[majcz] Moja amatorszczyzna.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majcz
    Coś już napisał
    • 2007
    • 83

[majcz] Moja amatorszczyzna.

W końcu odważyłem się zrobić pierwszy krok i pokazać kilka swoich fotek. Wystawienie pod publiczny osąd swoich zdjęć upoważni mnie do oceniania prac innych forumowiczów. Zdjęciom moim daleko do niektórych prac prac tu prezentowanych i na pewno posypią się krytyczne uwag, ale w tym forum o to właśnie chodzi. Mobilizuje to do poprawiania swojego warsztatu i pomaga dostrzec popełniane błędy. A więc do dzieła:
    1

2

3

4

5
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS
  • Adam Kasprzak
    Początki nałogu
    • 2007
    • 278

pierwsze jest najlepsze. Owad w mocnym punkcie (prawie ) kolorystyka na +. Reszta jest mz słaba, widać albo szum albo pikselizację*spowodowaną*powiększeniem orginału.
    Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Malin
      Początki nałogu
      • 2007
      • 276

kadry dobre, a pod tym wzgledem najlepiej wypada 1, 3 i 4. pierwsze co razi to szarość na zdjęciach, widac że masz jakąs smykałke do zdjec ale chyba sprzęt za słaby. można nieco podrasować w photoshopie
      Regulamin pkt 8

Komentarz

• gareth
        Coś już napisał
        • 2007
        • 81

i z tego co widze straszne cropy z kadrow, bo zdjecia wygladaja jakbys zapisal je tak na 50% jakosci w jotpegu.
        Pozdrawiam

Komentarz

• majcz
          Coś już napisał
          • 2007
          • 83

Dziękuję za komentarze. Rzeczywiście zdjęcia, oprócz #1, są mocno cropowane. Spowodowane to było głównie próbą ustawieniem głównego elementu zdjęcia we właściwym miejscu oraz uwypuklenia go z całego w większości dużego kadru. Ciągle łapię główny motyw w środku (używam centralnego punktu AF). Próbuję z tym walczyć ale to chyba jakiś odruch bezwarunkowy. Mam też kłopoty z przygotowaniem zdjęć do publikacji, tzn zmniejszeniem ich rozdzielczości i wagi aby jak najmniej traciły na jakości i zachowały EXIF, może jakiś link z CB jak to robić i w jakiej kolejności w PS , mam kłopot ze znalezieniem takiej porady.
          Poniżej jedna z fotografii pełen kadr (znowu centralne kadrowanie!) z próbą ożywienia zdjęcia kolorystycznie (kolor selektywny). Czym dłużej jednak to robiłem tym mniej rozróżniałem kolory, i w końcu tak się zamotałem że wyszło coś takiego. Zdjęcie było robione rosyjskim obiektywem lustrzanym 500mm który przy słabym oświetleniu powoduje szarość zdjęć.

nr 5 bis

Na dokładkę jedno z moich nielicznych zdjęć które nie wymagało przekadrowania; młody drozd okazał się niezwykle cierpliwy i pozwolił się obfotografować z najbliższej odległości i spokojnie skomponować kadr.

6.
          Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Komentarz

• gareth
            Coś już napisał
            • 2007
            • 81

Hm... w sumie (jak i w różnicy;p) to jest tego sporo na forum, ale :
            - staraj sie zmniejszac fotki o 50% 25% itp poprostu najepiej wygladaja...
            na pomniejszeniach 33,2212% bedize wygladac to znacznie gorzej ;p
            - jak zapisujesz w jpg, no to wiadomo w najwyzszej jakosci
            - jesli chcesz zachowac exify to w PSie Save As , a nie Save for Web.

Pozdrawiam

Komentarz

• Alzail
              Uzależniony
              • 2005
              • 574

nr 5 bis jest strasznie kiepskiej jakości, ale już np. 6 jest dużo lepsza pod tym względem.
              350D

Komentarz

• comatus
                Uzależniony
                • 2006
                • 725

#6 bardzo miły kadr
                #2 bardzo fajny momencik, ale poza tym to słabiutko

Komentarz

• majcz
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 83

Wszystkie kolejne zdjęcia robione obiektywem 200mm. z konieczności znowu mocno cropowane, bliżej nie udało mi się zaczaić a w wypadku bielika mimo sprytnie zamaskowanej czatowni pierwsze wyzwolenie migawki płoszyło ptaka, te dwa zdjęcia to efekt kilkunastu godzin spędzonych przy wyłożonej przynęcie (zając znaleziony na szosie).

