szyna do lampy f-my HAMA

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Teo
    Początki nałogu
    • 2004
    • 474

szyna do lampy f-my HAMA

Czy ktoś z Was używał/używa czegoś takiego?

SB-E2 drogi a to wygląda całkiem nieźle...
  • alecki

Hmm, wygląda, że nie przenosi ona nic poza samym odpalaniem błysku... może się mylę?

Komentarz

• Teo
      Początki nałogu
      • 2004
      • 474

e, spoko - od tego będzie kabel e-ttl

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Zamieszczone przez Teo
        e, spoko - od tego będzie kabel e-ttl
        Do tego musi być kabel .
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• marekk_ok
          Uzależniony
          • 2007
          • 821

Czy ta rekojesc mialaby utrzymac body?

Komentarz

• Teo
            Początki nałogu
            • 2004
            • 474

rękojeść jest do lampy - w sumie trzymasz body za gripa, ew drugą łapką za tę rękojeść albo obiektyw - tak to sobie wyobrażam - szyna wygląda na dość sztywną. Moje pytanie jest takie: czy jak założę na lampę np. stofena albo lightsphere od Garego Fonga to czy jest sens jeszcze odsuwać lampę od osi optycznej obiektywu? W 99% robię kadry poziome i raczej wokół tego sprawa się kręci.

Komentarz

• MateuszZ.
              Początki nałogu
              • 2005
              • 276

Zamieszczone przez Teo
              rękojeść jest do lampy - w sumie trzymasz body za gripa, ew drugą łapką za tę rękojeść albo obiektyw - tak to sobie wyobrażam - szyna wygląda na dość sztywną. Moje pytanie jest takie: czy jak założę na lampę np. stofena albo lightsphere od Garego Fonga to czy jest sens jeszcze odsuwać lampę od osi optycznej obiektywu? W 99% robię kadry poziome i raczej wokół tego sprawa się kręci.
              jak robisz kadry 99 poziome to nieodsuwaj lampy na bok tym ustrojstwem !!

Komentarz

• marekk_ok
                Uzależniony
                • 2007
                • 821

Zamieszczone przez MateuszZ.
                jak robisz kadry 99 poziome to nieodsuwaj lampy na bok tym ustrojstwem !!
                A jaki jest powód?

Komentarz

• MateuszZ.
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 276

Zamieszczone przez marekk_ok
                  A jaki jest powód?
                  lampa będzie dawała paskudne, boczne cienie rzucane za obiekty na scianę, ludzi stojących blisko, itp ! Tak, jak przy pionowym kadrze z lampą w stopce.

hehe, ludzie wydają cięzkie pieniądze na wymyslne patenty, żeby lampę umiescic spowrotem nad obiektywem przy pionowym kadrze ( flash bracket) a ty chcesz zapłacić za to żeby mieć lamę z boku

Komentarz

• Teo
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 474

no właśnie - próbuję to obczaić - po kiego grzyba Canon w takim razie robi SB-E2 bracket? Skoro lepiej jest mieć lampę nad aparatem tylko wyżej to po kiego to robią? Lampa z boku jest taka zła?

Komentarz

• MateuszZ.
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 276

Nie wiem, za to wiem jak paskudnie wyglądają cienie boczne pana młodego "rzutowane" na panią młodą i.t.p.(nie zawsze można odbić świetło a rozproszenie niewiele pomaga) Dlatego jestem na etapie rozglądania się za jakimś flash bracketem bo 99% moich fotek to pionowe kadry

Komentarz

• Teo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 474

a sam lightsphere nie wystarczy? na tych filmikach reklamowych pionowe kadry wychodzą miodzio - chyba że to taka reklamowa ściema...
                        a tak przy okazji - czytam czytam i z opisu wynika, że używając sb-e2 można umieścić lampę w trzech poziomach (cokolwiek to znaczy) - rozumiem, że to ramię boczne można wykręcić ponad aparat i na nim zainstalować lampę... coś mało popularne to rozwiązanie....takie nieużyteczne czy z uwagi na cenę....?
                        Ostatnio edytowany przez Teo; 359.

Komentarz

Pracuję...