Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
zastanawiam się nad kupnem obiektywu szerokokątnego, który mógłbym używać również pod pełną klatką - na razie mam C350D i 28-135 IS i z jakości jestem zadowolony
wszyscy polecają L, ale jest też 2x tańsza alternatywa: znacznie mniej popularny 20-35 3,5-4,5... czy różnica w jakości jest znaczna? chodzi o 5D...
zastanawia mnie głównie, czy 3mm na szerokim kącie coś zmieniają? może ktoś zrobi dobry uczynek swoim 17-40 na 17 i 20mm, aby pokazać różnicę? bardzo, bardzo proszę...
zastosowanie to głównie pejzaże, trochę reportażu i architektury
wszyscy polecają L, ale jest też 2x tańsza alternatywa: znacznie mniej popularny 20-35 3,5-4,5... czy różnica w jakości jest znaczna? chodzi o 5D...
wszyscy (łącznie z producentem ->kit) polecają 24-105/4L, a ja używam 24-85/3.5-4.5 :-)
Przede wszystkim dlatego, że go posiadałem od dawna i nie musiałem specjalnie kupować :-) a poza tym o połowę mniejszy, lżejszy i na spacerze nie rzuca się w oczy :-)
wraz ze spadkiem ceny 5D te szlaki są dopiero przecierane, ale myslę że warto spróbować 20-35. Ten obiektyw miał dobrą opinię.
Zamieszczone przez airhead
zastanawia mnie głównie, czy 3mm na szerokim kącie coś zmieniają? może ktoś zrobi dobry uczynek swoim 17-40 na 17 i 20mm, aby pokazać różnicę? bardzo, bardzo proszę...
Ja bym brał Elke z dwóch powodów... Po pierwsze jest ciut szersza, ale co wazniejsze dla mnie to ma stałe światło więc nie muszę ciągle zmieniac parametrów wraz ze zmianą ogniskowej.
Wiele nie ryzykujesz (relatywnie do ceny puszki), spróbuj upolować to 20-35 w okazyjnej cenie, a jak Ci się nie spodoba to je opchniesz, bez większej straty.
A co do tych 3 mm różnicy to przydadzą się głównie do wnętrz i architektury. Używam, do landszaftu, z pełnoklatkowym kliszakiem, 20/2.8 oraz rzeczonej eLki i jeszcze nie zdarzyło mi się zapinać 17-40 dlatego że 20 mm jest za wąskie.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
zastosowanie to głównie pejzaże, trochę reportażu i architektury
Zmieniają - i to bardzo dużo.
Różnicę już pewnie miałeś okazję zobaczyć przeglądając wklejone linki.
Wszystko jednak zależy od sposobu kadrowania (czyt. własnych preferencji).
Jeśli np. w pejzażu lubisz zdjęcia z mocnym pierwszym planem, zabawy z perspektywą i wykorzystywaniem wszelakich zniekształceń szerokokątnych "im plus" to 17-ka jest naprawdę dobrym wyborem.
gwozdzt: dzięki za te linki, gdzie można sprawdzić pole widzenia - teraz już mam ciut jaśniejszą sytuację... zauważałem tylko, że to dwa zupełnie inne szkła... ciężko więc je porównywać
24-85 na pewno fajne szkło, ale 24-105 ma jeszcze IS :P
nie wiem czemu, ale mam zaufanie do tej serii Canon z MTF, ale bez L. poza tym ważna jest jeszcze cena - nie jestem pro :P, a wolę chyba wziąć to i fish-eye - będzie prawie jak 17-40 :P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez P_i_t_t
Jeśli np. w pejzażu lubisz zdjęcia z mocnym pierwszym planem, zabawy z perspektywą i wykorzystywaniem wszelakich zniekształceń szerokokątnych "im plus" to 17-ka jest naprawdę dobrym wyborem.
jeszcze nie wiem, czy lubię :P najszersze z czego korzystałem to był kit...
Ostatnio edytowany przez airhead; 14473.
Powód: Automerged Doublepost
Czy przy f8 - f22 jest jakakolwiek roznica w zdjeciach pomiedzy nimi ?
Czy ew. roznica pomiedzy zdjeciami z obu szkiel jest inna na cyfrze niz
w analogu? Oczywiscie chodzi o wspolny zakres ogniskowych.
Pytanie zwlaszcza do forumowiczow, ktorzy przesiedli sie z jednego szkielka
na drugie.
Czy przy f8 - f22 jest jakakolwiek roznica w zdjeciach pomiedzy nimi ?
Czy ew. roznica pomiedzy zdjeciami z obu szkiel jest inna na cyfrze niz
w analogu? Oczywiscie chodzi o wspolny zakres ogniskowych.
Pytanie zwlaszcza do forumowiczow, ktorzy przesiedli sie z jednego szkielka
na drugie.
C 20-35 to przyzwoity obiektyw w rzeczy samej, bez porównywania z czymś innym. Poniżej przykład przy przysłonie 5,6 na moim 30D:
Powiem tak - miałem 17-40L, sprzedałem tydzien temu, bo ciemny, kupiłem jaśniejszego tamrona 17-35. Już go nie mam. Pewność AF elki i jego skuteczność to podstawowe argumenty. Kolejny 17-40 już do mnie jedzie. Ciemność przeżyję - delikatność i bzyczący AF - nie.
marfot - jakie jest iso na tej focie, patrzę na niebo i widzę kaszę...
Zapomniałem dodać, że na analogu zrobiłem C 20-35 ok. 2000 slajdów i był to mój ulubiony obiektyw krajobrazowy. Szybki i pewny AF, solidna budowa. Dopiero na cyfrze z cropem stał się nijaki: zakres ogniskowych 32-56 mm.
Zapomniałem dodać, że na analogu zrobiłem C 20-35 ok. 2000 slajdów i był to mój ulubiony obiektyw krajobrazowy. Szybki i pewny AF, solidna budowa. Dopiero na cyfrze z cropem stał się nijaki: zakres ogniskowych 32-56 mm.
Wszystko sie zgadza, tez uzywam 20-35 na filmie.
Niemniej zamierzam kupic cyfre z kropem ale tez nie zamierzam rozstawac sie
z analogiem.
Rozwazam wiec wymiane 20-35 na 17-40, co i tak bedzie nieco marne na szerokim koncu ... Muszac dolozyc drugie tyle, co ew. uzyskam ze sprzedazy 20-35, zastanawiam sie, czy warto... Moze nie, jesli 99% zdjec z tego obiektywu bedzie przy f>8.
Komentarz