7.

8.

9.

10.

Komentarz

• majcz
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 83

W zeszłym tygodniu kupiłem używanego Tamrona AF LD 200-400 f:5,6. Obiektyw nie jest rewelacyjny ale "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma". Na razie trenuję na mniej płochliwych ptaszkach blisko domu.
                    11.

12.

13.

14.

Komentarz

• majcz
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 83

Kilka ujęć z dzisiejszego wypadu nad pobliskie jezioro

15.

16.

17.

18.

I coś z innej beczki ale też związane z wodą

19.

20.

21.

22.

23.

Komentarz

• aleks
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 163

15-18 jakieś badyle wlazły w kadr. Bardzo psują zdjęcia i to drzewo (?) z prawej, a szkoda, bo całkiem całkiem
                        19 - fajne
                        21 - klimatyczne
                        22 - chyba nie powiesz, że robiłeś je dziś rano.... no, chyba, że nie domknąłeś lodówki ale nie jestem pewien, gdzie celowałeś z ostrością, bo obrazek gubi ostrość
                        --------------------

Komentarz

• majcz
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 83

Zamieszczone przez aleks
                          15-18 jakieś badyle wlazły w kadr. Bardzo psują zdjęcia i to drzewo (?) z prawej, a szkoda, bo całkiem całkiem
                          Te badyle i drzewo było moim maskowaniem, stałem w woderach w metrowej wodzie, ale to z mojej strony brak "obstrykania" bo prawdę mówiąc nie zwróciłem na nie uwagi podczas fotografowania i później podczas obróbki, po Twojej uwadze dopiero je zauważyłem i widzę jak psują zdjęcia.

Zamieszczone przez aleks
                          22 - chyba nie powiesz, że robiłeś je dziś rano.... no, chyba, że nie domknąłeś lodówki ale nie jestem pewien, gdzie celowałeś z ostrością, bo obrazek gubi ostrość
                          Robiłem Canonem 70-200mm/4 + RAYNOX DCR-250 starałem się łapać ostrość na środkowe kryształki ale minimalna głębia ostrości takiego zestawu spowodowała że wyszło tak jak widać, mimo przysłony f:11. A zdjęcie oczywiście nie wczorajsze:wink:

Na marginesie: czuję się zakompleksiony oglądając w tej galerii ambitne i świetne zdjęcia bardzo młodych ludzi. Ja wcześniej byłem rodzinnym pstrykaczem, gdzie ilość nie szła w parze z jakością, trudno walczyć w moim wieku ze złymi przyzwyczajeniami a i umysł już nie tak lotny do dobrych pomysłów.

Komentarz

• aleks
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 163

Zamieszczone przez majcz
                            Te badyle i drzewo było moim maskowaniem, stałem w woderach w metrowej wodzie, ale to z mojej strony brak "obstrykania" bo prawdę mówiąc nie zwróciłem na nie uwagi podczas fotografowania i później podczas obróbki, po Twojej uwadze dopiero je zauważyłem i widzę jak psują zdjęcia.
                            Po to jest forum

Zamieszczone przez majcz
                            Na marginesie: czuję się zakompleksiony oglądając w tej galerii ambitne i świetne zdjęcia bardzo młodych ludzi. Ja wcześniej byłem rodzinnym pstrykaczem, gdzie ilość nie szła w parze z jakością, trudno walczyć w moim wieku ze złymi przyzwyczajeniami a i umysł już nie tak lotny do dobrych pomysłów.
                            Niepotrzebnie. Nie jesteś zawodowcem, który musi.
                            Najważniejsze, żeby Tobie sprawiało to przyjemność. A jeszcze jak ktoś od czasu do czasu powie: fajne zdjęcie, podoba mi się, to już pełnia szczęścia
                            --------------------

Komentarz

• majcz
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 83

Pierwsze podejście do publicznej prezentacji portretu.

24.

25.

26.

Komentarz

Pracuję...