Zestaw do macro - m42

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vota
    • 2007
    • 3

Zestaw do macro - m42

Witam

co byscie polecali do 400d do zdjec makro, ze starych obiektywow na m42? Mozna je kupic za male pieniadze, przejsciowke tez...

ZTCW i tak makro powinno ostrzyc sie recznie wiec roznica w uzytkowaniu mala, a w pieniazkach duza

Oto kilka moich typow tak z allegro:

Pentacon 2.8/135 - 110 zl
    JUPITER - 37A 135mm f-3,5 - 100 zl
    Crestar 135mm/1:2,8 - 20 zl (cena wywolawcza)
    Jupiter-9 MC 2/85 - 250 zl

Tak mnie ten Pentacon kusi....
  • matmak
    Coś już napisał
    • 2007
    • 90

Moim zdaniem przy fotografii macro z ręki największym problemem może okazać się przymykanie przysłony po ustawieniu ostrości bo łatwo można wyjść poza GO.
    Podobno ten obiektyw jest dobry (ale w rękach go nie miałem) http://www.allegro.pl/item282115119_...red.html#photo
    Myślę że przydałoby się też potwierdzenie ostrości.

P.S. Pentacon na cyfrze nie jest rewelacyjny i ostrzy od 1,7m
    Pozdrawiam
    :razz:

Komentarz

• irekaro
      Początki nałogu
      • 2007
      • 262

jak wyżej, oraz INDUSTAR 61 L/Z- tego miałem i polecam choć mówią, że Wolna lepsza
      canon

Komentarz

• kaawka
        Coś już napisał
        • 2006
        • 59

Zamieszczone przez vota
        co byscie polecali do 400d do zdjec makro, ze starych obiektywow na m42?

flektogon 35mm. plus pierscienie

Komentarz

• 385
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 44

jeżeli za małe pieniądze to Pentacon 50 f/1,8 , plus mieszek
          http://bogdanszarmach.pl

Komentarz

• VomitroN
            Uzależniony
            • 2006
            • 516

To juz chyba od tego Pentacona Tessar 50/2,8 z mieszkiem czy pierdzionkami, bylby lepszym wyborem. Osobiscie polecam jednak wymienionego wyzej Industara 61L/Z.
            Brzytwa.
            "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Komentarz

• popmart
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1721

imo, wlaściwym wyborem bedzie industar lub lepiej wołna 9,
              flektogon 35 to wspaniały obiektyw i takie prawie makro da sie nim uzyskać bez pierścieni użycie pierscieni z tym szklem to pomylka ponieważ juz przy jakimkolwiek odsunięciu drastycznie zmiejsza się i tak juz mała minimalna odległość ostrzenia a obraz znacznie sie nie powiększa ....

wogóle do makro m42 z mieszkiem/pierścieniami polecam raczej 50mm , Pancolar, tessar, rosyjskie 50 też nie są złe. Jest na rynku Takumar 50/4 makro 1:1 (podobno fantazja choc sam nie miałem przyjemnosci) cena ok 400pln .... wszystkie makro z mojej galerii to m42.

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Posiadam Flektogona 35/2.8 (tego gorszego). Jeśli dokręcać do niego jakiekolwiek pierścień to wyłącznie 7mm, bo ten obiektyw sam z siebie ostrzy bodajże z 18 cm.
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• atsf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 5119

[QUOTE=vota;426572]Witam

co byscie polecali do 400d do zdjec makro, ze starych obiektywow na m42? Mozna je kupic za male pieniadze, przejsciowke tez...
                  [QUOTE]

A czemu się upierasz przy M42? Jak wynika z postu, przejściówki też nie masz.
                  Masz do wyboru obiektywy z mocowaniem M42, Olympus OM, Nikon, Yashica/Contax.

Do 400 zł możesz mieć full wypas szkło razem z redukcją. Rozejrzyj się za: Vivitar macro 2,8/55; 2,8/90; 2,8/135; Panagor 2,8/55; 2,8/90; Cosina/Soligor/Voigtlander/Phoenix/Vivitar 3,5/100 mm. Ten ostatni można nawet jeszcze czasem kupić zupełnie nowy (sam takie nówki w zeszłym roku sprzedawałem z mocowaniami OM, PK, N).
                  To są wszystko znakomite szkła. Vivitary produkowane przez firmy Kino Precision i przez Komine oraz Panagory robione przez Kino mogą występować także pod innymi brandami: Elicar, Albinar, Lester Dine.
                  Nie kojarzę zupełnie aby kiedykolwiek obiektyw stricte macro był badziewiem. To od zawsze jest obiektyw specjalisztyczny, adresowany do wąskiej grupy zapaleńców i w związku z tym nawet firmy niezależne robiły te obiektywy doskonałej jakości.

Przy większym budżecie możesz się szarpnąć na oryginalne manualne Nikkory, Kirona 2,8/105 lub Vivitara 2,5/105
                  EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Shoggothh

Zestaw do macro - m42

Polećcie jakiś zestaw m42 do makro. Chodzi mi o obiektyw ewentualnie do niego konwerter i pierścienie

z góry dziękuje

Komentarz

• mattnick
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1735

helios+pierścienie
                      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• checiu
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 170

wołna 9 / industar 61 LZ bez pierścieni (ew z małym lub średnim)

Komentarz

• dj_zibi
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 541

Jupiter 9 ewentualnie 135 + miech u mnie to działalo dośc sprawnie.
                          Moja strona

Komentarz

• mate00sh
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1312

Ja używam zestawu: mieszek Pentacon + CZJ Pancolar 1.8/50, względnie CZJ Tessar 2.8/50 + pierścień odwrotnego mocowania. A jak uda mi się wreszcie dokupić mocowanie bagnetowe to postaram się zronić coś na wzór tego .

Pozdrawiam
                            Ostatnio edytowany przez mate00sh; 16111.

Komentarz

• lux
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 271

Pancolar 1,8/50 + pierścienie, mam, polecam, super jakość za małą kase.
                              =============
                              www.fotolux4.blogspot.com/

Komentarz

Pracuję...