Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Panowie mam pytanie. Mam aktualnie G6 i jest ok ale zastanawiam się nad tym czy rozsądna byłaby zamiana go na EOS 300D?
Cena przynajmniej na Allegro jest przawie taka sam, a ztego co wiem 300D ma dużo szybszy AF i bądź co bądź to kustro.
Co sądzicie???
Pozdrawiam,
Jurek.
Mam aktualnie G6 i jest ok ale zastanawiam się nad tym czy rozsądna byłaby zamiana go na EOS 300D?
Cena przynajmniej na Allegro jest przawie taka sam, a ztego co wiem 300D ma dużo szybszy AF i bądź co bądź to kustro.
1. Mowisz ze jest OK
2. Piszesz o duzo szybszym AF i "bo to lustro" .
No to zdecyduj sie kolego czy na pewno jest OK czy tez jednak potrzebne ci lustro i szybszy AF.
My za ciebie nie stwierdzimy czy "jest OK" .
Przypomne ci tylko najwazniejsze wady i zalety lustrzanek...
Wady:
- duze i ciezkie
- trzeba wymieniac obiektywy
Zalety:
- duze i ciezkie
- mozna wymieniac obiektywy
Zgadzam się z przedmówcami: z lustrzanką to jest tak, że jeśli się myśli czy stać cię na konkretne body EOS 300D, 350D 20D itd. to znaczy że na owe body cię nie stać. Body jeśli chodzi o system oparty o lustrzankę to "mały pikuś" w ogólnej puli wydatków. Jesli chcesz odczuć różnicę po przesiadce z G6 na tego 300D, to poza kwestią działania AF i możliwością manewrowania GO nic więcej nie uświadczysz dopóki nie zainwestujesz kolejnych pieniędzy, przewyższajacych cenę samego korpusu. Potrzebne ci będą dodatkowe obiektywy i to raczej nie byle jakie, a takie 70-200 2.8L IS + 17-40 4L to wydatek równy zakupowi 2 czy trzech takich body, przyda się dodatkowa lampa kolejne 700-1800 zł, grip, filtry, itd. itp. Tak więc jeśli uważasz że obecnie G6 jest wystarczające w odniesieniu do twoich potrzeb i wymagań, to raczej sugerowałbym zostanie przy obecnym modelu, ewentualnie rozważ zakup lampy błyskowej (420EX bądź lepszej), która w części sytuacji zrekompensuje brak ISO wyższych niż 400.
Macie rację. Może to zbyt pochopny pomysł. Aparat raczej używam do wypadów wakacyjnych i okazyjnie zdjęć plenerowych oraz rodzinnych.
Czemu zastanawiam się nad zmianą?
Wcześniej posiadałem również Canona tylko A80.
Wpadło mi trochę kasy i stwiedziłem, że przesiądę się na coś lepszego (jakość zdjęć) i szybszego (AF).
W przeciągu miesiąca tzrsnąlem nim jakieś 500 zdjęć, i... okazało się, że zdjęcia wcale nie wychodzą takie ostre na jakie liczyłem i pozostawiają sporo do życzenia(nie używan tryby Auto. Jedynie sporadycznie P, a głuwnie TV i AV, i tym manewruję zgodnie w wiedzą książkową).
Z zanianą na EOS to chyba rzeczywiście przesadziłem (koszta), ale zamin zakupiłem
G6 sporo sób doradzało mi zakup (wiem, że to forum Canon-owców ale...) Panasonica FZ20.
Co Wy na to???
No więc jeśli o mnie chodzi to posiadam aktualnie A80 i planuję zamienić go na G6 :-P. Jestem więc trochę rozeznany w temacie. Przeglądam różne fora, serwisy i "skanuje" zaawansowane kompakty. Do tej pory zdecydowanym liderem na mojej liście jest G6. Jego jedyna wada względem niektórych konkurentów to stosunkowo powolny autofokus. Jeśli natomiast chodzi o jakość i ostrość zdjęć to G6 nie ma sobie równych. Z opisami Fz20 też się spotkałem. W aparacie tym jest dość ciekawy obiektyw o bardzo dużym zakresie ogniskowych i stałym światle F2,8. Niestety matryca nie dorównuje klasą obiektywowi ani matrycy z G6. Jest zdecydowanie mocniej szumiąca, posiada mniejszą rozdzielczość i jest mniejsza niż ta w G6. Poniżej zamieszczam dwa linki, jedno zdjęcie jest wykonane aparatem G6 drugie Fz20. Proponuje przyjrzeć się szczegółom odwzorowania dachu :-D myślę że wnioski są oczywiste.(Dodam, że różnice widać nie tylko na tym zdjęciu i nie tylko na zdjęciach na tym serwisie)
Tech Talk - Discuss PC Hardware, Software, Internet and Other Technology
Jeśli do tego dodamy brak dedykowanej stopki dla zewnętrznej lampy w aparacie Fz20, brak formatu RAW i nieruchomy ekranik LCD to o ile nie jesteś miłośnikiem fotografi przyrodniczej (szczególnie wszelkiego drobiu ;-P ) lub sportowej zdecydowanie lepszym wyborem jest i był zakup Canona G6.
