[fotogram] Dom Dziecka nr 1 Tarnow

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotogram

[fotogram] Dom Dziecka nr 1 Tarnow

1.

2.

3.

4.

5.

6.

caly reportaz na http://www.dokumentalista.pl/index.p...sk=view&id=213

no i czekam na krytyke
  • Pramo

Witaj
    Temat niezmiernie ciężki.
    ...Przeglądam w kółko te foty i gdyby nie tytuł, to trudno by było się domyślić... co one mówią.
    Pozdrawiam

Komentarz

• fotogram

Kiedy znalazlem sie pierwszy raz w domu dziecka, moje stereotypowe patrzenie na owa instytuacje podpowiedzialo ze to "napewno nie tutaj".
      Polecam kiedys odwiedzic podobna placowke w okolicy przypuszczam ze wrazenia beda zblizone.

Komentarz

• Paenka
        Uzależniony
        • 2008
        • 727

Wygląda czy nie wygląda to na dom dziecka to gdy pomyślę, że te dzieci nie mają rodziców, zostały porzucone lub odebrane rodzicom to jakoś dziwnie, smutno się robi.
        Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• janmar
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3468

Fotografia która porusza,nakazuje pomyslec,wzrusza.To wazniejsze niz jakosc techniczna.Trafnie wybrane B.W.Takie zdjecia przywracaja fotografii głębszy niz tylko estetyka sens.Pozdrawiam.

Komentarz

• Soundman
            Początki nałogu
            • 2008
            • 371

Dokładnie gdyby były kolorowe niebyły by takie same.

Komentarz

• fotogram

Zapraszam do monitorowania www.dokumentalista.pl w przeciagu ok 2 tygodni powinien pojawic sie material z drugiego tarnowskiego domu dziecka

Komentarz

• Jarek Jaworski
                Początki nałogu
                • 2005
                • 335

Nie bede rozwodzil sie nad sama materia reportazu, raczej ocenie pojedyncze zdjecia. z tych pokazanych tu, najwyzej oceniam - 5.
                Jest to co powinno byc na fotografii reportazowej. Moment, napiecie, sytuacja. Mimo iz to prosty kadr, nie mowi wprost, pozostawia niedopowiedzenie i umozliwia odbiorcy wiele interpretacji - tak trzymac.
                3 - jest najladniejsza jesli chodzi o kadr, proporcje elementow. Troche pusta jesli chodzi o emocje ale fotografia elegancka i lekka
                Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• ewa_olsztyn
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 311

Zamieszczone przez Paenka
                  Wygląda czy nie wygląda to na dom dziecka to gdy pomyślę, że te dzieci nie mają rodziców, zostały porzucone lub odebrane rodzicom to jakoś dziwnie, smutno się robi.
                  Odebrane rodzicom? Paenka, bardzo duzo trzeba zrobić własnemu dziecku, żeby sąd je w końcu odebrał. Bardzo wiele dzieci znalazłoby nowych rodziców, gdyby nie to, że sądy rodzinne są niezrozumiale opieszałe w odbieraniu ich tak zwanym rodzicom To są właśnie te najsmutniesze dzieci w domach dziecka, mają "rodziców", a więc żadnej szansy na nowych, czyli na adopcję.

Komentarz

• marekk_ok
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 821

Zamieszczone przez ewa_olsztyn
                    Odebrane rodzicom? Paenka, bardzo duzo trzeba zrobić własnemu dziecku, żeby sąd je w końcu odebrał. Bardzo wiele dzieci znalazłoby nowych rodziców, gdyby nie to, że sądy rodzinne są niezrozumiale opieszałe w odbieraniu ich tak zwanym rodzicom To są właśnie te najsmutniesze dzieci w domach dziecka, mają "rodziców", a więc żadnej szansy na nowych, czyli na adopcję.
                    To prawda, procedury adopcyjne sa koszmarnie dlugie, czesto dochodzi opór "rodziców" naturalnych ktory utrudnia lub uniemozliwia adopcje.

Komentarz

• LemonR
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 234

A mi brakuje koloru. Wiele osób pozbywa się koloru ze swoich zdjęć myśląc, że są wtedy bardziej artystyczne. Nic bardziej mylnego. Jestem za B&W ale tam gdzie jest jakaś gra światła. Zdjęcie 1 w takiej formie jest ok. Pozostałe widziałbym w kolorze.

Komentarz

• janmar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3468

Chciałbym zobaczyc w tym temacie kolor.Ale im bardziej sie w te fotki wgapiam tym bardziej czarno to widzę.

Komentarz

• fotogram

LemonR bynajmniej ja do takich osob nie naleze, staram sie tez nie doszukiwac artyzmu w dokumencie subiektywnym
                          rozgranicz pojecia dokumentalista - artysta
                          czarnobiel dla mojej percepcji jest zancznie trafniejsza stad nawyk pozbywania sie koloru
                          moze wynika to tez czesciowo z ogladania masy zdjec Griffithsa, Streita, Raoty i im podobnych (choc Pedro jest czesciej postrzegany jako artysta a nie dokomentalista natomist ja sie w jego zdjeciach doszukuje wartosci stricte dokumentalnych ujetych w bardzo subiektywny sposob)

Komentarz

• LemonR
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 234

Dokument i kolor, jedno nie wyklucza drugiego. Poza tym ja wyraziłem swoja opinię. Mnie nie interesuje twoja osoba, percepcja i to na kim się wzorujesz a jedynie zdjęcia. Co więcej po co tłumaczysz swoje zdjęcia. Dobre foto broni się samo. pozdr

Komentarz

• fotogram

Nie bronie swoich zdjec tylko tlumacze ze usowanie koloru nie bylo podyktowane stylizacja zdjecia na 'bardziej artystyczne' a wymienionymi wczesniej powodkami.
                              Swoja droga czy ja napisalem cokolwiek o tym ze dokument i kolor sie wzajemnie wykluczaja??...

Komentarz

Pracuję...