CANON EOS 40D jak sprawuje się w automacie?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pabllo

CANON EOS 40D jak sprawuje się w automacie?

Witam.

Na początku proszę nie zabijajcie za to pytanie bo lustrzankę kupuje się nie po to żeby robić zdjęcia w automacie. Na razie mam Sony A100 a planuję zakup CANONA EOS 40D+obietkyw 17-85 IS. Czasem zdjęcia robi żona i korzysta z ustawień auto (Sony pod tym względem radzi sobie). A jak Canon? Czy to tylko lustro dla myślących, czy czasem pomaga fotografowi Z góry wielkie dzięki za info. Aaaa...użyłem opcji szukaj Nic nie znalazłem.
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Pomiar swiatla 40d ma bardzo dobry wiec i tryby automatyczne powinny odpowiednio naswietlac.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• jceel
      Początki nałogu
      • 2007
      • 282

Zamieszczone przez wojkij
      Pomiar swiatla 40d ma bardzo dobry wiec i tryby automatyczne powinny odpowiednio naswietlac.
      Popieram. Tak jak w 400D przy obróbce rawów zawsze kręciłem suwakiem korekty ekspozycji, to w 40D prawie wszystkie wychodzą dobrze naświetlone (90% zdjęć robię w trybie Av)
      EN57D DIGITAL.

Komentarz

• drakon
        Bywalec
        • 2007
        • 101

A dlaczego zmieniasz aparat? Co chcesz osiągnąć?
        W automacie przy dobrym świetle jest OK ale dużo lepiej jest w Manualu
        40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Komentarz

• Goomis
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1893

To jest jak z samochodem. Automat jest wygodny ale nie daje takiej frajdy(no i kontroli ) jak manual
          5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• bogunio
            • 2007
            • 14

Wiem, że wchodzę w lekki off topic ale akurat porównanie do samochodu jest imho chybione. Automatyczna skrzynia biegów to genialny wynalazek. Większość którzy skosztowali już nie chcą auta z manualem. Wracając do porównania - w samochodzie automat chodzi bezbłędnie, w aparacie często się myli.

Komentarz

• RHF
              Bywalec
              • 2008
              • 125

Ja też pozwolę sobie na mały OT.
              Akurat porównanie samochodu z aparatem jest właściwe. Z tą nieomylnością automatyki aparatu bym sie kłócił, jest dokładnie tak jak w aucie Niby szybciej zmieniają się biegi, niby brane są pod uwagę moment i moc, a jednak przyspieszenie różni się od manuala... dlatego w sporcie manual jest górą, bo to kierowca z doświadczenia wie lepiej, jaki bieg w danej chwili pozwoli mu osiągnąć odpowiednią prędkość, moment i moc. Automat w aparacie to też genialny wynalazek, czy jednak daje pełnię kontroli ?
              Bawiłem się 400D w trybie automatycznym, spisywał sie nieźle, nie sądzę by 40D był gorszy, porówniania z A100 Sony nie miałem. Myślę jednak, że Sony, Canon, Fuji czy Nikon, to firmy z wystarczająco długim doświadczeniem, by oferować użytkownikowi tryb automatyczny na podobnym poziomie.
              Pozdrawiam
              5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Komentarz

• Goomis
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1893

Sony akurat ma guzik doświadczenia w kwestii foto :-P Bazują na wykupionej konice-minolcie(kiedyś 2 osobne firmy...) także uważałbym z tym doświadczeniem sonego :-P Poza tym z autoamtyki w apracie też trzeba umiec korzystac. Jak się źle mierzy ekspozycję to czego by się tu spodziewac?
                5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• wojkij
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1915

O XX lat klepania kompaktow i innej, w sumie podobnej elektroniki to zapominamy?: P Lustro to nie satelita czy reaktor jadrowy
                  www.kwapisz.org

