Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam pytanie. Planuję zakup 5d i lampy blyskowej sigmy 500. I teraz nie wiem - aparat ma czas synchro z lampa 1/160..Czy bede mogla jakos wyregulowac lampe zeby osiagnac nieco krotsze czasy? Chodzi o zdjęcia sportowe z lampą ustawioną na statywie i wyzwalaczem radiowym.
Bardzo proszę o jakieś info na ten temat
Dzięki
Mam pytanie. Planuję zakup 5d i lampy blyskowej sigmy 500. I teraz nie wiem - aparat ma czas synchro z lampa 1/160..Czy bede mogla jakos wyregulowac lampe zeby osiagnac nieco krotsze czasy? Chodzi o zdjęcia sportowe z lampą ustawioną na statywie i wyzwalaczem radiowym.
Dzięki
W Metzu w trybie HSS możesz błyskać 1/4000 nawet jak będziesz mieć ochotę (w 5D, nie wiem, jak inne).,
Można pracować nawet ustawiając 1/8000 s (zależnie od korpusu) tylko trzeba włączyć tę funkcję w lampie. Jedynym mankamentem tego jest znacznie obniżona liczba przewodnaia lampy. Im krótszy czas tym mniejsza liczba przewodnia. O szczegółach mozna przeczytać w instrukcji do lampy.
Dzięki
cokolwiek by nie powiedzieli koledzy powyzej, to w twoim przypadku sie nie da. niestety ograniczeniem w pracy z lampami na stywach w przypadku korpusow canona, sa wlasnie korpusy. nie da sie ustawic krotszego czasu, bo bedziesz miala klatke w czesci niedoswietlona (wyjatkiem sa sloneczne dni. wtedy mozna lekko ponaginac czas). to nie zalezy od lampy, ani od wyzwalacza. jest po prostu ograniczone w canonie. a w 5d w ogole, wiec jest to tak de facto najwiekszy minus tego body dla mnie.
Ale to nie musi być taki wielki problem w zdjęciach sportowych, bo ruch zostanie zamrożony przez lampę, której czas błysku jest wielokrotnie krótszy niż te 1/200s. Możesz używać nawet sporo dłuższych czasów, a obiekty w ruchu nie będą poruszone.
cokolwiek by nie powiedzieli koledzy powyzej, to w twoim przypadku sie nie da. niestety ograniczeniem w pracy z lampami na stywach w przypadku korpusow canona, sa wlasnie korpusy. nie da sie ustawic krotszego czasu, bo bedziesz miala klatke w czesci niedoswietlona (wyjatkiem sa sloneczne dni. wtedy mozna lekko ponaginac czas). to nie zalezy od lampy, ani od wyzwalacza. jest po prostu ograniczone w canonie. a w 5d w ogole, wiec jest to tak de facto najwiekszy minus tego body dla mnie.
merger - widze, ze masz puszke 40d, jakie przy niej mozesz osiagac czasy powiedzmy w mniej sloneczne dni? czy czas 1/160 jest w miare ok przy zamrozeniu ruchu lampa? wiadomo przy panoramowaniu ustawiam krotszy czas, ale problemem moze byc calkowite 'zamrozenie' rewerzysty..nie chce doprowadzic do stanu, w ktorym bede musiala ustawiajac lampe na krotse czasy, zmniejszyc jej liczbe prewodnia..cykajac pod slonce to sie nie sprawdzi. Ew. druga lampa, ale narazie brak funduszy8) ..
Czyli robiąc 10 zdjęć na 1/8000s (580EX II)
Jaka będzie mniej więcej liczba przewodnia ?
I czy błyśnie 10 razy pod rząd ?
Jaka będzie ta liczba to niewiem. W instrukcji niema tabelki z odpowiednimi danymi jedynie na wyświetlaczu będzie podawany zasięg lampy.
Jeśli chodzi ozdjęcia seryjne to nie będzie działąć w tym trybie tylko przy zdjęciach pojedynczych. A czy wtedy błyśnie tyle razy - to będzie zależało również od jakości żródła zasilania.
Zamieszczone przez ddarc
Co optymalnie ustawić na 580-ce ? mam 30D
Możesz sprecyzować pytanie ? Chodzi ci o to jak włączyć tryb FP Flash ?
Na lampie musisz naciskać drugi przycisk od prawej aż na wyświetlaczu pojawi się symbol błyskawicy z literką H.
jestem spokojnie na 40d w stanie ustawic 1/250. w obojetnie jakie warunki pogodowe. nawet w nocy.
w sloneczne dni da rade dociagnac 1/400. ale slonce musi doswietlac ladnie.
na night of the jumps przy dwoch lampach cykalem tez 1/320 i dawalo rade. ale musi byc troche swiatla.
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
1. 1/200 niekoniecznie może zamrozić ruch w sporcie, tym bardziej jeżeli lampa nie jest głównym źródłem światła
2. W trybie HSS lampy można używać dowolnych czasów migawki, ale LP lampy znacznie się obniża.
Dla przykładu kilka ustawień i zasięg lampy (w/g wskazań wyświetlacza) - 580EX II:
ISO 100, f/2.8 palnik na 24mm / 105mm
t= 1/4000 zasięg 1m / 2m
t= 1/2000 zasięg 1,5m / 3m
t= 1/1000 zasięg 2m / 4m
t= 1/500 zasięg 3m / 6m
Co do FPS - przy 3FPS: obiekt z odległości 1m naświetlany jest na:
1/4000: 1 klatce (2 czarna, 3 błysk)
1/2000: 1,2 klatka (3 czarna, 4 błysk)
1/1000: 8 klatek w serii poszło z błyskiem (więcej nie sprawdzałem ;-))
O błyskaniu serią przy 1/8000 raczej nie ma mowy, a zasięg będzie wynosił (jeżeli dobrze liczę) ok. 0,65m ;-)
Ostatnio edytowany przez tomasek; 10061.
Powód: dopisałem jaka to lampa
5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II
a jeszcze co do mrozenia ruchu lampami. wszystko zalezy od tego gdzie masz lampe(y) ustawiona(e). idea jest prosta. blysk mrozi ruch od strony tej skad blyska. wynika z tego prosta sprawa. blyskasz od przodu (od strony aparatu), to zawsze widzisz zmrozony ruch. ale skoro mowimy o lampach na statywach, to nie na body
wiec jesli blyskasz z jednej strony obiektu jedna lampa, to druga strone przy czasie 1/250 masz duza szanse miec rozmazana. trik jest prosty. ustawiasz lampy tak, zeby miec zmrozone obie strony obiektu, czyli pracujemy na dwoch lampach minimum. wyjatkiem jest sloneczny dzien i ustawienie slonca jako drugiej lampy i krotsze czasy. przy 1/400 mozna zmrozic bez lampy.
jest to niezla lipa ze strony canona, bo co z tego, ze moje lampy moga pracowac na 1/500 na pelnej mocy, skoro jestem ograniczony przez puszke..
5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR
adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB
Komentarz