Tryb manualny w 30D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • melka
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 28

Tryb manualny w 30D

Ostatnio zaczynam pstrykać w trybie manualnym na moim 30D. Na początku robiłam zdjęcia w trybie automatycznym, a potem przełączałam na tryb manualny i, używając tych samych ustawień, (oczywiście jeśli zdjęcie w trybie auto wyszło dobrze) próbowałam "skopiować" efekt. Za każdy razem zdjęcia z automatu wydają się jaśniejsze, z lepszym balansem bieli, przy średnim oświetleniu. Przy tych samych ustawieniach na manualu jest dużo gorzej; zdjęcia nie są już tak "białe" i wpadają w np. lekko czerwoną tonację.
    Druga sprawa: w instrukcji obsługi przeczytałam, że da się korygować balans bieli manualnie, i że można wybrać światło z pośród wielu trybów (fluorescent, jarzeniówka itd). Niestety w menu aparatu nie mogę znaleźć takich opcji. Takiej zakładki po prostu nie ma. Czy winny jest temu "podstarzały" firmware?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
    Canon EOS 30D, 50mm 1.8 II, Canon 85mm 1.8, Tamron 17-50 2.8 i sporo chęci.
    galeria
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

A wiec patrzac od gory na gorny wyswietlacz masz 4 przyciski. nalezy nacisnać ten oznaczony WB i ustawic balanas bieli na jaki tam sobie chcesz. Patrac w wizjer masz drabinke ekspozycji i patrzac aby bylo 0 ustawiasz czas i przeslone.

Proponuje doglebnie zaglebic sie w instrukcje obslugi
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez melka
      Ostatnio zaczynam pstrykać w trybie manualnym na moim 30D. Na początku robiłam zdjęcia w trybie automatycznym, a potem przełączałam na tryb manualny i, używając tych samych ustawień, (oczywiście jeśli zdjęcie w trybie auto wyszło dobrze) próbowałam "skopiować" efekt. Za każdy razem zdjęcia z automatu wydają się jaśniejsze, z lepszym balansem bieli, przy średnim oświetleniu. Przy tych samych ustawieniach na manualu jest dużo gorzej; zdjęcia nie są już tak "białe" i wpadają w np. lekko czerwoną tonację.
      Mogą wyglądać trochę inaczej, ponieważ w trybie manualnym "skopiowałaś" tylko parametry ekspozycji (czas, przysłona, ISO) natomiast balans bieli w dalszym ciągu został ustawiony automatycznie (AWB), a ta automatyka nie jest w 100% powtarzalna i stad różnice.
      Kwestia oceny lepiej/gorzej to już tylko sprawa subiektywna.
      Zamieszczone przez melka
      Druga sprawa: w instrukcji obsługi przeczytałam, że da się korygować balans bieli manualnie, i że można wybrać światło z pośród wielu trybów (fluorescent, jarzeniówka itd). Niestety w menu aparatu nie mogę znaleźć takich opcji. Takiej zakładki po prostu nie ma.
      Nie szukaj w menu, lecz na korpusie, bo na szczęście ustawianie balansu bieli nie zostało zakopane w menu :-)
      ustawia się to tak samo jak ISO (czyli tylnym pokrętłem)
      sposób ustawiania WB jest opisany w instrukcji na str. 64

główny wyłącznik w pozycji trzeciej: (1-off/2-on/3-kreska)
      wciskasz i trzymasz przycisk WB obok wyswietlacza,
      kręcisz pokrętłem na tylnej ściance,
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez gwozdzt
        wciskasz i trzymasz przycisk WB obok wyswietlacza,
        kręcisz pokrętłem na tylnej ściance,
        Trzymasz?
        Dziwny ten 30D. W 20D i 40D by zmienić WB wystarczy nacisnąć raz przycisk od WB i kręcić kółkiem, bez trzymania przycisku WB .