Do tej pory zdecydowanym liderem na mojej liście jest G6. Jego jedyna wada względem niektórych konkurentów to stosunkowo powolny autofokus.
Powolny?
A na jakiej podstawie - porownywales "macankowo" ?
Mialem G3, kolega mial G5, teraz zmienil na G6 i... bardzo pozytywnie mnie zadziwil jego szybki (jak na kompakt) AF w dosc ciemnych warunkach.
Pod wzgledem AF - w porownaniu do tych kompaktow z ktorymi mialem do tej pory do czynienia - zdecydowanie moge polecic G6 .
CZemu w takim razie nie mogę dojść do ładu z ostrością w różnych warunkach oświetleniowych i przy różnych ustawieniach???
Tzn. nie widzę większej różnicy od tego co oferował A80, a G6 kosztuje drugie tyle.
Może ja coś źle robię?
Najwazniejszy blad - za duzo wymagasz...
Na przyklad - ogladasz zdjecia w 100% powiekszeniu, zamiast porownywac np odbitki 13x18 .
W kiepskim oswietleniu - nie zauwazysz roznicy, dopiero 300D + 50 1.8 na f 2.8 na iso400/800 daloby zauwazalna roznice... ale to nie kompakt.
W dobrym oswietleniu - glebie ostrosci mozesz miec taka ze tez nie zauwazasz roznicy (przyslone rzedu 5.6-8 na obu kompaktach i na zdjeciu wszystko w glebi ostrosci wiec nigdzie wyraznej ostrosci).
W gorszym oswietleniu i/lub wiekszym zoomie - mozesz miec poruszone zdjecia i/lub zaszumione - a szum mocno psuje ostrosc, a w obu aparatach jest porownywalny.
Tak wiec jesli naprawde stawiasz na ostrosc to... co najmniej 300D + 50 1.8 @ 2.8 (+unsharp mask w PS rzedu 50% /0.3/0 na gotowej fotce)... ale potem chcialoby sie zooma zamiast stalki, i szeroki kat, i tele.. a wszystko wg wysokich wymagan co do ostrosci - wiec witamy 17-40 4L i 70-200 4L na pokladzie... i juz kolejne 6 tys do wydania na te dwa szkla... a jeszcze statywy, filtry, torby, baterie, karty, databanki... pomysl nad tym - czy na pewno chcesz az tak wymagac ostrosci? 8)
Vitez --> Ja do szybkości AF w G6 nic nie mam, dla mnie jest ona ok, ale czytałem że u niektórych konkurencyjnych modeli bywa do 50 % szybciej (np Sony DSC-V3). Niemniej jednak jak pisałem G6 to Nr 1 na mojej liście
CZemu w takim razie nie mogę dojść do ładu z ostrością w różnych warunkach oświetleniowych i przy różnych ustawieniach???
Jeśli czytasz uważnie to forum to mniej więcej powinieneś wiedzieś "kogo czytać". Z własnego doświadczenia radzę Ci trzymaj się tego, co widzisz, czujesz (w odniesieniu do obsługi aparatu) i nie słuchaj "fałszywych proroków" ;-)
Nie możesz dość do ładu bo to jest kompakt. Różnica działania AF pomiędzy lustrem a kompaktem jest na tyle znacząca, że jest jak piszesz. W trudnych warunkach nie ostrzy i Ax i G3 (to miałem) i Ixus (mam). W trudnych warunkach nie ostrzy również sam 20D + 24-70L f/2.8. Trzeba podpiąć lampkę ze wspomaganiem AF. Choć uczciwie piszę, że to już była ciemność cholerna. Ale to już OT...
Zamieszczone przez JurekGR
Tzn. nie widzę większej różnicy od tego co oferował A80
Albo sprawdź czy oby na pewno wszystko robisz ok ;D
- czy czasy ekspozycji masz odpowiednie do długości ogniskowej?
- czy wiesz na co aparat usawia ostrość w danym momencie?
- czy masz czysty obiektyw?
Jeśli tak to ucz się dalej robić zdjęcia i poznawaj swój aparat a już niebawem zaczniesz widzieć różnicę w stosunku do A80 :P
Główna róznica nie polega na lepszym obiektywie czy większej rozdzielczości. To jest zauważalne ale nie najważniejsze. Róznica polega na tym że nie trzeba za każdym razem wchodzić do menu jeśli chce się przestawić coś poza trybem pracy lampy błyskowej, na możliwości dołączenia zewnętrznej lampy, na większym LCD na obecności trybu RAW itd.. Ale żeby to dostrzec i zacząć doceniać trzeba mieć już trochę wprawy w robieniu zdjęć i mieć nie jedną książkę obcykaną
Komentarz