wytrzymałośc

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rudymielec
    • 2008
    • 12

wytrzymałośc

mam takie pytanie odnosnie lustrzanek typu 400d , 450d jaka jest ich wytrzymałość nie chodzi mi tu o jakies upadki itd. tylko ile taki aparat potrafi wykonac zdjęć zanim zaczna dolegać mu objawy zużycia ? chodzi mi oczywiscie o eksplatacje w warunkach normalnych
    EOS 450d + EF-S 18-55 IS + EF 50mm 1.8 mk2 + A95
  • Yenox
    Początki nałogu
    • 2007
    • 291

NIE MARTW SIĘ O TO!
    W normalnych warunkach nic się nie popsuje, jeżeli nie zamoczysz/upuścisz itp. to nic się nie stanie.
    Oczywiście po jakimś czasie [dłuższymmm] - padnie migawka - padnie przycisk spustu migawki - padnie bateria podtrzymująca.
    Pozdrawiam,
    Michał

Komentarz

• kubaj
      Początki nałogu
      • 2008
      • 280

Policz ile widziales zdjec uszkodzonych obudow xxxd i narzekan na faktyczne uszkodzenia - osobiscie nie znam, a rozne dziwne niespasowania xxd chodza po sieci. Zreszta idz do sklepu i popros o pokazanie 40d zobaczysz ze w rzeczywistosci robi wrazenie taniego plastiku, daleko odbiegajacego od 10d.

Nie znam przypadku zeby po upadku xxxd roztrzaskal sie, nawet z zadnymi peknieciami sie nie spotkalem. Wbrew roznym sluchom, plastkik xxxd jest doskonale spasowany i nic nie trzeszczy, jedyna wada to ten nieszczesny maly uchwyt ale po dokupieniu chocby taniego chinskiego zamiennika gripa powiedzialbym ze trzyma sie go nieraz lepiej nizli serie xxd

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

W normalnym użytkowaniu raczej ciężko będzie coś popsuć.. moje 350D doskonale sobie cały czas radzi, kolega ma 300D i też nie narzeka
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• bejrut
          Coś już napisał
          • 2007
          • 85

towarzysz kubaj chyba troche sobie pomylil wstawianie x-ów ) czyzbysmy leczyli kompleks nadmiaru x-ów w nazwie aparatu?? niestety ale tutaj gra odwrotna zasada tzn im mniej tym lepiej i tego nie zmienisz )

Komentarz

• stultus
            Coś już napisał
            • 2007
            • 85

no ja na swoje 350d zrobiłem ok 12tys zdjec z lampa i tylko plastki sie letko stopił wiec jest ok
            5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Komentarz

• Viracocha
              Uzależniony
              • 2004
              • 853

Zamieszczone przez kubaj
              Nie znam przypadku zeby po upadku xxxd roztrzaskal sie, nawet z zadnymi peknieciami sie nie spotkalem.
              To może napisz jeszcze ile znasz przypadków upadków xxxD, bo jeśli dwa z wysokości 20cm na dywan, to powiedziałbym, że próbka nie była zbyt reprezentatywna.
              Ostatnio edytowany przez Viracocha; 68.

Komentarz

• Yenox
                Początki nałogu
                • 2007
                • 291

stultus - gdzie się plastik STOPIŁ? W serii te 12 tys zrobiłeś?
                Pozdrawiam,
                Michał

Komentarz

• kubaj
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 280

@bajrut

Jestem na grupie wybitnie sprzetwej wiec licze sie ze odpowiedz wzbudzi niezdrowa ekscytacje, z namaszczeniem czytam jak od kilku miesiecy jak polski lud kupuje 40d, zainteresowany fenomenem podreptalem do sklepu zeby zobaczyc namacalnie sprzet - wynik byl taki jak opisalem, obudowa 40d wydala mi sie delikatnie mowiac niezachwycajaca, byc moze spowodowane to bylo licznymi superlatywami jakimi jest aparat opisywany - owszem body ok i po cash backach tani ze tylko brac, ale to jednak nie do konca to a i maly palec tez ucieka pod puszke, za to z gripem jest juz lekko duze. Kazdemu wedlug potrzeb. Pozatym to tylko puszka - jak wyjdzie nowa wersja to od zera zacznie sie narzekanie jaki to AF w 40d byl niewystarczajacy od 10d tak bylo to i z tym modelem tez bedzie. Wolalbym miec 300d i 2-3 eLki nizli 40d i ciagle latac z 50 mkII

