[tomek1906] Istambuł - kilka fotek + kilka spostrzeżeń...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek1906
    Bywalec
    • 2007
    • 217

[tomek1906] Istambuł - kilka fotek + kilka spostrzeżeń...

1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    Ostatnio edytowany przez tomek1906; 12191.
  • Paenka
    Uzależniony
    • 2008
    • 727

Hmm maadzieję, że się nie wkurzysz na mnie za to ale jestem zdziwiona, że takim sprzętem zrobiłeś TO. Ja mam o wiele gorszy sprzęt i na codzień takie coś mi wychodzi. Może dobrze by było popracować w PS nad tym zdjęciem. Nie znam tego programu ale zapewne można jakoś usunąć te "mglistość". U dołu zdjęcia jest ok ale im wyżej tym gorzej Napewno masz jakieś inne zdjęcia tego miasta. Podobno miejsce to jest rewelacyjne i piękne a tego tu nie widać kompletnie.
    Ostatnio edytowany przez Paenka; 15691.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• tomek1906
      Bywalec
      • 2007
      • 217

Witam wszystkich,

Kilka tygodni temu szykując się do tego wypadu , szperałem zbierając informacje o Istambule , bezpieczeństwie , fajnych miejscach i zwyczajach itd.
      Może teraz komuś przydadzą się moje doświadczenia.

Lotnisko.
      Canon 40D + 3 szkła, nikogo nie obchodzi ani u nas ani u nich - przynajmniej tak twierdził turecki pilot, ale odpowiedzialności nie biorę.
      NA MIEJSCU
      Część europejska, ponoć bezpieczniejsza... godz. 11.00 przed południem szwędam się po zakamarkach i bocznych uliczkach pół godziny od dzielnicy hotelowej i dwóch panów bierze mnie pod pachy z propozycją nie do odrzucenia (już się witali z gąską), szczęśliwie przejeżdżał policyjny skuterek, udało się
      Część azjatycka, podobno horror , nikt nawet na mnie nie spojrzał jak wieczorem kręciłem się po nabrzeżu i robiłem zdjęcia tureckiej młodej parze. Ewidentnie więcej policji.
      Fotografowanie kobiet niekoniecznie mile widziane, zapytałem ekspedientkę w sklepie czy mogę uwiecznić dla synka moje zakupy razem z nią - zrobiło się niesympatycznie, nie wiem czy to przypadek czy standart potem fociłem lekko z półbiodra
      Rejs po bosforze - byłem po południu, niestety robiło się ciemno, na niebie ani jednego obłoczka , polecam zebranie kliku osób i wynajęcie małego stateczku prywatnego, zmieści się do 10 -12 osób ale zrobią po drodze i po azjatyckiej stronie kilka kursów bliżej brzegu w celu ustrzelenia jakiejś foty i poczekają na azjatyckiej stronie tyle ile im karzesz... cena za stateczek na 5 godzin - zapłaciliśmy 120 dolców
      Peirwsze foty ustrzelone z wieży której nazwy nie pamiętam , 5 euro za wjazd na górę na godzinę, widać 360 panoramę miasta, warto!
      Polecam żarełko tylko w obleganych kebabach, pysznie i tanio ( 2euro), po azjatyckiej stronie fajne psedokebaby z owocami morza - pycha
      W hotelu ostrzegano mnie abym aparat i obiektywy miał przy sobie lub w sejfie.
      Wnętrza meczetów - jak ostatni osioł zostawiłem statyw w hotelu , nawet nie myślę ile mi przepadło.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Paenka
      dzięki za uwagę , coś mi się chyba psuje moja 40tka bo fotografuje mgłę
      Ostatnio edytowany przez tomek1906; 12191. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Paenka
        Uzależniony
        • 2008
        • 727

:] teraz to wyszłam na głupią;p nie było pozostałych zdjęc wcześniej

Komentarz

• tomek1906
          Bywalec
          • 2007
          • 217

nie przejmuj się Paenka jak widać nie tylko Tobie się nie podoba
          prośba do admina o przeniesienie wątku do kraobrazy/podróze

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Przeniesione :-)
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Ani #1, ani #5 mi sie nie wyswietla, wiec ich nie komentuje #2 strasznie zamglona i malo kontrastowa, ale najbardziej uwiera szare niebo, podobnie jak na #3 i #4 (tutaj fajny pomysl z flaga). #7 fajna, ale ten plotek w kadrze mozna sobie bylo odpuscic
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

• ewa_olsztyn
                Początki nałogu
                • 2008
                • 311

Tomek - trochę tego Istambułu pokazałeś, nie powiem, mgiełka też nie jest zła. Ale poszedłeś na łatwiznę - trzeba było wstawać przed wschodem słońca - zapolować na lepsza przejrzystość, albo większą mgłę - pięknie by wyglądały te białe mury w dość ostrym bocznym złotym świetle - 6 i 8 zdjęcie zabijają południowe kontrasty! Trzeba było poszukać detali archtektonicznych w nocy, pokazać miasto inaczej, niż ci, których zdjęć pełno w necie.

A gdzie zdjęcia 1, 4, 5 i 7?
                Pokaż coś jeszcze..