Komentarz

• Marek69
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 111

Zamieszczone przez bogunio
                    Wiem, że wchodzę w lekki off topic ale akurat porównanie do samochodu jest imho chybione. Automatyczna skrzynia biegów to genialny wynalazek. Większość którzy skosztowali już nie chcą auta z manualem. Wracając do porównania - w samochodzie automat chodzi bezbłędnie, w aparacie często się myli.
                    Nie wiem jak w samochodzie dla mnie automatyka działa w porównaniu z tym, co ten aparat potrafi po prostu beznadziejnie. Ma to jednak dobre strony po zakupie tego aparatu po dwóch tygodniach zapomniałem o ustawieniach w automacie.
                    Pozdrawiam
                    Marek

Komentarz

• lempl
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 684

Primo-offtopic A w jakim to sporcie są jeszcze skrzynie manualne??? To, że kierowca naciskając guzik zmienia bieg nie znaczy, że to manual
                      Secundo-topic: Ja w 40d 90% zdjęć robię w P, posiłkując się kółkiem i ew. korekcją eksp jeśli mi się histogram nie podoba. Korekcji b rzadko muszę używać. Ale jeśli Pabllo o 'fajność' zdjęć a nie o ekspozycję pytałeś, to 40d ma do wyboru kilka ustawień do 'podkręcania' zdjęć w aparacie, a i tryb zielony dla amatorów ma. Ba, po ustawieniu kółka na biegnącego ludzika to nawet ładnie sport można robić

Komentarz

• Hellfire
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 414

Zamieszczone przez lempl
                        Primo-offtopic A w jakim to sporcie są jeszcze skrzynie manualne??? To, że kierowca naciskając guzik zmienia bieg nie znaczy, że to manual
                        Tak, to są w pełni manualne skrzynie. A to, że sterowane hydraulicznie, a nie za pomocą linki lub drążka nie ma żadnego znaczenia. Automatyczna skrzynia biegów zawsze będzie gorsza od automatu i nie ma na to siły.

Komentarz

• sail0r
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 198

Zamieszczone przez jceel
                          Popieram. Tak jak w 400D przy obróbce rawów zawsze kręciłem suwakiem korekty ekspozycji, .....
                          myslalem ze tylko ja tak mam.....
                          S45 user

Komentarz

• mor_feusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1370

Zamieszczone przez Pabllo
                            Witam.

Na początku proszę nie zabijajcie za to pytanie bo lustrzankę kupuje się nie po to żeby robić zdjęcia w automacie. Na razie mam Sony A100 a planuję zakup CANONA EOS 40D+obietkyw 17-85 IS. Czasem zdjęcia robi żona i korzysta z ustawień auto (Sony pod tym względem radzi sobie). A jak Canon? Czy to tylko lustro dla myślących, czy czasem pomaga fotografowi Z góry wielkie dzięki za info. Aaaa...użyłem opcji szukaj Nic nie znalazłem.
                            Mam podobna sytuacje tylko ze z 350D - zona maniakalnie robi na zielonym kwadraciku. Fakt ze ISO ustawia sie na 400 (domyslnie) - bezpieczny czas (1/60) ale efekty zadowalajace. Moim zdaniem sa OK (dla niej super - szczegolnie teraz po zakupie 24-105L) no i jeszcze 1 zaleta. Zona po zrobieniu zdjec chce je widziec od razu tak jak sa (aparat-karta-czytnik-zdjecia!!!!!) ja natomiast (Aparat - karta - czytnik- lightroom-sekekcja-eksport-zdjecia-ocena-"podrasowanie cconiektorych"-zdjecia!!!!). W 40D trylko lepiej bedzie - smialo bedzie O.K.

Komentarz

• stratus
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 398

Zamieszczone przez Hellfire
                              Automatyczna skrzynia biegów zawsze będzie gorsza od automatu i nie ma na to siły.
                              Pora doby chyba nie służy a co do tematu to tak jak każdy automat - w dobrych warunkach radzi sobie dobrze, w gorszych to już loteria, czasem kompakty radzą sobie lepiej
                              Moje zabawki
                              Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...