@Viracocha

wlasnie ile a przeciez wiecej canon sprzedaje xxxd anizeli xxd, przynajmniej tak mi sie wydaje a jednak nie slychac zeby byly jakies problemy z plastikiem xxxd

Komentarz

• Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2063

Kubaj ponieważ miałem wiekszość xxxd i xxd body to mogę sporo na ten temat powiedzieć. Niestety jakość plastiku w xxxd jest gorsza niż xxd nie mniej oba body są dobrze wykonane. Trwałość? Dobre pytanie, nie miałem nigdy kłopotów ale moje body miały po 8-15 kklapnięć migawki kiedy je zmieniałem. Koledzy użytkujący nadal xxx/xxd nie narzekają czasem tylko ktoś tam wymieni migawkę ale to powyżej 50 kklapnięć.
                    O sprzęt trzeba dbać i nie znam osobiście przypadku upadku sprzętu.

Tak eLka to dobre szkło, ćwiczyłem kiedyś wytrzymałość Sigmy na upadek z wysokości 1 metra na chodnik...wytrzymała i działa do dziś.
                    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

Zgadzam sie z przedmówcami w sprawie jakości wykonania Canon-ów. Są to naprawdze porządne konstrukcje (przynajmniej serii xxxD z którymi miałem styczność).

W pierwszym poście podło pytanie o to ile "aparat potrafi wykonac zdjęć zanim zaczna dolegać mu objawy zużycia". Elementem który wykazuje oznaki zużycia jest migawka (nie wliczając wbudowanej lampy błyskowej). W seriach xxxD producent deklaruje jej żywotność na poziomie 100000 cykli. Oczywiście jak to zwykle bywa i od tej wartości są wyjątki. Czytałem o przypadkach uszkodzenia migawki po ok. 20000 cykli, jednakże z drugiej strony czytałem także opinie osób które po 130000 cykli nie stwierdzali jej uszkodzenia. Tak więc wszystko zależy od konkretnego modelu jak i od szeregu innych czynników. Moja migawka jak narazie przeżyła 10500 "klapnięć" i jak narazie nic jej nie dolega.

Moim zdaniem przy "zwyczajnym" użytkowaniu aparatu (nie zawodowym) raczej nie ma się co martwić o zużycie aparatu ponieważ postępuje ono naprawdę wolno.
                      Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• kubaj
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 280

@Mac

Naprawde nie mam zastrzezen do 40d jako tak, w zasadzie to on chyba jest z jakiegos stopu magnezu jednak jak sie go wezmie w dlonie to nie robi tak pozytywnego wrazenia jak 10d ... jesli to obniza cene to ok, byleby nie przedobrzyli jak kiedys cola gruboscia swoich puszek napoju

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez axk
                          Elementem który wykazuje oznaki zużycia jest migawka (nie wliczając wbudowanej lampy błyskowej).
                          I lustro (a raczej cały ten mechanizm z lustrem pomocniczym itp.). To też element mechaniczny, który może się zużyć. Canon chyba nie podaje nigdzie jakichś danych na ten temat.
                          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Na oficjalnej stronie Canon-a żadnych informacji na temat trwałości mechanizmu lustra nie ma, widocznie czas jego życia jest dłuższy od czasu życia migawki.
                            Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• rudymielec
                              • 2008
                              • 12

a jak jest z ta naprawa migawki jaki to koszt ?
                              EOS 450d + EF-S 18-55 IS + EF 50mm 1.8 mk2 + A95

Komentarz

Pracuję...