Autofocus i kadrowanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paul80
    Początki nałogu
    • 2008
    • 257

Autofocus i kadrowanie

Mam pytanie odnośnie autofcusa, jak to w końcu z nim jest, bo instrukcja nic nie mówi na ten temat.

Chodzi o to ,że jak złapiemy ostrość powiedzmy na oku i przekadrujemy ,to wedle tego co wyczytałem na forum , fotka ma duże prawdopodobieństwo iż będzie nieostra.Mnie się to chyba potwierdza jak oglądam moje fotki,a jak jest w rzeczywistości w zestawieniu z instrukcją.Jestem nieco rozczarowany ostrością
    fotek ,a wcześniej miałem Fuji 6500 i ostrość była jak dla mnie super ,tylko szumy mi się nie podobały.Proszę was o prostą receptę jak z tego kita wycisnąć maksymalną ostrość i jak kadrować ,aby nie tracić ostrości.:-( :-( :-(
  • ARN
    Uzależniony
    • 2008
    • 757

a jaki to aparat ?

Komentarz

• Paul80
      Początki nałogu
      • 2008
      • 257

Canon 400d +kit 18-55mmm

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez Paul80
        Canon 400d +kit 18-55mmm
        Powodów może być kilka - pokaż jakieś przykładowe zdjęcie z exifem
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Thunder
          Początki nałogu
          • 2005
          • 307

Ogolnie z Kitem nie powinno byc problemu z przekedrowaniem po zlapaniu ostrosci, bowiem GO jest dosc duza. problem pojawia sie gdy GO zaczyna byc naprawde mala, szczegolnie tyczy to szkiel 1.4 1.8 wtedy lepiej uzywac poszczegolnych punktow AF, choc z drugiej strony te nie zawsze sa tak precyzyjne jak centralny.
          Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• ARN
            Uzależniony
            • 2008
            • 757

nie mam tego aparatu, ale:

1. Instrukcja MUSI mówić o blokadzie ostrości (i innych parametrów), więc radzę ją uważnie przeczytać :-)
            2. jeżeli ustawisz ostrość na oku, a potem przekadrujesz na dalekie drzewa, to jasne, że nie będzie ostre. Ale możesz wtedy - jeśli chcesz, żeby AF cały czas "łapał" - zastosować AI Servo. Wtedy aparat ustawi ci ostrość na inny plan. To też znajdziesz w instrukcji.
            3. jeżeli z kolei masz włączone AI Servo, to przekadrowując aparat ustawi ci ostrość gdzieś indziej, a wspomniane oko będzie nieostre. Musisz wtedy przestawić na One Shot. I w tym przypadku kłania się instrukcja (na pewno jest taki rozdział, jak praca z autofokusem)

miłej lektury i dobranoc

Komentarz

• Paul80
              Początki nałogu
              • 2008
              • 257

Powiem szczerze ,że większość nieostrych poszła do śmieci a teraz szperałem w rawach i znalazłem na razie jedną fotkę http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f2e9737d6.html i zapewniam ,że celowałem na oczy z przekadrowaniem.

Komentarz

• Thunder
                Początki nałogu
                • 2005
                • 307

A czasami nie pusciles spustu po przekadrowaniu. Bo az w taki FF mi sie nie chce wierzyc...
                Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

W Canonach przycisk do blokady ekspozycji oznaczany jest gwiazdką (*). Po wyborze odpowiedniego pola AF "łapiemy" ostrość, następnie blokujemy ekspozycję (przycisk *) cały czas trzymając wciśnięty do połowy spust i dokonujemy przekadrowania. Oczywiście w wizjerze powinien wyświetlić się symbol (*) informujący o blokadzie ekspozycji.

Zabieg taki ma sen jeżeli obiekt który chcemy uwiecznić po przekadrowaniu jest w praktycznie takiej samej odległości od obiektywu co obiekt na którym ustawialiśmy ostrość. Jeżeli obiekty te będą miały różną odległość względem obiektywu (jeden z nich będzie na pierwszym planie a drugi na dalszym) to oczywistym faktem jest iż po przekadrowaniu i wykonaniu zdjęcia obiekt który chcieliśmy uwiecznić po przekadrowaniu będzie nieostry.
                  Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• majcz
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 83

