Jaka jest prędkość zapisu na kartę CF w 400D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sylwek 100

Jaka jest prędkość zapisu na kartę CF w 400D

Witam
    Nigdzie nie mogę zdobyć takiej informacji a planuje zakup nowej karty pamięci.
    Mam do wyboru SanDisk Extreme IV 8 GB prędkość zapisu 40MB/s lub Extreme III 8GB prędkość zapisu 30 MB/s.
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Nie ma pojęcia "prędkość zapisu na kartę CF w 400d". Zależy od karty. Myślę, że E3 zdecydowanie wystarczy, o ile nie potrzebujesz wykorzystywać ekstremalnie długich serii. E4 może da jedno zdjęcie w serii więcej
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Elmarqo
      Bywalec
      • 2007
      • 245

Zamieszczone przez Sylwek 100
      Witam
      Nigdzie nie mogę zdobyć takiej informacji a planuje zakup nowej karty pamięci.
      Mam do wyboru SanDisk Extreme IV 8 GB prędkość zapisu 40MB/s lub Extreme III 8GB prędkość zapisu 30 MB/s.
      Mam tą drugą i prędkość jaką osiąga przy odczycie to max 14 MB/s. Zapisu nie sprawdzałem.
      mareksliwinski.pl

Komentarz

• poss
        Bywalec
        • 2006
        • 131

Podobno prędkość to średnio ok 6 MB/s czyli w przybliżeniu tzw. 40X - a tak na marginesie... jak się nie może zdobyć informacji na jakiś teat, to zawsze wystarcza www.google.pl dla przykładu:
        40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
        serwery www bez limitów

Komentarz

• Marek69
          Bywalec
          • 2008
          • 111

Zamieszczone przez poss
          Podobno prędkość to średnio ok 6 MB/s czyli w przybliżeniu tzw. 40X - a tak na marginesie..

:razz: to ja chyba czegoś nie rozumie ? średnia prędkość 6MB/s jestem ciekawy skąd to wziąłeś aparat robi 3,5 klatki na sekundę zdjęcie w rawie np 10 MB nio to masz jakieś cuda chyba, że aparat ci to zdąży zapisać przy twojej średniej
          może ktoś mi to wytłumaczy bo może się mylę?
          Pozdrawiam
          Marek

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Mylisz się, aparat buforuje zdjęcia przed zapisem na kartę.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• poss
              Bywalec
              • 2006
              • 131

Aparat nie pisze na kartę bezpośrednio tylko do wewnętrznego bufora tak jak pisze piast9 -
              A prędkości są podane tu: http://www.robgalbraith.com/bins/mul...?cid=6007-7699
              prędkość 400d podobno jest porównywalna do 350d
              40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
              serwery www bez limitów

Komentarz

• C80
                Uzależniony
                • 2007
                • 855

To nie prędkość zapisu na kartę jest istotna a prędkość opróżniania bufora.

Przykładowe prędkości:
                Nikon D2Xs - 9,5 MB/s
                Nikon D200 - 8,8 MB/s
                EOS 1D mark II - 7,7 MB/s
                EOS 30D - 6,6 MB/s
                EOS 350D - 6,2 MB/s
                Nikon D70 - 5,3 MB/s.

Jak cię stać na Extreme IV kup, a jak nie to i tak Extreme III ci wystarczy. Sam robię 400D zdjęcia seryjne na Kingstonie Elite Pro 45x i osiągam 29 klatek (przy ISO 800, według specyfikacji powinien 27) zanim mi się aparat zamuli. Na najtańszej karcie Platinium nieopisanej żadnym iksami i prędkościami aparat zamula się po 23-24 klatce.
                Ostatnio edytowany przez C80; 11491.
                [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• ewg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1079

Kolejne źródło:
                  JuzaPhoto è il più grande portale di fotografia in Italia dove puoi creare la tua pagina personale, partecipare al forum, leggere recensioni di fotocamere e obiettivi, trovare i migliori luoghi dove fotografare e tanto altro!

- Wprawdzie nie ma tu 400D, ale odpowiedzi szukałbym gdzieś pomiędzy 350D a 40D. ;-)

Komentarz

• Marek69
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 111

Taki debilny nie jestem, że mam bufor w aparacie bez jaj, ale szybko go zapełniasz niestety żeby go szybko opróżnić musisz mieć szybką kartę, proponuje założyć tą X40 i zobaczyć, czy zrobisz serię taką jak piszą w instrukcji. Szybkość opróżniania bufora zależy od szybkości karty i nią jest blokowany. I link wyżej wyraźnie o tym świadczy szybsza karta więcej zdjęć w serii proste za wolna aparat tnie zwalnia.
                    Ostatnio edytowany przez Marek69; 16143.
                    Pozdrawiam
                    Marek

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Zamieszczone przez Marek69
                      proponuje założyć tą X40 i zobaczyć, czy zrobisz serię taką jak piszą w instrukcji.
                      IMHO zrobisz.

Szybkość opróżniania bufora zależy od szybkości karty i nią jest blokowany.
                      Ale aparat też ma swoją maksymalną szybkosć powyżej której użycie szybszej karty już nic nie daje.

I link wyżej wyraźnie o tym świadczy szybsza karta więcej zdjęć w serii proste za wolna aparat tnie zwalnia.
                      Szybsza karta może dać efekt opróżnienia części bufora w trakcie wykonywania serii. Ale znów nie powyżej prędkości o której piszę powyżej.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Marek69
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 111

Zamieszczone przez piast9

Szybsza karta może dać efekt opróżnienia części bufora w trakcie wykonywania serii. Ale znów nie powyżej prędkości o której piszę powyżej.
                        ok zgadzam się że apart ma swój bufor i jest przygotowany do ilości zdjęć w serii jaką podaje sprzedawca, i założenie do mojej 40D karty 40X nie daje mi pełnej możliwości wykorzystania 6,5 klatki na sek w rawach w pełnej możliwej serii.

Ps. nigdzie nie doczytałem w instrukcji jaka jest szybkość opróżnia bufora, może ktoś wie gdzie można znaleźć dane i nie do kart, ale jaki jest konkret.
                        Pozdrawiam
                        Marek

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Ps. nigdzie nie doczytałem w instrukcji jaka jest szybkość opróżnia bufora, może ktoś wie gdzie można znaleźć dane i nie do kart, ale jaki jest konkret.
                          Nie do kart, to w ułamek sekundy - wyjmujesz baterię i już bufor pusty
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

ok zgadzam się że apart ma swój bufor i jest przygotowany do ilości zdjęć w serii jaką podaje sprzedawca, i założenie do mojej 40D karty 40X nie daje mi pełnej możliwości wykorzystania 6,5 klatki na sek w rawach w pełnej możliwej serii.

To ta 40-tka jakaś kiepawa jest . W moim 10D (który był wolny jak żółw) miałem na najtańszym kingstonie serię w raw-ach 9 kl tak samo jak i na EIII - identyczna sytuacja jest w np. w 30D .
                            Coś mi tu nie pasuje 8).
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Marek69
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 111

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              Nie do kart, to w ułamek sekundy - wyjmujesz baterię i już bufor pusty
                              ok pojechałeś po mnie i dobrze źle może sprecyzowałem chodziło mi o to jaką ilość Mb może przerzucić na kartę mając ją optymalną. I dalej będę sie upierał że kiepska stara karta będzie nam zwalniać aparat i tyle.
                              Pozdrawiam
                              Marek

Komentarz

Pracuję...