Obiektyw Biotar 2/58 - Zeiss Jena

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mayday
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 27

Obiektyw Biotar 2/58 - Zeiss Jena

witam serdecznie , mam takowe pytanie odnosnie tego szkla. czy ktos mial , pracowal , lub mial stycznosc z tym obiektywem ? jak praca pod cyfra? ewentualne przejsciowki itp itd, beede wdzieczny za wszelakie odp i pomoc, linki do szkiel ponizej

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=343819493

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=343816378
  • mayday
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 27

dzieki za pomoc

Komentarz

• mate00sh
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1312

No nie strzelaj focha... te obiektywy mają co najmniej dwa minusy: mocowanie bagnetowe EXA (nie wiem czy znajdziesz przejściówkę na M42 a tym bardziej na Canona), a poza tym mają kiepskie powłoki, więc raczej zabawa nie warta świeczki. Jak już się chcesz bawić w szkła manualne to poszukaj raczej czegoś takiego

Tessar 2.8 50

lub takiego

Pancolar 1.8 50

Komentarz

• remol71
        Zablokowany
        • 2006
        • 371

Tu jest link do forum zajmującego się manualami:

Powodzenia

Komentarz

• jacula
          Początki nałogu
          • 2007
          • 319

mam takie szklo z 50-letnim aparatem zeiss ikon (mocowanie m42). podpinalem przez przejsciowke do minolty 5d i okazalo sie ze jest duzo ostrzejszy od heliosa 2/58 na pelnej dziurze. bardzo ostry od f2,8 wzwyz. jak pod swiatlo to nie wiem.

Komentarz

• mate00sh
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1312

Pod światło może być kicha (brak MC). Sprawdzę z moim tessarem, bo mam starą wersję (nie MC) i dam znać. Tak w ogóle mam zamiar porównać pod względem plastyki i jakości wszystkie moje 50tki (biorąc pod uwagę też zoomy to się uzbiera siedem. Jak coś takiego zrobię to się pochwalę na forum.

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...