardzo prosze o wszelkie rady jak się tego pozbyć i w przyszłości uniknąć (oczywiście poza oczywistymi )

Może jest jaiś superwyjątkowy zestaw czyszczący, którym czarodziejskim sposobem wywala się takie paproszyska???

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Piotrek
    crop i słoiki
  • jceel
    Początki nałogu
    • 2007
    • 282

Zamieszczone przez piompo
    Może jest jaiś superwyjątkowy zestaw czyszczący, którym czarodziejskim sposobem wywala się takie paproszyska???
    Najłatwiej będzie ci ją po prostu zdjąć i dmuchnąć gruszką z drugiej strony - jeżeli to nie pomoże to nie zostawiające kłaczków waciki i alkohol izopropylowy
    EN57D DIGITAL.

Komentarz

• piompo
      Coś już napisał
      • 2008
      • 69

Zamieszczone przez jceel
      Najłatwiej będzie ci ją po prostu zdjąć i dmuchnąć gruszką z drugiej strony - jeżeli to nie pomoże to nie zostawiające kłaczków waciki i alkohol izopropylowy
      Ale ja właśnie czyszczę dmuchawką matówkę i dalej jest tam parę paprochów, wydaje mi się, że to jest gdzieś na tych lusterkach na górze... (przepraszam za dyletanctwo

Piotrek
      crop i słoiki

Komentarz

• P_i_t_t
        Coś już napisał
        • 2005
        • 98

piompo - nie przejmował bym się tym zupełnie.
        Prędzej czy później i tak coś się tam pojawi.

A jeśli masz problemy z odpowiednim trzymaniem pionu to kup sobie po prostu poziomiczkę montowaną w miejsce sanek lampy (mowa przede wszystkim o zdjęciach z użyciem statywu)

Komentarz

• josif
          Początki nałogu
          • 2008
          • 380

albo statyw z poziomiczką : )

Komentarz

• P_i_t_t
            Coś już napisał
            • 2005
            • 98

Poziomiczka w statywie jest o wiele mniej praktyczna i mniej dokładna (wiadomo jak wygląda poziomowanie samego statywu)

A ten mały drobiazg naprawdę ułatwia życie zarówno w przypadku kadrów pionowych jak i poziomych - no i poza tym rozstawiasz trójnóg jak tylko Ci się podoba)

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Już gdzieś pisałem - 40D vs problem z trzymaniem poziomu na statywie = włącz sobie LiveView z Grid Lines .

Komentarz

• piompo
                Coś już napisał
                • 2008
                • 69

Zamieszczone przez Vitez
                Już gdzieś pisałem - 40D vs problem z trzymaniem poziomu na statywie = włącz sobie LiveView z Grid Lines .
                Ojej, ale ja kompletnie nie mogę sie przekonać do tego liveview, chyba nie będę tego używał, na razie patrzę przez matówkę z paproszkami
                crop i słoiki

Komentarz

Pracuję...