Standard 50 mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VOYAGEUR
    Coś już napisał
    • 2005
    • 57

Standard 50 mm

Ciekaw jestem ilu z was posiadaczy cyfrowek APS-C uzywa jako jedynego obiektywu stalki o ekwiwalencie standardowej 50mm. Czyli jakiejs stalki 28, 30, 35 mm ktora z cyfra daje ok 50 mm. Przeciez taka ogniskowa mozna sfotografowac "wszystko" po minimalnej cenie i zachowujac doskonala jakosc obrazu. Czy sa jeszcze maniacy stalek czy wszyscy fotografujecie zumami 18-50 itp. :-D Pozdrawiam.
  • drks
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 16

90% zdjęc w pomieszczeniach i > 50% poza na 35L
    1DsMKIII,24IIL,85IIL,70-200IILIS,580EXII

Komentarz

• fret
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1503

35L, to juz nie taka minimalna cena . W sumie jedyną tanią i dobrą stałką jest 50/1,8. Poza nią zoomy sa tańsze.

Komentarz

• mathom
        Początki nałogu
        • 2007
        • 428

Z tym niestety jest problem Zoomy są ok, praktyczne i nawet ostre, ale zdjęcia ze stałek mają jednak to "coś". Moja 50/1.8 bije tamrona 17-50 na głowę plastyką zdjęć (na tych samych dziurach)

Sam zastanawiam się nad 28/1.8. Przy cenie ~$400 i tak niskim kursie $ to szkło mocno kusi
        FF + L
        Moje stocki
        Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• Misiaque
          Początki nałogu
          • 2007
          • 392

Ja również pragnę stałoogniskowego standardu, np. 35 f/2.0 (najtańsze szkło w tych okolicach ogniskowej), ale jeśli za 50 zł mogę mieć zooma Tamrona, dzięki któremu mogę zapomnieć o kicie i mieć niewielką utratę jasności i jakości (plus dochodzi możliwość zejscia z ogniskową by uzyskać krótsze czasy w pomieszczeniach), to nie mam pojęcia co wybrać....

Na M42 sprawa byłaby prostsza, ale gdy stałoogniskowe szkła na EF i to nie takie dobre (zwłaszcza te fatalnie kanciaste przysłony) kosztują słono... to wybór nie jest prosty.

Komentarz

• VOYAGEUR
            Coś już napisał
            • 2005
            • 57

Widze ze 50 mm na (cropie 28-35mm) nie cieszy sie popularnoscia. Wszyscy jada na tandetnych zoomach bo wygodniej- fakt ale nie lepiej :-D

Komentarz

• stultus
              Coś już napisał
              • 2007
              • 85

no własnie planuje 35 f/2.0 do 350d potem do FF i mam nadzieje ze ta stałka dami lepszy obraz od kita
              5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Komentarz

• Evitagen
                Coś już napisał
                • 2008
                • 62

Ja mam tylko 50 1.4 ale przy cropie wiec czasem musze sie ostro nagimnastykowac. Kupilem ja bo nie moglem sie zdecydowac ktorego zooma wybrac a to szklo i tak bylo w planach. Popstrykalem no i co? no i cos mi sie zdaje, ze plan zakupu zooma znowu sie oddala...

Komentarz

• Misiaque
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 392

Zamieszczone przez Misiaque
                  za 50 zł mogę mieć zooma Tamrona
                  Miało być 500 zł więcej, a wyszło 50 zł, nie wiem, jak ja to pisałem ;-)

A propos 30mm f/2.0, to warto przeczytać test na optyczne.pl, niestety rozczarowuje, choć od kita Canona na pewno lepszy.

Komentarz

• Grisha
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 353

wg optyczne.pl sigma 30/1.4 tez jest do **** Test swoja droga, ale ja bardziej opieram opinie na samplach np z pbase.

Zapominacie o jednej ważnej kwestii. 30mm na aps-c to nie to samo co 50mm na FF. Jest to bardzo zbliżone, ale nie do końca to samo. Chociażby różnica w GO. na 35mm z racji ogniskowej jest większa niż na 50mm. APS-C to tyko kadrowanie obrazka z FF. Nie mniej jednak przychylam się do opinii która przeczytałem bodajże przy czytaniu testu 30tki- dać taką początkującemu i niech się bawi

Komentarz

• drks
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 16

Zamieszczone przez VOYAGEUR
                      Widze ze 50 mm na (cropie 28-35mm) nie cieszy sie popularnoscia. Wszyscy jada na tandetnych zoomach bo wygodniej- fakt ale nie lepiej :-D
                      Jeżeli uczyłeś się jeździc samochodem z tylnym napędem, i wiesz o co chodzi (przednie koła służą do skręcania !), to będziesz podświadomie (lub świadomie) dążyc do zakupu takiego auta.
                      Dla osób, które przez lata fotografowały lustrzanką z 50, zoomy (nawet najlepsze) są dodatkiem do zabawy, a nie podstawą. Jeździłem z przednim napędem, z 4x4 ale ósemkę potrafię wykonac (na placu treningowym...) tylko moim autem, z napędem na tył i mocą min. 2 KM na 10 kg wagi (ze 100 kg kierowcą).
                      Moja 19 letnia córka po zrobieniu prawka twierdzi, że najlepsze są SUW-y z 4x4 i automatem. Zdjęcia robi kompaktem z OGROMNYM zoomem...

Komentarz

• Misiaque
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 392

Szkoda, że ta podstawa kosztuje tyle pieniędzy...Zwłaszcza Twoja

Komentarz

• Piotrfoto
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 34

Używam stałek : 20mm 2.8, 50mm 1.8 i od czasu do czasu 85mm 1.8. Biją na głowę zoomy.

Komentarz

• drks
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 16

Zamieszczone przez Misiaque
                            Szkoda, że ta podstawa kosztuje tyle pieniędzy...Zwłaszcza Twoja
                            Szanowny kolego, tematem sa stałki. Mam prawie 50 lat, zarabiam 29 lat i, choc pewnie mógłbym, mój sprzęt nie zajmuje trzech wersów.

Mam nadzieję, że jeszcze myślę logicznie, bo zbyt często przwiązuję sie do rzeczy. Nie potrafię wymieniac obiektywów. Dlatego mam to co mam.

Naście lat fociłem canonem 5 + stałką 50. Mój przyjaciel w tzw. międzyczasie zmienił 4 razy body i nascie obiektywów, by, gdy ja kończyłem z w/w zestawem, kupic identyczny.

Teraz, kompletując sprzęt, słuchałem opinii na canon board od czterech miesiecy. "Traciłem" na to ok. 2 h dziennie. Wykonałem dziesiat telefonów do forumowiczów, wyrabiajac sobie zdanie na temat zoomów i stałek. Wiedziałem co i jak focę.

Nie żyję z fotografii.

Ale na pytanie co wybrac - zawsz odpowiem - ja wolę "dla mnie i moich zastałych upodobań" stałki.

PS. Przy okazji dziękuję TRAMPKOWI za okazana życzliwośc i wyrozumiałośc.

Komentarz

• popmart
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1721

nie 3 linijki a 0,5 linijki ale i tak robi wrażenie choc dokonałbym 2 zmian na 5D i 2,8

dla mnie stałki , stałki , stałki .... dla wygody kładę się na wersalce ... jak focę to nie szukam wygody ... tylko jakosci i piękna....

Komentarz

Pracuję...