Konkurs fotograficzny "Polska rzeczywistość okiem młodych" do wygrania kino domowe!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Polska Młodych

Konkurs fotograficzny "Polska rzeczywistość okiem młodych" do wygrania kino domowe!

UWAGA!
    KONKURS FOTOGRAFICZNY WŁAŚNIE DLA CIEBIE!

Pokaż jakim widzisz świat, który Cię otacza – czy jest to marazm, szarazm, niechcemisizm i tumiwisizm czy też dobrobyt ,koloryt, happyendyzm i działalizm do potęgi?

Weź udział w organizowanym przez stowarzyszenie Polska Młodych konkursie fotograficznym pt. „Polska rzeczywistość okiem młodych”.

Na Twoje zdjęcia, wykonane dowolną techniką, czekamy do 1 czerwca 2008 roku. Można je wysyłać lub przynieść nam osobiście. Do wyboru do koloru – pamiętaj jednak, że nie decyduje data stempla pocztowego!

Najlepsze fotografie zostaną pokazane na wystawie w krakowskim klubie Enso zaś na autora najlepszego zdjęcia czeka zestaw kina domowego, ufundowany przez sponsora konkursu, firmę Danti.

Więcej szczegółów znajdziesz na stronie: www.polskamlodych.pl/konkurs

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU
  • gonzo44
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1304

"5.1. Posiada pełnię praw autorskich do fotografii i przenosi je na Organizatora w zakresie niezbędnym do jego publikacji i/lub innego rozpowszechniania, ze szczególnym uwzględnieniem konieczności dostosowania zdjęcia do wymogów, jakie muszą zostać spełnione przy jego publikacji w formie książkowej."
    Praw autorskich chyba nie da się przenieść
    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• plyszczarz86
      Bywalec
      • 2007
      • 117

było to juz omawiane na forum, prawa autorskie dzielimy na osobiste (czyli ze ty zrobiłeś zdjecie i tego ci nikt nie zabierze) oraz na majątkowe (mówią o mozliwości publikowania i pobierania kożyści finansowych ze zdjęcia a to mozna odstąpić/sprzedać)
      To by było po krótce na tyle. Myśle, że organizatorom chodzi o prawa majątkowe (zebyś potem ich nie skarżył, ze ci fotki ukradli), nie o prawa majątkowe bo tego ci nie mogą zabrać.
      Pozdrawiam
      Paweł
      EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Zamieszczone przez plyszczarz86
        było to juz omawiane na forum, prawa autorskie dzielimy na osobiste (czyli ze ty zrobiłeś zdjecie i tego ci nikt nie zabierze) oraz na majątkowe (mówią o mozliwości publikowania i pobierania kożyści finansowych ze zdjęcia a to mozna odstąpić/sprzedać)
        To by było po krótce na tyle. Myśle, że organizatorom chodzi o prawa majątkowe (zebyś potem ich nie skarżył, ze ci fotki ukradli), nie o prawa majątkowe bo tego ci nie mogą zabrać.
        Pozdrawiam
        Paweł
        Trochę Ci się pomyliło

Oczywiście, że chodzi o prawa majątkowe, ale zacytowany powyżej paragraf a właściwie cały p. 5. jest tak sformułowany, że na jego podstawie organizator nabywa za darmo prawo do dowolnego, także komercyjnego wykorzystania wszystkich nadesłanych zdjęć.

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Zamieszczone przez Kolaj
          organizator nabywa za darmo prawo do dowolnego, także komercyjnego wykorzystania wszystkich nadesłanych zdjęć.
          Podkreśliłem najważniejsze ;-)
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• SdoubleU
            Początki nałogu
            • 2005
            • 437

Nie doświadczony jestem. Rozumiem nie wysyłamy zdjęć na konkursy z takimi regulaminami?
            SdoubleU
            ---------------------------
            Canon :-D

Komentarz

• wojkij
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1915

Wnioski wyciagnij sam
              www.kwapisz.org

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez SdoubleU
                Nie doświadczony jestem. Rozumiem nie wysyłamy zdjęć na konkursy z takimi regulaminami?
                Możesz wysłać, nikt ci nie boni. Tyko potem nie marudź jak je znajdziesz w jakimś kalendarzu/reklamie/billboardzie/gazecie a nie dostaniesz za to ani grosza itd itp.

Komentarz

• fyrste
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 177

na takie konkursy wysyła się po prostu zdjęcia słabe a to, że Twoje słabe może być dużo lepsze niż kogoś innego...

Niestety, teraz chyba z 90% konkursów ma takie zapisy...
                  Canon 855D + 8-200mm f4

Komentarz

• fret
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1503

W takim razie to jeszcze konkurs, czy już przekręt? Nagrody warte w sumie kilkaset pln, a mogą sporo fajnych zdjęc nazbierać... wymagania maja spore... zdjęć 30x40 cm komórką raczej się nie zrobi.

