Na ile sie sprawdza IS w ogniskowej 200mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Masteros

Na ile sie sprawdza IS w ogniskowej 200mm

hej

stoje przed wyborem tele. planuje zakupic canona 70-200 f.4 L i teraz mam pytanie czy przy 200mm is jest bardzo potrzebny robiac z reki czy tez nie?chodzi mi o to: czy jak bede robil zdjecia przy 200mm nie beda one poruszone ze wzgledu na prace korpusu. a przyznam ze rece mi sie troszke trzesa. jakie jest prawdopodobienstwo poruszonego zdjecia podczas robienia w sloneczny dzien na 200mm. i czy przy takich warunkach is by sie sprawdzil.

i druga rzecz. czy moglby ktos maja czas i checi zapodac zdjecia tego samego obiektu przy ogniskowej 200mm oraz 300mm. oddalonego mniej wiecej o 100-200 m . tutaj bylbym bardzo wdzieczny.

a i jeszcze jedna mala sprawa , czy przy zakupie musze dosc mocno przetestowac szklo na wystepowanie BF/FF. czy w przypadku tego obiektywu mozna sprawdzic po prastu dzialanie i go zakupic, bez pozniejszych problemow z jego dzialaniem i funkcjonalnoscia
    Ostatnio edytowany przez Gość; 14915.
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

W słoneczny dzień is ci nie jest absolutnie potrzebny. wiem, bo mam szkło bez is-a. Rzucałem gdzieś na forum fotę z f4 na 200 przy czasie zdaje się 1/50. Z isem śmiało osiągniesz takie efekty w kiepskim świetle.

Komentarz

• JiNN
      Zablokowany
      • 2007
      • 220

No ja stoję przed takim samym problemem niestety w piątek jade już po tele. i myślę,że dopiero na miejscu w sklepie jak podepnę oba szkła tj.C 70-300 IS USM lub C 70-200 f/4 L rozstrzygnie sie all. Masteros faktycznie IS przydatna sprawa ale czy aż tak potrzebna.Na to trzeba sobie odpowiedzieć.

Porobie kilka fotek,zrzucę na kompa i looknę jak się all prezentuje. Dodatkowe 100mm też fajna sprawka zawsze to dalej ;p

Pośledzę ten wątek może ktoś cos rozjaśni

Pozdrawiam

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Jeden zrobi ostre zdjęcie na 200 mm przy czasie 1/125 s, inny poruszy na 18 mm z czasem 1/80 - kwestia indywidualnych predyspozycji i wprawy.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez Masteros
          mam pytanie czy przy 200mm is jest bardzo potrzebny robiac z reki czy tez nie?chodzi mi o to: czy jak bede robil zdjecia przy 200mm nie beda one poruszone ze wzgledu na prace korpusu. a przyznam ze rece mi sie troszke trzesa. jakie jest prawdopodobienstwo poruszonego zdjecia podczas robienia w sloneczny dzien na 200mm.
          nie piszesz, jakie iso? rozpatrzymy dla ISO 100.
          "bepieczny" czas zakładam max. 1/250

i tak - słoneczny dzień to 14-15 EV

a zatem:
          http://en.wikipedia.org/wiki/Exposur...amera_settings
          f/4 --> 1/1000-1/2000
          f/5,6 --> 1/500-1/1000
          f/8 --> 1/250-1/500

jak widać przy 200mm/ISO 100 w słoneczny dzień stabilizacja jest "bezrobotna" do f/8.
          odpowiednio przy ISO 200 - f/11,
          ISO 400 - f/16,
          dalej chyba nie ma sensu...

i druga rzecz. czy moglby ktos maja czas i checi zapodac zdjecia tego samego obiektu przy ogniskowej 200mm oraz 300mm. oddalonego mniej wiecej o 100-200 m . tutaj bylbym bardzo wdzieczny.
          http://www.usa.canon.com/app/html/EF...al_length.html

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• JiNN
            Zablokowany
            • 2007
            • 220

Hmm tak sobie czytam i coś mi się wydaję,że dopiero teraz zaczynam mysleć Dzięki temu co gwozdzt napisał dochodzą do mnie takie myśli, nie wiem czy słuszne:

Lepiej jest mieć ostre zdjęcie z ładnymi kolorkami i kontrastem na ogniskowej 200mm, niż byle jakie nazwijmy "jakies" zdjęcie na ogniskowej 300mm.

