Krucjata

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krecio
    Początki nałogu
    • 2004
    • 470

Krucjata

Umieszczam to tutaj bo chyba najwiecej jest zastrzezen do obslugi nas przez "nasza" firme. Jak nie pasuje to zmiencie "miejsce postoju".
    Otoz bylem dzis na Zytniej z 11 hot pixelami i 2cm BF. Na pytanie jak dlugo bede czekal na wymiane matrycy (celowo to powiedzialem) uslyszalem, ze beda ja mapowac. Ja im, ze to nie jest naprawa lecz ukrycie wady. Odp. - A co bedzie jak inna matryca tez bedzie "to" miala. Ja im, ze to ich problem zeby wybrac pozbawiona wad. Odp. - normu dopuszczaja 0,01%. No to ja - a gdzie jest to sprecyzowane? Odp. - w instrukcji obslugi. OK. czytam (juz w domu) instrukcje i oczom nie wierze. Jest tam zapis dotyczacy pixeli w tej wielkosci. TYLE ZE DOTYCZY WYSWIETLACZA LCD. Wq...m sie okrutnie i za telefon do C.pl. Tam chcialem gadac z ich rzecznikiem prasowym lub kims kto nadzoruje serwis. Najpierw chcieli mnie odeslac do samego serwisu ale powtorzylem, ze ja mam zyczenie rozmawiac z kims kto ze strony C.pl nadzoruje prace tego warsztatu. W odpowiedzi dostalem imie i nazwisko dyrektora w C.pl od sprzetu foto. Bedzie w poniedzialek. Mam zamiar rozpoczac krucjate w sprawie oszukanczych praktyk canona. Dla mnie to jest obojetne czy robi to serwis czy biuro. Oba maja to samo logo. I mam mocne postanowienie aby im nie odpuscic. W koncu namowili mnie tym "you can canon". Ze swej strony proponuje Wam to samo. Oprocz milej rozmowy zaplanowanej na poniedzialek, juz skrobie do nich liscik oraz kopie do C.EU i ich centrali. Moim zdaniem tylko zorganizowana i zmasowana akcja nas, uzytkownikow moze przyniesc cokolwiek. Nie bedzie podstaw do zwalania na nieuczciwa konkurencje. Wiem z doswiadczenia, ze jak kiedys napyskowalem w Sony Poland to dostalem listy przepraszajace, gifty (calkiem przydatne) i inne duperele.
    Ad rem. - ten dyrektor to Andrzej Skrzypczyk, tel.: (22) 572 30 31.

Do boju, koledzy
    Ostatnio edytowany przez krecio; 520.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III
  • Pszczola
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1760

krecio - inforuj prosze jak sprawa bedzie sie rozwijala
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• krecio
      Początki nałogu
      • 2004
      • 470

Zamieszczone przez Pszczola
      krecio - inforuj prosze jak sprawa bedzie sie rozwijala
      No przeciez
      pozdr.
      krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• Pszczola
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1760

Fajnie. A moze wartoby bylo abys poinformowal w tyc twoich listach - w ramach budowania presji na serwis - ze sprawa jest publicznie monitorowana i podaj im linka do niniejszego postu?
        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• krecio
          Początki nałogu
          • 2004
          • 470

Ja im zrobie lepszy numer. Zalacze wizytowke swojej zony albo wrecz napisze za Nia. Jest dziennikarzem i to nawet troche znanym. A z doswiadczen po Sony to mam opracowana tresc i pytania z zakresu marketingu - reklamy szczegolnie
          pozdr.
          krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• sv

a jezeli oni powiedza Ci, ze wymienia matryce a pewnie i tak ja zmapuja, to jak to poznasz?

Komentarz

• krecio
              Początki nałogu
              • 2004
              • 470

W tej chwili nie wiem jeszcze ale juz nad tym mysle. Napewno mam zamiar pobrac od nich kwita z dokladnym okresleniem tego co zrobili. Nie jest tak, zeby niemozliwe bylo takie sprawdzenie. Wq....li mnie okrutnie i nie odpuszcze im. Wszelkie plugastwo panoszy sie wlasnie dlatego, ze ludzie olewaja to co im sie faktycznie nalezy. Mam w d... to, ze problem kilku pixeli czy 2cm BF (nie robie macro ani portretow) to tak naprawde nic wielkiego. Chodzi o cos co sie nazywa UCZCIWOSC. I tego bede wymagal. Moze jestem smieszny ale tak mnie wychowano.
              pozdr.
              krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• kavoo
                Zablokowany
                • 2004
                • 1173

Zamieszczone przez sven
                a jezeli oni powiedza Ci, ze wymienia matryce a pewnie i tak ja zmapuja, to jak to poznasz?
                Jakos chyba da sie to zauwazyc... w koncu w miejscu zmapowanych pixeli COS musi na zdjeciu sie rejestrowac. Nie mam pojecia czy pixel bedzie czarny (na zdrowy rozsadek tak powinno byc), ale prozni matryca nie wstawi w miejsce zmapowanego pixela ;-)

wystarczy wiec w jakis sposob "zamapowac" sobie te pixele przed oddaniem do serwisu (np strzelic zdjecie bialej plaszczyzny w pelnej rozdzielczosci) i pokolorowac hoty na czerwono.
                Jak sprzet wroci z serwisu to wystarczy porobic rozne zdjecia w tej samej podzialce, nalozyc na nie klatke z zamapowanymi na czerwono hotami i sprawdzic, czy w ich miejscu rejestrowany jest kolor czy nie.