A to kino domowe, to pewnie będzie Medion. Takie coś o tej firmie znalazłem...:
                    "Firma Medion faktycznie produkuje masówkę dla Aldi, ale nie w tym problem. Produkty marki MEDION sprzedawane w Polsce to po prostu masowo wykupywane na paletach wyroby przeznaczone z różnych powodów do recyklingu. Są potem "naprawiane" przez różnego rodzaju "złote rączki" metodą garażową i rozprowadzane przez pewną śląską firmę i podmioty z nią związane, a jest tego wiele. Wiem o tym bo sam się wrobiłem i jest to efekt mojego prywatnego dochodzenia. Jakość napraw jest bardziej niż żałosna, a trochę się na tym znam, bo jako elektronik, chałturzyłem naprawiając w latach 75-85 sprowadzany z wystawek sprzęt. Więc nie dajcie się wpędzić w maliny."

Jak by na to nie patrzeć, to nie warto, satysfakcja z tego żadna, ew. nagroda też, a jak wyslesz fajną fotke, to sie z nią praktycznie żegnasz. Może chcą wydać jakiś kalendarz i wymyślili sobie, że taniej będzie zrobić konkurs za 300 pln niż kupić zdjęcia do niego
                    Ostatnio edytowany przez fret; 10441.

Komentarz

• Polska Młodych

Zamieszczone przez fret
                      W takim razie to jeszcze konkurs, czy już przekręt? Nagrody warte w sumie kilkaset pln, a mogą sporo fajnych zdjęc nazbierać... wymagania maja spore... zdjęć 30x40 cm komórką raczej się nie zrobi.
                      To cały czas jest konkurs Zdjęć 30x40cm komórką się nie zrobi, ale zdjęć 9x13 raczej nie umieszcza się na wystawach bo nikt nie będzie stał z nosem w antyramie by im się przyglądnąć

Odpowiadając w ogóle na pytania związane z p.5: jesteśmy stowarzyszeniem non-profit: nie zbieramy zdjęć by je później komercyjnie wykorzystać i trzepać ogromnych pieniądzy ze zdjęć przesłanych przez Was. Po pierwsze dlatego, że nie leży to w naszej naturze, a po drugie, że nie mamy do tego środków

Zdjęcia mają tworzyć swoisty wizualny raport nt. polskiej rzeczywistości okiem ludzi młodych (p.1.3 ) Jeśli p.5 by nie było, moglibyśmy zostać przez autora zdjęć pozwani nawet za umieszczenie jego zdjęć na wystawie w internetowej galerii wystawy czy też katalogu wystawy, tworzących ten raport. Jakoś tak wyszło, że nie lubimy być pozywani przez kogokolwiek, więc wolimy się zabezpieczyć .

Jak zauważył fyrste większość konkursów ma już takie zapisy.

Na wszelkie pytania i wątpliwości postaram się odpowiadać tu (aczkolwiek może zajmować mi to chwilę czasu) lub mailowo [email protected]

Pozdrawiam.
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 16626.

Komentarz

• fret
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1503

Ale 5.2 znacznie wykracza poza katalog wystawy i inne tego typu publikacje i do tego mam zastrzeżenia.

Komentarz

• popmart
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1721

99% konkursów dziś to lipa majaca za zadanie zebrać ciekawe i prawie daermowe materiały od frajerów ... co chwila jakaś gmina lub urząd miasta ogłasza takie wspaniałe konkursy ...

Komentarz

• Polska Młodych

Zamieszczone przez popmart
                            99% konkursów dziś to lipa majaca za zadanie zebrać ciekawe i prawie daermowe materiały od frajerów ... co chwila jakaś gmina lub urząd miasta ogłasza takie wspaniałe konkursy ...
                            coś mi mówi, że jakbyśmy wcześniej wiedzieli, że taka jest opinia o konkursach foto, to ogłosilibyśmy turniej w bierki symultaniczne

Komentarz

• marek808
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 48

Zamieszczone przez Polska Młodych
                              coś mi mówi, że jakbyśmy wcześniej wiedzieli, że taka jest opinia o konkursach foto, to ogłosilibyśmy turniej w bierki symultaniczne
                              wystarczyło się bardziej postarać w przygotowywaniu regulaminu a nie iść na łatwiznę zapisując na wszelki wypadek przejęcie praw autorskich .

nie można było np. tak:

"Nadesłanie na konkurs fotografii jest równoznaczne z udzieleniem bezpłatnego prawa do korzystania z utworów w celu promocji konkursu"
                              300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Komentarz

Pracuję...