W Canonach przycisk do blokady ekspozycji oznaczany jest gwiazdką (*). Po wyborze odpowiedniego pola AF "łapiemy" ostrość, następnie blokujemy ekspozycję (przycisk *) cały czas trzymając wciśnięty do połowy spust i dokonujemy przekadrowania. Oczywiście w wizjerze powinien wyświetlić się symbol (*) informujący o blokadzie ekspozycji.
                    Wydaje mi się że nie w tym rzecz, ekspozycja nie ma raczej nic do ostrości. Aby utrzymać ostrość należy przytrzymać tylko przycisk wciśnięty do połowy podczas przekadrowywania.Na zdjęciu ostrość. jest na drzewo tzn gdzieś około środka kadru i tak jak pisał Thunder pewnie został popuszczony spust podczas przekadrowywania, przy aktywnym centralnym punkcie AF.
                    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
                    ---------------------------------------------
                    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Komentarz

• szandor
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 624

Cytat
                      Zabieg taki ma sen jeżeli obiekt który chcemy uwiecznić po przekadrowaniu jest w praktycznie takiej samej odległości od obiektywu co obiekt na którym ustawialiśmy ostrość. Jeżeli obiekty te będą miały różną odległość względem obiektywu (jeden z nich będzie na pierwszym planie a drugi na dalszym) to oczywistym faktem jest iż po przekadrowaniu i wykonaniu zdjęcia obiekt który chcieliśmy uwiecznić po przekadrowaniu będzie nieostry.[/QUOTE]

Trochę tu namieszałeś, przekadrowanie ma na celu zachowanie ostrości na pierwszym obiekcie. Przy wciśniętym spuście do połowy w czasie zmiany kadru ostrość na pierwszym obiekcie będzie zachowana.
                      Ostatnio edytowany przez szandor; 3107.
                      Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                      R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• Paul80
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 257

Spróbujcie zrobić to samo co niby ja zrobiłem ,ustawicie ostrość na obiekt,następnie popuście delikatnie przycisk i zróbcie fotkę. Niestety nie da się zrobić fotki bez potwierdzenia autofocusa.

Jedynie co mi przychodzi na myśl to chyba źle kadrowałem, zamiast przesuwać wzdłuż poziomu aparatu to ja go kierowałem przekręcając w lewo lub prawo.
                        Ostatnio edytowany przez Paul80; 14478.

Komentarz

• arturs
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 4196

Spróbujcie zrobić to samo co niby ja zrobiłem ,ustawicie ostrość na obiekt,następnie popuście delikatnie przycisk i zróbcie fotkę. Niestety nie da się zrobić fotki bez potwierdzenia autofocusa.
                          Jak to popuśćcie przycisk? Robisz tak (AF ma być na ONE SHOT !! nie na servo): wyostrzasz na obiekt, przycisk cały czas trzymasz do połowy wciśnięty (starasz się niczego nie popuścić ), przekadrowujesz trzymając wciśnięty przycisk i po ustawieniu kadru wciskasz do końca - przy takim kadrze jak na zdjęciu i przysłonie w granicach 4 powinieneś bez problemu trafić
                          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Piotrek73

Jedynie co mi przychodzi na myśl to chyba źle kadrowałem, zamiast przesuwać wzdłuż poziomu aparatu to ja go kierowałem przekręcając w lewo lub prawo.
                            Witam
                            Po ustawieniu ostrości na obiekcie nie "popuszczamy" przycisku po przekadrowaniu. Po zablokowaniu AF (naciśnięciem sustu migawki do połowy) n obiekcie przekadrowujemy zdjęcie cały czas trzymając przycisk wciśnięty do połowy i dopiero po przekadrowaniu wciskamy go do końca żeby cyknąć fotkę. Na Twoim zdjęciu ostrość ustawiona jest na tło, więc nie było mowy o blokadzie AF - musiałeś puścić spust migawki po przekadrowaniu a później jeszcze raz go nacisnąć i dlatego aparat ustwił ostrość na tło.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• RafalTK
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 108

a jeżeli masz problem z utrzymaniem spustu do polowy to wejdz w Menu -> Funkcje indywidualne -> Spust migawki/Przyc. blok. AE i wybierz pozycje 3 (AE/AF, bez blokadz AE) ... w tym momecie spust kontroluje tylko parametry ekspozycji a AF oblsugujesz przyciskiem *. Po wcisieciu * ostrosc jest ustawiana i zachowana, do kolejnego wcisniecia * ...
                              czarny aparat z białym obiektywem ...

Komentarz

Pracuję...