Komentarz

• sothis

Zamieszczone przez tomek1906
                  Witam wszystkich,

Kilka tygodni temu szykując się do tego wypadu , szperałem zbierając informacje o Istambule , bezpieczeństwie , fajnych miejscach i zwyczajach itd.
                  Może teraz komuś przydadzą się moje doświadczenia.

Lotnisko.
                  Canon 40D + 3 szkła, nikogo nie obchodzi ani u nas ani u nich - przynajmniej tak twierdził turecki pilot, ale odpowiedzialności nie biorę.
                  NA MIEJSCU
                  Część europejska, ponoć bezpieczniejsza... godz. 11.00 przed południem szwędam się po zakamarkach i bocznych uliczkach pół godziny od dzielnicy hotelowej i dwóch panów bierze mnie pod pachy z propozycją nie do odrzucenia (już się witali z gąską), szczęśliwie przejeżdżał policyjny skuterek, udało się
                  Część azjatycka, podobno horror , nikt nawet na mnie nie spojrzał jak wieczorem kręciłem się po nabrzeżu i robiłem zdjęcia tureckiej młodej parze. Ewidentnie więcej policji.
                  Fotografowanie kobiet niekoniecznie mile widziane, zapytałem ekspedientkę w sklepie czy mogę uwiecznić dla synka moje zakupy razem z nią - zrobiło się niesympatycznie, nie wiem czy to przypadek czy standart potem fociłem lekko z półbiodra
                  Rejs po bosforze - byłem po południu, niestety robiło się ciemno, na niebie ani jednego obłoczka , polecam zebranie kliku osób i wynajęcie małego stateczku prywatnego, zmieści się do 10 -12 osób ale zrobią po drodze i po azjatyckiej stronie kilka kursów bliżej brzegu w celu ustrzelenia jakiejś foty i poczekają na azjatyckiej stronie tyle ile im karzesz... cena za stateczek na 5 godzin - zapłaciliśmy 120 dolców
                  Peirwsze foty ustrzelone z wieży której nazwy nie pamiętam , 5 euro za wjazd na górę na godzinę, widać 360 panoramę miasta, warto!
                  Polecam żarełko tylko w obleganych kebabach, pysznie i tanio ( 2euro), po azjatyckiej stronie fajne psedokebaby z owocami morza - pycha
                  W hotelu ostrzegano mnie abym aparat i obiektywy miał przy sobie lub w sejfie.
                  Wnętrza meczetów - jak ostatni osioł zostawiłem statyw w hotelu , nawet nie myślę ile mi przepadło.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Paenka
                  dzięki za uwagę , coś mi się chyba psuje moja 40tka bo fotografuje mgłę
                  no pieknie... bylem tam chyba w 1992 roku. te lodowate poranki i opary, mgla nad miastem... swietnie ci sie to udalo uchwycic. dodaje to tego klimatu na zdjeciu potem sloneczko heh i pewnie goraco... ale tak juz tam bywa lodowate noce i gorace dnie. ps tez mialem przygode z jednym panem

Komentarz

• BuRton
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 681

"Istambuł - kilka fotek + kilka spostrzeżeń..." - szkoda, że ciągle na ten sam motyw - wszędobylski meczet. A to takie rozbudowane miasto-moloch, leżące na dwóch kontynentach. O reszcie wspomnieli przedmówcy.
                    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• MariuszM
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 245

Zamieszczone przez Paenka
                      Może dobrze by było popracować w PS nad tym zdjęciem. Nie znam tego programu ale zapewne można jakoś usunąć te "mglistość".
                      Po co "ulepszać" rzeczywistość?
                      Biegam, bo lubię

Komentarz

• Paenka
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 727

Nie sugerowałam ulepszania rzeczywistości po prostu mi Turcja inaczej się kojarzy. W takim razie dziękuję za światopoglądową lekcję Przyanjmniej wiem, że w Istambule rano jest mgła i nie da się jejominać przy fotografowaniu. Mnie po prostu ta mgła psuje odbiór tych zdjęć.

Komentarz

• MariuszM
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 245

Zamieszczone przez Paenka
                          Nie sugerowałam ulepszania rzeczywistości po prostu mi Turcja inaczej się kojarzy. W takim razie dziękuję za światopoglądową lekcję Przyanjmniej wiem, że w Istambule rano jest mgła i nie da się jejominać przy fotografowaniu. Mnie po prostu ta mgła psuje odbiór tych zdjęć.
                          Nasze wyobrażenia nie zawsze odpowiadają rzeczywistości
                          Czy jest sens ją ulepszać w PS? IMO nie zawsze, czasem warto (o ile to możliwe) zmienić porę fotografowania.
                          Biegam, bo lubię

Komentarz

• tomek1906
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 217

z tą porą wstawania i focenia to wszystko racja, uwieżcie w tym konkretnym wypadku było to niemożliwe... pomijam aspekt bezpieczeństwa który zaczął mi przyświecać od opisanej przygody w ciągu dnia...

Komentarz

• Teoysta
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 61

Chlopaki w Afganistanie po okopach biegaja z aparatami a Ty sie Istambułu boisz ;-P
                              ds II 17-40 85 1.8

Komentarz

Pracuję...