Tańsze szkła...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DariuszM
    Coś już napisał
    • 2004
    • 94

Tańsze szkła...

Tak sobie myśle...że na dobre szkło szerokie i tele będe jeszcze zbierał i zbierał i zbierał, więc w między czasie może warto na razie zdecydować się na tańsze...
    wybrałem:
    Sigma 18-50mm F3.5-5.6 DC - zamiast KITowego 18-55
    Canon EF 75-300 f/4.0-5.6 USM III

przeglądałem pBase i fotki robione tymi obiektywami przez 10D i 300D były w sumie OK - niektóre gorsze, niektóre lepsze, ale żadne w sumie nie pokazało mi różnicy 900zł-4000zł
    jakich wad moge sie spodziewac po tańszych obiektywach? Czy warto zbierać dwa lata na L-kę i nie miec wogóle obiektywu tele, czy warto kupić za 900zł, mieć i pstrykac, za długi czas kupić dobre szkło - stare sprzedac/zachowac na pamiątke?
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: Tańsze szkła...

Zamieszczone przez DariuszM
    Canon EF 75-300 f/4.0-5.6 USM III
    Jesli sie upierasz przy nowym... Ja bym zdecydowanie polecil ten co mam 70-210 3.5-4.5 USM. Szybki, jasny, skuteczny, dobry zasieg. Cena ok 900zl uzywany - tylko trzeba albo miec zaufanego sprzedawce albo sprawdzic wlasnorecznie (i wlasnoocznie) przy zakupie stan obiektywu.
    Aha - wybralem 70-210 po obejrzeniu fotek porownawczych (kilka np na obiektywy.prv.pl ) - wygral o dwie dlugosci z 75-300.

Komentarz

• DariuszM
      Coś już napisał
      • 2004
      • 94

no pewnie chciałbym taki 70-210 ale od 2 miesięcy nie ma takiego na allegro, w Poznaniu w żadnym komisie też nie ma...biały kruk po prostu - łatwo mówić - kup go
      Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag

Komentarz

• Paweł
        Bywalec
        • 2004
        • 209

A cobyście Panowie powiedzieli na Sigme 70-300 APO Makro Super?Pieniądze przyzwoite a jak z jakością?Z astanawiam sie nad kupnem.
        http://pawelkupczak.pl/

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

www.ebay.de

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez Paweł
            A cobyście Panowie powiedzieli na Sigme 70-300 APO Makro Super?Pieniądze przyzwoite a jak z jakością?Z astanawiam sie nad kupnem.
            Gorsza niz Canon 75-300... a moje zdanie o Canonie 75-300 masz powyzej.

Komentarz

• DariuszM
              Coś już napisał
              • 2004
              • 94

Zamieszczone przez Vitez
              www.ebay.de
              taaa....tell me more.... to jak jest obiektyw po niemiecku? der obiektywen?
              troche za bardzo z wciemno takie kupowanie a obiektyw delikatna rzecz...

[ Dodano: Pią Kwi 30, 2004 10:15 pm ]
              co oznacza DC przy obiektywach?

Komentarz

• Przemek Białek
                Uzależniony
                • 2004
                • 832

a co powiecie panowie o tamronie 80-210 4,5-5,6 tanie naprawdę szklo ale jak się przymknie do f8-10 robi sufer fotki , ostatnio zrobiłem zdjęcie kota przy ogniskowej 90mm f 5,6 i t 1/60 iso 400 i po wrzuceniu w photoshopie spadla mi szczę ka 100% wielkości 3000 na 2000 i żyletka a oczy po dopaleniu z 550 ex aż się palily!!! mialem go sprzedać ale po tym teście narazie go zostawię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• kubotka
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 56

Mnie udało się kupić ostatnio na Allegro perełkę Tokina 28-70 A-TX ze stałym światłem 2.8 porównywałem fotki z 24-75 L 2.8 i szczerze powiem że nie zauważyliśmy żadnej różnicy nie mówiąc o tym że Tokina ma super szybki AF!!
                  A za to szkiełko dałem 800PLNÓW!!!
                  Trzeba szukać,szukać,szukać.....ja miesiąc czekałem na jakieś podstawowe szkiełko
                  Canon 10D

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez kubotka
                    Tokina 28-70 A-TX ze stałym światłem 2.8 porównywałem fotki z 24-75 L 2.8 i szczerze powiem że nie zauważyliśmy żadnej różnicy nie mówiąc o tym że Tokina ma super szybki AF!!
                    No coz... pogratulowac spostrzegawczosci przy porownywaniu - wszystko kwestia wymagan.
                    A tak przy okazji to ten 24-70 2.8L to niby nie ma super szybkiego AF? Bo jakas tak sugerujaca konstrukcje gramatyczna zastosowales .

Aha, w testach to Tokina 28-80 2.8 AT-X 280 AF PRO osiaga jakosc podskakujaca Tamronowi 28-75 2.8 Xr Di, ktory znowoz podskakuje tej Canonowskiej Lce 24-70 2.8 .
                    Za to ty zapewne kupiles Tokine 2.8 AT-X PRO SV ktora oceniana jest nieco nizej (i prawie dwa razy tansza od swojej drozszej kuzynki).

Komentarz

• Fajer
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 290

Oglądałem dziś jakąś Tokinę w komisie 28-70 f/2.7-2.8 .. i ... trageeedia po prostu
                      Pierścienie (szczególnie zoom) chodziły tragicznie ciężko (szczególnie w okolicach ogniskowej 28) ogólnie szkło we w miarę dobrym stanie, wiec się zastanawiam czy tak beznadziejnie je od początku wyprodukowali...
                      W ogóle wrażenia mam niezbyt dobre...
                      [fotolog] faj3r.blogspot.com
                      [galeria] www.tgf.art.pl
                      ----
                      EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• kubotka
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 56

Oczywiście że L-ka ma szybki AF
                        A tak wogóle wszyscy szukają 70-210 Canona .... no i jest taki na Allegro ale ze stałym F=4 a takiej wersji nigdzie nie mogę znaleźć czy ktoś wie coś więcej na temat tego obiektywu?????????
                        Canon 10D

Komentarz

• DariuszM
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 94

Zamiast EF 75-300 lub 90-300 lub 100-300
                          polecano mi dziś w sklepie Sigme 70-300 APO - wizualnie w sumie niezła, solidna, przy największym przybliżeniu wysuwa sie tylko o jakieś 5cm
                          czy jest porównywalna z EF? lepsza? czy zachwalali ją tylko dlatego, że na sigmach mają największy zysk?

Komentarz

• Przemek Białek
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 832

Darisz sprawdz sobie ten adres ci ludzie nie robia wajchy http://www.foto.com.pl/teksty/obiektywy.html
                            na twoim miejscu wybral bym Tamrona 70-300 4-5,6 przy ogniskowej 70mm i f8 daj enawet 60 l/m to jest cos szczegolnie za 888 zl nowy Foto joker
                            dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                            "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Przemek Białek
                              Tamrona 70-300 4-5,6 przy ogniskowej 70mm i f8 daj enawet 60 l/m to jest cos szczegolnie za 888 zl nowy Foto joker
                              A w Warszawie rowniez w Fotojoker rowno 111zl drozej

Komentarz

Pracuję...