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez Vitez
          Trzymasz? ...
          by zmienić WB wystarczy nacisnąć raz przycisk od WB i kręcić kółkiem, bez trzymania przycisku WB .
          oczywiscie masz racje
          w aparacie "od zawsze" mam zafixowane RAW i "daylight", aż mi się zapomniało jak to sie zmienia
          a balans bieli ustawiam w DPP :-D
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• caveman
            Bywalec
            • 2007
            • 239

Zamieszczone przez melka
            Druga sprawa: w instrukcji obsługi przeczytałam, że da się korygować balans bieli manualnie, i że można wybrać światło z pośród wielu trybów (fluorescent, jarzeniówka itd). Niestety w menu aparatu nie mogę znaleźć takich opcji. Takiej zakładki po prostu nie ma. Czy winny jest temu "podstarzały" firmware?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
            INSTRUKCJA W TYM PRZYPADKU JEST NIESTETY LUB -STETY OBOWIĄZKOWA! Firmware jest na 99,9% dobry

Komentarz

• melka
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 28

dziekowac znazlam - a nie znalazlam wczesniej, bo szukalam w trybie automatycznym i stad sie blokowalo.. <zonk i krecenie z nieadowierzenim glowa>.
              znalezenie WB przysporzy mi dodatkowych problemow, bo nagle okazuje sie, ze trza dziesiatki tysiecy rzeczy ustawic, ale git i tak
              iktorn - o ekspozycji na szczescie wiedzialam
              gwozdzt - tak tez myslalam, ze kopiuje tylko parametry a balans zostaje auto

dzieki !
              galeria

Komentarz

• melka
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 28

ustawienie przesłony na manualu w 30D

Wieczór!

Coś przestawiłam nieumyślnie gdzieś, kiedyś (więcej grzechów nie pamiętam) i - d***!, bo mi przesłona na manualu się zmroziła na 7.1 i ni chuchu nie mogę jej przestawić. Znaczy kręcić krętełkiem to sobie mogę a i tak jakby nie reaguje.. Pokrętło migawki działa jak należy, a przesłony nie mogę.

Dzieje się tak tylko w manualu, zaznaczam!

Z góry dzięki za odpowiedzi i pomysły na tą niesforną przypadłość...

PS. Do pana do zakładu pójść nie mogę, bo pan podobno baaardzo niemiły i ponoć kazałby sobie jeszcze zapłacić...
                galeria

Komentarz

• rem
                  • 2006
                  • 10

Wieczór:smile:
                  Przełącznik on off / ustaw na / .

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

po pierwsze - regulamin:
                    http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
                    pkt 3.
                    nie mówiąc już o tym, że trzeba było po prostu kontunuować swój własny wątek dotyczący problemów z trybem manualnym...

Po drugie - doraźne rozwiązanie problemu z przysłoną w "M':

Po trzecie - przyszłościowe rozwiązanie tego i temu podobnych problemów:
                    http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=11
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Makudonarudo
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 381

a właśnie , po co jest ten tryb trzeci?
                      Nie mogłoby być właśnie on off?
                      ciągle się zastanawiam po co na manualu ten tryb z kreską , jak oba kółka powinno uaktywniać samo przestawienie pokrętła trybów na "m"

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez Makudonarudo
                        a właśnie , po co jest ten tryb trzeci?
                        tryb "trzeci" jest po to, żebyś sobie w P, Av lub Tv nie wprowadził przypadkiem korekty ekspozycji.
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• melka
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 28

Zamieszczone przez gwozdzt
                          po pierwsze - regulamin:
                          http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
                          pkt 3.
                          nie mówiąc już o tym, że trzeba było po prostu kontunuować swój własny wątek dotyczący problemów z trybem manualnym...

Po drugie - doraźne rozwiązanie problemu z przysłoną w "M':

Po trzecie - przyszłościowe rozwiązanie tego i temu podobnych problemów:
                          http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=11

dzięki za odpowiedź; rzeczywiście mój błąd.

co do wyszukiwarki forum - bardzo chętnie, ale wyszukiwarka nie działa i obojętnie co wpiszę i tak nie znajdzie mi niczego, cokolwiek wpiszę.
                          a na forum jestem rzadko to i nie pamiętam postów, które pisałam, dlatego nie dodaję do nich tematów się z nim wiążących.
                          galeria

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez melka
                            nie pamiętam postów, które pisałam,
                            Profil -> Statistics -> Znajdz wszystkie posty..., znajdź wszystkie wątki...

a jak nawet tego nie potrafisz, to daj sobie do ulubionych te linki:
                            http://canon-board.info/search.php?do=finduser&u=16040
                            http://canon-board.info/search.php?d...&starteronly=1
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...