Ale to tylko taka moja teoria

Komentarz

• Lutek
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 560

Zamieszczone przez krecio
                  Ja im zrobie lepszy numer. Zalacze wizytowke swojej zony albo wrecz napisze za Nia. Jest dziennikarzem i to nawet troche znanym. A z doswiadczen po Sony to mam opracowana tresc i pytania z zakresu marketingu - reklamy szczegolnie
                  Ja w którym z watkow opisywałem swoje problemy z serwisem Sony, ktory niedosyć ze nie jest tak trwały to serwis Sony psuje sam sprzet i kaze placić za to klientowi... chcialem to wkleic ale nie moge znalezc tego watku.

Pozdrawiam: Piotr
                  Lutek
                  EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• krecio
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 470

Wojenke juz rozpoczalem. Poinformowalem wlasnie serwis, iz zycze sobie dokladny i szczegolowy opis czynnosci wykonanych na aparcie bo zaraz po ich ingerencji aparat jedzie do serwisu w Niemczech gdzie zostanie sprawdzony pod katem wymiany lub mapowania. Oczywiscie powiedzialem zeby sobie z tym mapowaniem trudu nie czynili bo to by bylo w podobienstwie sprzedazy litra gorzaly w butelce 3/4. Baaaaardzo mila pani stwierdzila, ze jesli bede niezadowolony to oczywiscie w ramach gwarancji beda czynili wszystko abym byl cool. Na tym mila rozmowe zakonczylem. Czekam do ponoiedzialku a pismo mam gotowe. Opublikuje po zlozeniu w C.pl.
                    Ostatnio edytowany przez krecio; 520.
                    pozdr.
                    krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• krecio
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 470

Zamieszczone przez Lutek
                      Ja w którym z watkow opisywałem swoje problemy z serwisem Sony, ktory niedosyć ze nie jest tak trwały to serwis Sony psuje sam sprzet i kaze placić za to klientowi... chcialem to wkleic ale nie moge znalezc tego watku.

Pozdrawiam: Piotr
                      Lutek, ogranicz sie do canona. Te Sony to tylko przyklad dalem, ze mozna a co za tym idzie trzeba.
                      pozdr.
                      krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• pazurek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1294

Zamieszczone przez kavoo
                        Nie mam pojecia czy pixel bedzie czarny (na zdrowy rozsadek tak powinno byc), ale prozni matryca nie wstawi w miejsce zmapowanego pixela ;-)
                        To by bylo troche bez sensu jakby mapowanie polegalo na zamalowaniu niebieskich czy czerwonych hotpikseli czarnymi. Rozumiem ze na zdjeciach dekielka by ich nie bylo widac, ale z drugiej strony tak samo niebieskich hotow nie widac na zdjeciach nieba.

Prawdziwe mapowanie powinno polegac na tym, ze w miejscu bad/hot pixeli wstawiane sa w pliku wynikowym po prostu piksele z sasiedztwa. Przy matrycy kilka mln pikseli fakt powtorzenia sie dwoch obok siebie jest nie do zauwazenia.
                        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• krecio
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 470

Zamieszczone przez pazurek
                          na zdjeciach dekielka by ich nie bylo widac, ale z drugiej strony tak samo niebieskich hotow nie widac na zdjeciach nieba.

Prawdziwe mapowanie powinno polegac na tym, ze w miejscu bad/hot pixeli wstawiane sa w pliku wynikowym po prostu piksele z sasiedztwa. Przy matrycy kilka mln pikseli fakt powtorzenia sie dwoch obok siebie jest nie do zauwazenia.
                          Dobra, ale o dekielkach i mapowaniu to sa inne watki. Ja tu urzadzam krucjate w obronie naszych interesow i prosze bez OT
                          pozdr.
                          krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• krecio
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 470

Prosba do Hazana - czy mozesz podac dane dotyczace ilosci uzytkownikow naszego forum? Tzn. ilosc zarejestrowanych i liczbe dobowa czytajacych. Do mojej wojenki mi to potrzebne aby C.pl wiedzialo jakiej populacji temat bedzie znany.
                            pozdr.
                            krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• pazurek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1294

Liczbe uzytkownikow to poznasz latwo klikajac http://canon-board.info/memberlist.php.
                              http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

Pracuję...