Rozpiętość tonalna 5D vs 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1572

Rozpiętość tonalna 5D vs 40D

Ile EV ma 5D a ile 40D bo jakoś nie mogę tego znaleść ?
  • dzik
    Uzależniony
    • 2008
    • 884

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page20.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/page22.asp

Komentarz

• Shadow
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1572

Z tych testów wynika, że 5D w scenach mocno kontrastowych przegrywa z 40D. I o ile w światłach w zasadzie wyniki są porównywalne to jego zdolność rejestracji szczegółów w cieniach jest aż o 1EV gorsza niż 40D. Ciekawe.

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Zamieszczone przez Shadow
        Z tych testów wynika, że 5D w scenach mocno kontrastowych przegrywa z 40D. I o ile w światłach w zasadzie wyniki są porównywalne to jego zdolność rejestracji szczegółów w cieniach jest aż o 1EV gorsza niż 40D. Ciekawe.
        Łoł... szczerze mówiąc nigdy wcześniej ich nie porównywałem pod tym względem. Sądziłem, że będzie na odwrót a tu niespodzianka.
        Widocznie zbyt polegałem na mitach krążących po sieci. Mimo wszystko ja tam jestem zadowolony z moich 7,5EV zmierzonych empirycznie :smile:

Komentarz

• magix
          Początki nałogu
          • 2006
          • 298

Może troszkę nie na temat ale nie che tworzyć nowego wątku. Czy znana jest rozpiętość tonalna dla 350d?
          C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
          http://magix.digart.pl/

Komentarz

• Allensteiner
            Bywalec
            • 2006
            • 177

wyniki z dpreview jakoś zawsze jakoś się mają dziwnie do tych z optycznych.pl, np. tu:

generalnie optyczne chłopaki napisali, że zakres tonalny 40d jest taki jak w 20d i mówiąc szczerze to właśnie oni są dla mnie bardziej wiarygodni w testach niż dpreview
            lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• vuki
              Bywalec
              • 2006
              • 190

testow nie robilem ale naprzemienie robie 5d i 40d i odnosze wrazenie, ze 5d jest lepszy ... nie ogladalem jednak zdjec pod lupa

Komentarz

• BelYaal
                Początki nałogu
                • 2007
                • 387

Ktos tez zamiescil fotki robione 40d i 5d z kosciola i jednak wiecej szczegolow mialo wtedy tez 5d w cieniach

Komentarz

• Shadow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1572

Szkoda, że na optycznych nie przetestowali "piątki" wówczas można by porównać ile odbiegają od dpreview.

Komentarz

• Allensteiner
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 177

właśnie, mam wrażenie, że test 5d pojawi się niedługo na optycznych, ostatnio testują nim obiektywy
                    lepsze jutro było wczoraj

Komentarz

• panczo
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 96

Zamieszczone przez Allensteiner
                      właśnie, mam wrażenie, że test 5d pojawi się niedługo na optycznych, ostatnio testują nim obiektywy
                      Nie pojawi się. Na forum optycznych zostało to kiedyś wyjaśnione. Poczekają na następcę piątki i dopiero wówczas zostanie przeprwodzony test porównawczy nowego ze starym modelem.
                      "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Komentarz

• AndreasK
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 47

No wiele sie mowi o nastepcy 5D, ale jak na razie chyba z tym cicho, no chyba ze ktos ma jakiegos newsa ? jakies informacje - to co ma byc, kiedy, jakie parametry ? ja strzelam 40D - chetnie przesiadlbym sie na cos innego, ale przyznam sie ze z paru przyczyn 5D mnie nie przekonuje, a do 1D to jednak ciut kasy dalej....
                        ### AndreasK ###
                        Canon G12

Komentarz

• ewg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1079

Wynik testu rozpiętości 5d na optycznych przy okazji testu Nikona D3:

Komentarz

• dzik
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 884

Z tego porownania na optycznych tez wynika ze 40D ma wieksza rozpietosc.

Komentarz

• Shadow
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1572

Zamieszczone przez dzik
                              Z tego porownania na optycznych tez wynika ze 40D ma wieksza rozpietosc.
                              A jednak. Może wrażenie lepszych fot z 5D wynika z ogólnej plastyki na pełnej klatce. Duże znaczenie też ma obróbka. Jak ktoś skaszani wywołanie RAW-a to mu nawet 12 EV nic nie da.

Komentarz

Pracuję...