Rozmyte Punkty AF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Foto_graf

Rozmyte Punkty AF

Czym jest to spowodowane ? dla zobrazowania o co mi chodzi zrobiłem foto telefonem (nie strzelać za jakość)

Punkty AF przy ustawianiu ostrości nie świecą czystym czerwonym punkcikiem tylko otoczone są mgiełką. Im bardziej w prawą stronę tym gorzej. Tylko pierwszy z prawej trzyma się tak jak powinien. Czego może być to przyczyną i jak można to usunąć?

Pozdrawiam
  • jceel
    Początki nałogu
    • 2007
    • 282

Zamieszczone przez Foto_graf
    Czym jest to spowodowane ? dla zobrazowania o co mi chodzi zrobiłem foto telefonem (nie strzelać za jakość)

Punkty AF przy ustawianiu ostrości nie świecą czystym czerwonym punkcikiem tylko otoczone są mgiełką. Im bardziej w prawą stronę tym gorzej. Tylko pierwszy z prawej trzyma się tak jak powinien. Czego może być to przyczyną i jak można to usunąć?

Pozdrawiam
    Źle założona matówka lub dystanse. Chociaż u mnie zarówno w 400D jak i teraz w 40D czasem w słabym świetle widać niewielkie odbicia światła od punktów AF w wizjerze, to chyba do pewnej granicy normalne, ale tutaj to zdecydowanie przesada.
    EN57D DIGITAL.

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

wyczyścić matówkę?
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Foto_graf

Zamieszczone przez piszczal
        wyczyścić matówkę?
        Wczoraj czyściłem matówkę, po ponownym założeniu niestety niewiele się zmieniło.

Korzystałem z tego manuala http://www.focusingscreen.com/work/400den.htm

faktycznie jest to bardzo proste.

A wspomniane dystanse to które to są ??? można je samemu ustawić po wyjęciu matówki ??

Pozdr

Komentarz

• jceel
          Początki nałogu
          • 2007
          • 282

A wspomniane dystanse to które to są ??? można je samemu ustawić po wyjęciu matówki ??
          Powinna być taka żółta (złotawa?) cieniutka ramka, która wchodzi pod matówkę.
          EN57D DIGITAL.

Komentarz

• mons

..... trzeba ustawić ostrość w wizjerze..... na punkty AF.....

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez jceel
              Chociaż u mnie zarówno w 400D jak i teraz w 40D czasem w słabym świetle widać niewielkie odbicia światła od punktów AF w wizjerze, to chyba do pewnej granicy normalne
              Załóż dekiel na aparat i pobaw się podświetleniem punktów, wtedy zobaczysz jak się odbija :-).
              Digart

Komentarz

• dzik
                Uzależniony
                • 2008
                • 884

40D podswietla punkty focusa w inny sposob, efekt jest duzo lepszy, w moim 400D bylo widac to rozmycie, moze nie takie mocne ale tez widoczne.

Komentarz

• Foto_graf

Zamieszczone przez MMM
                  Załóż dekiel na aparat i pobaw się podświetleniem punktów, wtedy zobaczysz jak się odbija :-).
                  A w którym miejscu/jak reguluje się podświetleniem punktów AF??

Ostrość poprawiona, ramka poprawiona, rozmycie w dalszym ciągu bez zmian. lewy pkt nie widoczny widać tylko jego "widmo".

Pozdr

Komentarz

• jceel
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 282

A w którym miejscu/jak reguluje się podświetleniem punktów AF??

Ostrość poprawiona, ramka poprawiona, rozmycie w dalszym ciągu bez zmian. lewy pkt nie widoczny widać tylko jego "widmo".

Pozdr
                    No to matówka do wymiany chyba. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
                    EN57D DIGITAL.

Komentarz

• Foto_graf

Zamieszczone przez jceel
                      No to matówka do wymiany chyba. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
                      Ostrzy prawidłowo więc tragedii nie ma ale takie mało to estetyczne

Komentarz

• noc7

40D problem ;/

Witam, wlasnie kupilem 40D. Podpialem kita 18-55 by sprawdzic czy wszystko ok i niby tak ale gorny punkt AF gdy zlapie ostrosc to nad nim pojawia sie czerwona "poswiata". Na innych punktach AF tego nie ma.. to normalne ?

Komentarz

• poss
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 131

to wynika chyba z konstrukcji aparatu, a dokładniej kąta ustawienia lustra - ja sprawdziłem i też mi się pojawia kropa ponad AF-em i tylko ponad górnym (zauważyłem to dopiero jak opisałeś - bo wcześniej nie miałem nigdy górnego włączonego )
                          40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
                          serwery www bez limitów

Komentarz

• noc7

uffffff a juz myslalem , ze cos nie tak w takim razie zostawie to przy okazji kiedys tam zajde do Czapskich niech zerkna

pozdrawiam

Komentarz

• asdfasfd
                              Zablokowany
                              • 2007
                              • 341

Zamieszczone przez noc7
                              Witam, wlasnie kupilem 40D. Podpialem kita 18-55 by sprawdzic czy wszystko ok i niby tak ale gorny punkt AF gdy zlapie ostrosc to nad nim pojawia sie czerwona "poswiata". Na innych punktach AF tego nie ma.. to normalne ?
                              U mnie jest tak samo i to tylko nad górnym punktem. Ostatnio zauważyłem i myślałem, że matówka jest źle wsadzona.

Komentarz

Pracuję...