ex580 ze stopki z fotocelą

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebulba

ex580 ze stopki z fotocelą

nijak się nie wyzwala - dlaczego?

nie wyzwalała się, bo fotocela popsiuta była. Po wymianie natomiast jest taki objaw o którym gdzieś czytałem, ale nie mogę teraz odnaleźć, a mianowicie: po jednym błysku, trzeba wł/wył lampę żeby znowu wyzwolić. W czym problem i czy jest do obejścia, czy po prostu z 580EX już tak będzie :-/
    Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: łączenie podwójnego wpisu
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez sebulba
    po jednym błysku, trzeba wł/wył lampę żeby znowu wyzwolić. W czym problem
    czy włączyłeś tryb (M)anualny w lampie?
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• sebulba

tak włączyłem..

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

jeśli stopka jest metalowa, to najprawdopodobniej zwiera któreś styki dedykacyjne.
        spróbuj je odizolować, zostawiając połączenie tylko na głównym styku środkowym i sankach bocznych.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• sebulba

zadałem sobie trud izolacji :-) ale to nie to... gdzieś czytałem o przypadłości jednokrotnego błysku :-/ no i teraz nie mogę znaleźć :-(

Komentarz

• MaciekH
            Uzależniony
            • 2006
            • 662

Moja 580ex z kostki synchro (podejrzewam że podobna budowa do kostki z fotocelą) PO DOKŁADNYM ODIZOLOWANIU STYKÓW błyska bez problemów, bez znaczenia w jakim trybie jest lampa, wiec upewnij sie czy oby te styki napewno dobrze zakleiłeś...
            Czy lampa ładuje Ci sie na nowo po zrobieniu tego jednego błysku?
            20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• sebulba

hmmm a możesz zaprezentować jak okleiłeś - może robię coś źle. Lampa się ładuje, ale nie można jej nawet wyzwolić ponownie z przycisku PILOT. Oklejałem już 3 razy , ale albo robię to za dokładnie - lampa wyzwala się wielokrotnie z PILOTa, ale nie z fotoceli, albo za słabo - efekt raz z fotoceli, bądź raz z PILOTa. Przy oklejaniu staram się*zostawić sanki i środkowy nit (na fotoceli).

Komentarz

• MaciekH
                Uzależniony
                • 2006
                • 662

Nie mam teraz tego przy sobie, ale moge Cie wytłumaczyć. Otóż mianowicie, wyciąłem taki prostokącik ze starej (giętkiej) karty telefonicznej z małą dziurką na środkowy pin. Ma takie wymiary ze lekkim oporem wchodzi w sanki, wiec nie wypada i sie nie gubi jak sie lampe wyjmuje
                20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• sebulba

spróbuję jutro powalczyć :/ ja użyłem grubej taśmy montażowej i zrobiłem dziurkę na pin... bez sukcesu - ale nie poddaję się...

Komentarz

• sebulba

cóż - to jednak nie problem izolacji. Przyłożyłem się dzisiaj do tego bardzo skrupulatnie (cienki przezroczysty plastik, idealna dziurka) i niestety nadal jeden błysk :-(

Komentarz

• MaciekH
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 662

Jak Ci już tak zależy na tej fotoceli to kup MIF i podlącz kabelkiem synchro do lampy, wtedy nie bedzie problemów. Masz mozliwosc przetestowac to fotocele z inna lampa, ewentualnie lampe z inna fotocela? Skad jestes?

Komentarz

• sebulba

spróbuję potestować z inną lampą... z inną*fotocelą nie mam jak :-( ... a jestem z Boat City

Komentarz

• asdfasfd
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 341

W próbowałeś wyzwalać błysk nie na pełnej mocy w trybie manualanym? Ustaw lampę na M i siłę błysku np. na 1/32 i sprawdź czy działa.

Komentarz

• sebulba

Zamieszczone przez asdfasfd
                            W próbowałeś wyzwalać błysk nie na pełnej mocy w trybie manualanym? Ustaw lampę na M i siłę błysku np. na 1/32 i sprawdź czy działa.
                            próbowałem ... nic z tego

Komentarz

• kami74
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1492

Wykopałem wątek ponieważ mam fotocelę z sankami i ten sam problem. Tj. jeden błysk i lampa jakby zawiesza się trzeba ja wyłaczyć i włączyć i znowu jeden błysk OK a dalej zawieszenia. Czy może od kwietnia coś ktoś zdołał się dowiedzieć w temacie. Jeśli tak to prosiłbym o info what's going on
                              5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                              MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

Pracuję...