Stała ogniskowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • osasa
    Bywalec
    • 2005
    • 131

Stała ogniskowa

Mam pytanko co do obiektywów stałoogniskowych. Czy z podanej ogniskowej mozna wyliczyć zbliżenie obiektywu? W zmiennoogniskowych dzieli się długa przez krótką, a w stałoogniskowych?

Przyszło mi to do głowy jak oglądałem w necie Canona EF 1200mm
    Moze na jego przykładzie ktoś to mi wyjaśni...

Moze i pytanie jest banalne, ale cóż, jestem zielony Pozdroofka
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

W szklach zmiennoogniskowych dzielenie dlugiej przez krotka nie daje w wyniku danych 'przyblizenia' bezwzglednego tylko zakres krotnosci zooma od szerokiego kata do waskiego. W stalkach mozna zrobic tak samo, tyle, ze wynik zawsze bedzie = 1 ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

To co cię interesuje nazywa się skalą odwzorowania i jest to stosunek rozmiaru obiektu do rozmiaru obrazu na kliszy.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• osasa
        Bywalec
        • 2005
        • 131

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        To co cię interesuje nazywa się skalą odwzorowania i jest to stosunek rozmiaru obiektu do rozmiaru obrazu na kliszy.
        Hmm.. pogooglowałem i...
        Jakie znaczenie ma wielkość obiektów jak je widzimy w aparacie fotograficznym. Jak blisko podejść do fotografowanego obiektu?

"Np. grzyb o wysokości 20 mm jest wyświetlany na monitorze i ma tam 80 mm wysokości. Skala odwzorowania to 4:1. "
        To jest skala odwzorowania...
        Jeszcze jeden link: http://fotohobby.terramail.pl/makro/teoria.htm
        A ja miałem na myśli to czy z ogniskowej obiektywu stałoogniskowego da sie wyliczyć "przybliżenie bezwzględne", jak określił to Pszczoła.
        Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Komentarz

• kavoo
          Zablokowany
          • 2004
          • 1173

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          Ja mysle, ze - skoro osasa sam przyznaje, ze jest zielony - nie chodzi mu o skale odwzorowania... bo pewnie nawet nie wie co to takiego ;-)

Jak znam zycie, to chodzi o to, co w przypadku lornetek zwyklo sie nazywac przyblizeniem - jesli np. lornetka ma przyblizenie x10 to znaczy, ze obiekt oddalony o 100m jest przez lornetke widziany tak, jakby byl oddalony o 10m.

Komentarz

• osasa
            Bywalec
            • 2005
            • 131

O właśnie, Kavoo, o to mi chodzi
            A skala odwzorowania... do dzisiaj nie wiedziałem

Komentarz

• pazurek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1294

Heh, najbardziej mnie rozbawiaja ludzie ktorzy widzac mojego beroflexa 500/8 pierwsze o co pytaja to "a jakiego to ma zooma?" i sa strasznie zszokowani gdy odpowiadam ze zadnego.
              http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

Zamieszczone przez kavoo
                Jak znam zycie, to chodzi o to, co w przypadku lornetek zwyklo sie nazywac przyblizeniem - jesli np. lornetka ma przyblizenie x10 to znaczy, ze obiekt oddalony o 100m jest przez lornetke widziany tak, jakby byl oddalony o 10m.
                kavoo, to ja mam takie nieco lamerskie pytanie: w lornetce masz soczewkę powiększającą i okular. W aparacie chyba nie masz okularu w takim razie chyba nie można mówić o równoważnej sytuacji i analogii z lornetką. Czy się mylę ?
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• kavoo
                  Zablokowany
                  • 2004
                  • 1173

Zamieszczone przez Kubaman
                  kavoo, to ja mam takie nieco lamerskie pytanie: w lornetce masz soczewkę powiększającą i okular. W aparacie chyba nie masz okularu w takim razie chyba nie można mówić o równoważnej sytuacji i analogii z lornetką. Czy się mylę ?
                  No i teraz wlasnie o to chodzi, zeby osasie to wytlumaczyc :-)

Komentarz

• osasa
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 131

Zamieszczone przez kavoo
                    No i teraz wlasnie o to chodzi, zeby osasie to wytlumaczyc :-)
                    No tak, mówiłem, zieleń ode mnei bije :rolleyes:

No to może inaczej: co daje ogniskowa 500 w porównaniu do ogniskowej 100. Pomijając inne parametry, przy tych samych ustawieniach aparatu, fotografując ten sam przedmiot, z tej samej odległości, jakiej wielkości bedzie odwzorowany przedmiot na zdjeciu, którym obiektywem bedzie większy?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Masz okular: wizjer. Także powiększenie bezwzględne zależy również od wizjera i w tym sensie jest bez sensu Sens ma skala odwzorowania i jak widzisz, Osada znalazl informacje na ten temat. Jakies wzory sa tez tu http://www.grzyby.pl/fglebia.htm

Ktos kiedys podawal lepszy link, ale nie znalazlem.
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

5x wieksza ogniskowa = 5x wiekszy obiekt. Mozesz poszukac w specyfikacji kazdego obiektywu "kata widzenia".

Komentarz

• osasa
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 131

Jeszcze tylko sie upewnię: Obiektyw o f=500 niekoniecznie musi mieć skalę odwzorowania zbliżoną bardziej do 1:1 niż obiektyw f=100? Mam rację?

Komentarz

• snow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1145

Ogniskowa ze skalą odwzorowania ma niewiele wspólnego.

Komentarz

• Kubaman
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4709

snow, chyba trochę ma , ale zależność jest bardziej złożona, bo dochodzi drugi parametr: minimalna odległość ogniskowania. Im większa ogniskowa tym powiększenie większe. Im większa minimalna odległość ostrzenia, tym skala odwzorowania mniejsza. Ale można to rozpatrywać tylko uwzględniając oba parametry jednocześnie.
                              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...