300mm do 1200 zl

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mare

300mm do 1200 zl

Pytanie z gatunku GLUPICH (jaki autor, takie pytanie): poszukuje w miare taniego obiektywu ok 300mm, ktory nie bylby totalnym badziewiem: taka ogniskowa potrzebna mi jest raz - dwa razy w miesiacu, wiec gotow jestem pogodzic sie z ograniczeniami, wynikajacymi z tej ceny. Nie interesuja mnie obiektywy, ktore radza sobie do 200 mm a potem nie, bo mam dobra 135. Zanim bede strzelal w ciemno, wole sprobowac - moze ktos z Was podzieli sie ze mna swoim typem w tej cenie. Aparat: Canon 20D. Z gory dzieki.
    Marek
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

Tanio, ostro, i mało wygodnie(bez AF) Tair 300mm 4,5

Komentarz

• mate00sh
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1312

Trochę drożej, ostro i nadal mało wygodnie - CZJ Sonnar 4/300

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez mare
        poszukuje w miare taniego obiektywu ok 300mm,...
        Nie interesuja mnie obiektywy, ktore radza sobie do 200 mm a potem nie,
        to będziesz mieć problem....
        O popularnej Sigmie 70-300 APO oraz Canonie 100-300 USM są właśnie dokładnie takie opinie, że do 200mm jest OK, a dalej nie za bardzo...

może spróbuj gdzieś poszukać starego puzona 100-300L
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Tak jak napisał gwozdzt, 100-300/5.6 L to jedyne tańsze tele, które daje dobrą jakość na 300 mm.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• mate00sh
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1312

Ale 100-300 L jest raczej kiepsko dostępne. Kiedyś szukałem to 'na pniu' schodziły na Allegro.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            A może coś takiego:
            http://www.allegro.pl/item347194187_...apo_macro.html
            Ostatnio edytowany przez mate00sh; 16111. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sj_sj
              Coś już napisał
              • 2007
              • 70

90-300 4,5-5,6 Canona tanio i tanio

Komentarz

• mare

Dzieki za pomoc. 100-300L jest chyba rzeczywiscie ciezko zlapywalny: nie znalazlem go nawet na europejskim ebayu - chyba, ze zle szukalem. A propos tej stalki Sigmy: czy macie jakies opinie na jej temat? Z tego, co znalazlem w sieci, nie jest tak zle... ale nie mam pojecia, jaka powinna byc jej cena. No i ta jedna gwiazdka sprzedajacego...

Komentarz

• comatus
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 725

Zamieszczone przez mare
                  Dzieki za pomoc. 100-300L jest chyba rzeczywiscie ciezko zlapywalny: nie znalazlem go nawet na europejskim ebayu
                  Na US ebay jest jeden.

Komentarz

• mare

No i jeszcze to: w sieci znalazlem, ze starsze wersje tej skadinad dobrej Sigmy nie chca wspolpracowac z 10D, dajac slawny Error99 - wiec pewnie z moja 20-tka tez moze nie chciec?

Komentarz

• makaron
                      • 2008
                      • 5

Tokina 400/5,6 SD - swietna sprawa , dla mnie jepsza od sigmy APO, ciut aberuje, ale Lki tez aberuja

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Może 250 wystarczy? Bo ta ogniskowa w canon 55-250 IS jest całkiem przyzwoita a i stabilizacja przy tych ogniskowych i niezbyt jasnym szkle jest nie do pogardzenia.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• krzychoo
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 349

Zamieszczone przez mare
                          No i jeszcze to: w sieci znalazlem, ze starsze wersje tej skadinad dobrej Sigmy nie chca wspolpracowac z 10D, dajac slawny Error99 - wiec pewnie z moja 20-tka tez moze nie chciec?
                          Dokladnie. Zadna Ci nie bedzie wspolpracowac w pelnym zakresie przeslony. Z 20d swietnie wspolpracuje na f/4, ponizej jest juz error99. Jakosc obrazu jest b.dobra - to bylo moje pierwsze tele po 75-300, roznica ogromna! Af chodzi, nie za szybko ale sprawnie. Macro od 1.20m! Gorzej jest w przypadku telekonwerterow, uzywalem z dwukrotnym Sigmy ( z canonowskimi mechanicznie nie wspolpracuje) efekty sa niezadowalajace, b.duze aberracje i zmiekczenie obrazu ale do potrzeb publikacji w sieci wystarczajace. Dla przykladu, w mojej galerii, ktora w stopce sa dwa zdjecia z tego obiektywu. Nr 02 z uzyciem 2xkonwertera, nr 06 bez, przeslona oczywiscie f4.
                          Reasumujac: obiektyw pozwala Ci na wiecej niz zoomy typu 75-300, ale brak pelnej wspolpracy z cyfrowymi lustrzankami jest dosc uciazliwa.
                          Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• Misiaque
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 392

Zamieszczone przez piast9
                            Może 250 wystarczy? Bo ta ogniskowa w canon 55-250 IS jest całkiem przyzwoita a i stabilizacja przy tych ogniskowych i niezbyt jasnym szkle jest nie do pogardzenia.
                            Też wydaje mi się to dobry wybór, gdyby ten brak 300 nie przeszkadzał... tanio, dobrze optycznie, może nieco tandetna obudowa, ale IS - świetna rzecz. Można też zbierać na coś droższego (70-300 IS USM), albo liczyć sie niestety z marnym 300 lub koniecznością zakupów używanych szkieł niepierwszej świeżości.
                            Ostatnio edytowany przez Misiaque; 10244.

Komentarz

• mare

Poki co - wielkie dzieki. Czaje sie na L-ke z ebaya (Comatus: dzieki!). Jak sie nie uda, zmierze sie z canonowska 55-250. Dzieki raz jeszcze!

Komentarz

Pracuję...