Ostatnio zauważyłem, że w mojej 85-tce f/1,8 powyżej f4 mam wyraźny spadek ostrości. Czy to normalne, czy może powinienem zacząć się martwić i szukać FF/BF ? (przy czym musiałby być naprawdę duży, bo na całej fotografowanej scenie nie mam ostrości) Z góry uprzedzam, że na pewno nie ma to związku z wydłużeniem czasu naświetlania wynikającym z domykania przysłony.
Pytanie do posiadaczy ef 85 f/1,8 USM o spadek ostrości powyżej f4
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Dołączam się do pytania, ponieważ niedługo mam zamiar kupić ten obiektyw. W/g testów na optyczne apogeum rozdzielczości tego obiektywu jest w granicach przysłon pomiędzy f/4,0-f/8,0, stąd problem Biperka mnie zastanowił.
Chętnie usłyszę opinie posiadaczy.C-F-K - forever -
-
-
Często robię na f5.6 i jest ostry jak brzytwa.7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
http://piotrplyszewski.pl/Komentarz
-
-
Komentarz
-
-
bardzo dziwne, u mnie jest wszystko dobrze, nie rzucilo mi sie to w oczy wiec zapewne nie mam takiego problemu
Komentarz
-
Ostatnio popełniłem parę strzałów na f/8 - jest tak ostro, że 17-55 chowa się ze wstydu ;-)Body, stałki, zoomikKomentarz
-
-
U mnie ostrość od pełnej dziury, wraz z domykaniem przysłony rośnie głębia ostrości i rozdzielczość, ostrość do przysłony 8 rewelacyjna, dalej nie srawdzałem do nie było takiej potrzeby.5 gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8 MK II, Canon 70-200/2.8, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
to tylko 1 %...Komentarz
-
Używam 85/1.8 od dwóch lat i nic takiego nie ma, a już w żadnym wypadku centrum kadru na f/5.6 nie jest mniej ostre niż na f/1.8. Różnica ostrości jest ogromna ale w drugą stronę. Obiektyw do naprawy.
EDIT:
A może masz jakieś filtry nakręcone?Komentarz
-
Tutaj jest błąd logiczny w rozumowaniu. Ewentualny FF/BF byłby przecież znacznie bardziej widoczny przy 1.8 niż np. 5.6. Więc nie może być przyczyną opisanego problemu.Komentarz
-
U mnie ostrość najlepiej wypada w okolicy F4-5.6. Powyzej F8 widac juz strate jakości, ale ja to szkło rzadko przymykam nawet do 2.8
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...Komentarz
Komentarz