Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Na początku proszę nie zabijajcie za to pytanie bo lustrzankę kupuje się nie po to żeby robić zdjęcia w automacie. Na razie mam Sony A100 a planuję zakup CANONA EOS 40D+obietkyw 17-85 IS. Czasem zdjęcia robi żona i korzysta z ustawień auto (Sony pod tym względem radzi sobie). A jak Canon? Czy to tylko lustro dla myślących, czy czasem pomaga fotografowi Z góry wielkie dzięki za info. Aaaa...użyłem opcji szukaj Nic nie znalazłem.
Pomiar swiatla 40d ma bardzo dobry wiec i tryby automatyczne powinny odpowiednio naswietlac.
Popieram. Tak jak w 400D przy obróbce rawów zawsze kręciłem suwakiem korekty ekspozycji, to w 40D prawie wszystkie wychodzą dobrze naświetlone (90% zdjęć robię w trybie Av)
Wiem, że wchodzę w lekki off topic ale akurat porównanie do samochodu jest imho chybione. Automatyczna skrzynia biegów to genialny wynalazek. Większość którzy skosztowali już nie chcą auta z manualem. Wracając do porównania - w samochodzie automat chodzi bezbłędnie, w aparacie często się myli.
Ja też pozwolę sobie na mały OT.
Akurat porównanie samochodu z aparatem jest właściwe. Z tą nieomylnością automatyki aparatu bym sie kłócił, jest dokładnie tak jak w aucie Niby szybciej zmieniają się biegi, niby brane są pod uwagę moment i moc, a jednak przyspieszenie różni się od manuala... dlatego w sporcie manual jest górą, bo to kierowca z doświadczenia wie lepiej, jaki bieg w danej chwili pozwoli mu osiągnąć odpowiednią prędkość, moment i moc. Automat w aparacie to też genialny wynalazek, czy jednak daje pełnię kontroli ?
Bawiłem się 400D w trybie automatycznym, spisywał sie nieźle, nie sądzę by 40D był gorszy, porówniania z A100 Sony nie miałem. Myślę jednak, że Sony, Canon, Fuji czy Nikon, to firmy z wystarczająco długim doświadczeniem, by oferować użytkownikowi tryb automatyczny na podobnym poziomie.
Pozdrawiam
Sony akurat ma guzik doświadczenia w kwestii foto :-P Bazują na wykupionej konice-minolcie(kiedyś 2 osobne firmy...) także uważałbym z tym doświadczeniem sonego :-P Poza tym z autoamtyki w apracie też trzeba umiec korzystac. Jak się źle mierzy ekspozycję to czego by się tu spodziewac?
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Wiem, że wchodzę w lekki off topic ale akurat porównanie do samochodu jest imho chybione. Automatyczna skrzynia biegów to genialny wynalazek. Większość którzy skosztowali już nie chcą auta z manualem. Wracając do porównania - w samochodzie automat chodzi bezbłędnie, w aparacie często się myli.
Nie wiem jak w samochodzie dla mnie automatyka działa w porównaniu z tym, co ten aparat potrafi po prostu beznadziejnie. Ma to jednak dobre strony po zakupie tego aparatu po dwóch tygodniach zapomniałem o ustawieniach w automacie.
Primo-offtopic A w jakim to sporcie są jeszcze skrzynie manualne??? To, że kierowca naciskając guzik zmienia bieg nie znaczy, że to manual
Secundo-topic: Ja w 40d 90% zdjęć robię w P, posiłkując się kółkiem i ew. korekcją eksp jeśli mi się histogram nie podoba. Korekcji b rzadko muszę używać. Ale jeśli Pabllo o 'fajność' zdjęć a nie o ekspozycję pytałeś, to 40d ma do wyboru kilka ustawień do 'podkręcania' zdjęć w aparacie, a i tryb zielony dla amatorów ma. Ba, po ustawieniu kółka na biegnącego ludzika to nawet ładnie sport można robić
Primo-offtopic A w jakim to sporcie są jeszcze skrzynie manualne??? To, że kierowca naciskając guzik zmienia bieg nie znaczy, że to manual
Tak, to są w pełni manualne skrzynie. A to, że sterowane hydraulicznie, a nie za pomocą linki lub drążka nie ma żadnego znaczenia. Automatyczna skrzynia biegów zawsze będzie gorsza od automatu i nie ma na to siły.
Na początku proszę nie zabijajcie za to pytanie bo lustrzankę kupuje się nie po to żeby robić zdjęcia w automacie. Na razie mam Sony A100 a planuję zakup CANONA EOS 40D+obietkyw 17-85 IS. Czasem zdjęcia robi żona i korzysta z ustawień auto (Sony pod tym względem radzi sobie). A jak Canon? Czy to tylko lustro dla myślących, czy czasem pomaga fotografowi Z góry wielkie dzięki za info. Aaaa...użyłem opcji szukaj Nic nie znalazłem.
Mam podobna sytuacje tylko ze z 350D - zona maniakalnie robi na zielonym kwadraciku. Fakt ze ISO ustawia sie na 400 (domyslnie) - bezpieczny czas (1/60) ale efekty zadowalajace. Moim zdaniem sa OK (dla niej super - szczegolnie teraz po zakupie 24-105L) no i jeszcze 1 zaleta. Zona po zrobieniu zdjec chce je widziec od razu tak jak sa (aparat-karta-czytnik-zdjecia!!!!!) ja natomiast (Aparat - karta - czytnik- lightroom-sekekcja-eksport-zdjecia-ocena-"podrasowanie cconiektorych"-zdjecia!!!!). W 40D trylko lepiej bedzie - smialo bedzie O.K.
Automatyczna skrzynia biegów zawsze będzie gorsza od automatu i nie ma na to siły.
Pora doby chyba nie służy a co do tematu to tak jak każdy automat - w dobrych warunkach radzi sobie dobrze, w gorszych to już loteria, czasem kompakty radzą sobie lepiej
Komentarz