Speedlite 420 EX czy 550 EX ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dorn
    Bywalec
    • 2005
    • 131

Speedlite 420 EX czy 550 EX ?

Mam uskładane PLN na 420 ale tak się zastanawiam czy jeszcze chwilę poskładać i zakupić 550?
    Która lampa wg was była by lepsza - do ogólnego amatorskiego stosowania (imprezy domowe itp) - studia nie mam i miec nie będę?

Doradźcie, pealse
    40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.
  • kavoo
    Zablokowany
    • 2004
    • 1173

Hehe ja tez mialem uskladane na 420EX ;-)

Komentarz

• Dorn
      Bywalec
      • 2005
      • 131

Zamieszczone przez kavoo
      Hehe ja tez mialem uskladane na 420EX ;-)
      580EX odpada - za duża cena.
      Ja mam przed sobą jeszcze obiektywy.
      40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
      ---------------------
      Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.

Komentarz

• Arkan
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1401

Zamieszczone przez Dorn
        Mam uskładane PLN na 420 ale tak się zastanawiam czy jeszcze chwilę poskładać i zakupić 550?
        Która lampa wg was była by lepsza - do ogólnego amatorskiego stosowania (imprezy domowe itp) - studia nie mam i miec nie będę?

Doradźcie, pealse
        Zhackowany software do 300D + 420ex
        Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• kavoo
          Zablokowany
          • 2004
          • 1173

Zamieszczone przez Dorn
          580EX odpada - za duża cena.
          Ja mam przed sobą jeszcze obiektywy.
          Sure, ale wiesz jak jest - apetyt rosnie w miare jedzenia... zwlaszcza w fotografii :-)

Wracajac do tematu - jesli zamierzasz "odbijac sie" od scian przy foceniu, to bedziesz potrzebowal 420EX. Jesli wystarczy ci sufit* (z omnibounce'm) albo blysk bezposredni (z softboxem), to nawet z 380EX dasz sobie rade. Oba wybory do podanych przez ciebie zastosowan wystarcza w zupelnosci.

550/580EX IMHO nie potrzebujesz.

--------
          * przy kadrze poziomym
          Ostatnio edytowany przez kavoo; 649.

Komentarz

• Dorn
            Bywalec
            • 2005
            • 131

Zamieszczone przez Arkan
            Zhackowany software do 300D + 420ex
            Hackować to raczej na razie nie będę - 300D jeszcze na gwarancji i się boję co by czegoś nie sp.....

Zamieszczone przez mmsza
            Jeśli nie spodziewasz się rychłej wymiany korpusu na 350D czy 20D (ETTL II) to 420 wystarczy.
            Nie spodziewam sie, bo 300D mam od miesiąca. Jak bym powiedział coś o zmianie, to moja żona by mnie zabiła

Zamieszczone przez kavoo
            Wracajac do tematu - jesli zamierzasz "odbijac sie" od scian przy foceniu, to bedziesz potrzebowal 420EX. Jesli wystarczy ci sufit* (z omnibounce'm) albo blysk bezposredni (z softboxem), to nawet z 380EX dasz sobie rade. Oba wybory do podanych przez ciebie zastosowan wystarcza w zupelnosci.

550/580EX IMHO nie potrzebujesz.
            W zasadzie to tak się nastawiam (na odbijanie i doświetlanie, rozjaśnianie cieni - przynajmniej tak robiłem do tego czasu swoim Dynaxem z 3500xi). O omnibounce też już myślę.

Ogólnie widzę, że chyba raczej 420EX.
            ---------------------

Komentarz

• Arkan
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1401

Zamieszczone przez Dorn
              Hackować to raczej na razie nie będę - 300D jeszcze na gwarancji i się boję co by czegoś nie sp.....
              Spieprzone to masz właśnie oryginalnie przez Canon'a, a hack ma to poprawić. Nie słyszałem, żeby komuś coś się stało po zmianie softu, zresztą, jak będziesz potrzebował oddać aparat do serwisu to wgrasz soft oryginalny i po sprawie.
              Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Leprekan
                Bywalec
                • 2004
                • 166

Z tego co się domyślam to hacksoftware w 300D umożliwia korektę błysku z poziomu body (420 EX nie ma w sobie takiej możliwości). Jeśli nie chcesz wgrywać hacka, a będziesz potrzebował różnej siły błysku, to pozostaje Ci 550 EX....
                ...Proponuje wgrać ten soft ; )
                Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• Dorn
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 131

A skąd wziąć ten soft i jak go wgrać? - było w archiwum? :/

Czy ktoś posiada instrukcję do 420 i 550 w wersji elektronicznej? Poczytał bym zanim zadam następne głupie pytanie

PS. Było pewnie w dziale Download, ale chyba ten dział poszedł ......
                  Ostatnio edytowany przez Dorn; 1821.
                  ---------------------

Komentarz

• Auwo
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 928

gdybys podal @ to moglbys otrzymac taki sofcik

Komentarz

• Dorn
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 131

Zamieszczone przez Auwo
                      gdybys podal @ to moglbys otrzymac taki sofcik
                      oczywiścieE

[email protected]
                      ---------------------

Komentarz

• Auwo
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 928

poszlo

Komentarz

• KMV10
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2320

Zamieszczone przez Dorn
                          Nie spodziewam sie, bo 300D mam od miesiąca. Jak bym powiedział coś o zmianie, to moja żona by mnie zabiła
                          Zmień żonę - nie pozwala Ci się kreatywnie realizować

Komentarz

• Dorn
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 131

Zamieszczone przez Auwo
                            poszlo
                            Przyszło!

Wielkie dzięki!

A oryginalny soft (dla ewentualnego serwisu) to skąd wziąć?
                            Masz może? Czy na stronach Canona znajdę?

PS.
                            Co oznaczają skróty: FEC, AF OS, AIfocusAF, AIservo?
                            ---------------------

Komentarz

• Dorn
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 131

Zamieszczone przez KMV10
                              Zmień żonę - nie pozwala Ci się kreatywnie realizować
                              Zmiany aparatu bum nie przeżył, a co dopiero żony!
                              ---------------------

Komentarz

Pracuję...