Przecież zawsze możemy cropa "strzelić".A z czego będzie ładniejszy crop - jak nie z ostrego zdjęcia przy ogniskowej 200mm.

Ojj chłopaki mieszacie w głowach,mieszacie...coś mi się wydaję,że wrócę z L do domku w piątek.

Pozdrawiam i poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Komentarz

• himi
              Zablokowany
              • 2006
              • 2638

Jak zapniesz 70-200 to porzucisz pomysł zakupu 70-300, zapewniam.

Komentarz

• Masteros

a jak jest z rozrzutem jakosciowym wsrod L. czy moge zamowic i po prostu jechac odebrac , czy musze owa L dokladnie sprawdzic w sklepie? czy mam sie czym martwic?

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

a jak jest z rozrzutem jakosciowym wsrod L.
                  z zaobserwowanej praktyki:
                  - najczęściej zdarzają się narzekania na 17-40/4L i 24-70/2.8L
                  - do tej pory nie spotkałem nikogo narzekajacego na zły egz. 70-200/4L

czy moge zamowic i po prostu jechac odebrac,
                  to już jesteś do przodu (+), że odbierasz osobiście, a nie wysyłkowo.

czy musze owa L dokladnie sprawdzic w sklepie?
                  sprawdzić warto, ale nie znęcaj się nad nim za bardzo ;-)
                  wystarczą oględziny zewnętrzne, potem zapiąć, strzelić kilka zdjęć;
                  testy, tablice, linijki to bym sobie darował...

czy mam sie czym martwic?
                  Moim zdaniem nie.
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

Zamieszczone przez gwozdzt
                    Moim zdaniem nie.
                    Ej gwozdzt jak to nie - powinien!. Teraz bedzie sie martwil o miejsce na hdd. Przybedzie mu kupa zdjec i wszystkie dobrej jakosci i zal bedzie wywalic (pomijam ludzki blad - poniewaz tylko taki moze sie zdazyc oraz bledy w technice i ograniczenia sprzetu)

Komentarz

• JiNN
                      Zablokowany
                      • 2007
                      • 220

Hmm a czy mogłym prosić o jakieś przykładowe fotki obiektów w ruchu? Najlepiej takie co się naprawde szybko poruszają Kurde tak jak było w wyborze 80 % 70-300 IS USM tak teraz jest 95 % C 70-200 f/4 L.

Pozdrawiam

Komentarz

• gwozdzt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 5780

Zamieszczone przez mor_feusz
                        Ej gwozdzt jak to nie - powinien!. Teraz bedzie sie martwil o miejsce na hdd.
                        Eeee, tam.... problem... wpisz sobie w Allegro: hd103uj 8)
                        dołoży do eLi 500zł i po krzyku :-)
                        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• lempl
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 684

Zamieszczone przez himi
                          Chyba jestem wyjątkiem od Twojej teorii.
                          Tak się składa, że zapinałem 70-200/4 przez jakiś rok a potem kupiłem 70-300is, popracowałem na obu i sprzedałem eLke. Jednemu się bardziej przyda dodatkowe 100mm i IS, innemu troszkę lepsza ostrość. Ja wolę dodatkowe 100mm, w końcu to TELEobiektyw IS tez nie można nie doceniać, przecież nie zawsze mamy 15EV.

Komentarz

• iREM
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 951

Zamieszczone przez himi
                            Chyba jednak każdy ma inne potrzeby. Dla mnie 70-200 to doskonałe szkło portretowe. Ale nie wyobrażam sobie focenia imprez wieczornych (koncerty itp.) bez IS.
                            Wszystko można zrobić lepiej.
                            www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• JiNN
                              Zablokowany
                              • 2007
                              • 220

Co do miejsca na HDD to się nie martwie 950 GB

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...