Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich,
od kilku ladnych lat uprawiam fotografie tradycyjna moim wiernym Canonem A1. Glownie przechadzam sie ulicami z zamontowanym 28mm f/2,8 lub 35-70mm f/3,5-4,5. Zajmuje sie amatorsko fotografia reportarzowa i obecnie rozpoczynam przygode z lustrzanka cyfrowa. Wybor, z takich czy innych wzgledow, padl na Canona 40D! Mam jednak dylemat gdyz nie wiem jakie szkla do niego dobrac. Osobiscie gustuje w wide angle, lecz przydalby mi sie rowniez jakis zoom...
Mam rowniez pytanie, czy wartosci poszczegolnych obiektywow powinny sie na siebie 'nakladac', np jeden 17-85 i do tego 70-135 itp.?
Szukalem i pytalem i znalazlem takie mozliwosci:
Canon EF 24-85mm f3.5/4.5 USM Lens
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
Canon EF 17-40mm F4 L Lens
Canon EF 28-135mm f3.5/5.6 Image Stabiliser USM
Canon 28-105mm f/3.5-4.5 USM Mk2
Sigma 24-70mm f2.8 EX DG Macro (Canon AF)
Sigma 17-35mm f2.8-4.0 EX DG (Canon AF)
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM (Canon AF)
jak mozna sie domyslic, sa rowniez podyktowane cena...coz...
Prosze o rade, osobiscie najbardziej jestem zainteresowany tymi dwoma:
Osobiscie gustuje w wide angle, lecz przydalby mi sie rowniez jakis zoom...
Mam rowniez pytanie, czy wartosci poszczegolnych obiektywow powinny sie na siebie 'nakladac', np jeden 17-85 i do tego 70-135 itp.?
Wybacz ale gdy ktoś twierdzi że od kilku lat fotografuje a potem wypisuje takie rzeczy to ciężko uwierzyć w kilkuletnie doświadczenie .
1. Zoom moż być również szerokokątny (nawet masz kilka takich na liście). Zoomami nazywamy obiektywy o zmiennych ogniskowych, niezależnie od zakresu tych ogniskowych. Pomyliłeś 'zoom' z 'teleobiektyw'.
2. Nie muszą. Dobierasz sobie takie obiektywy których zakresy opgniskowych Tobie odpowiadają, nie ma przymusu sklecenia pełnego kompletu.
Prosze o rade, osobiscie najbardziej jestem zainteresowany tymi dwoma:
Z tych dwóch zdecydowanie 17-40/4L. Nie wiem jak ty, ale ja raczej tego dłuższego przedziału ogniskowych w granicach 40-70mm używam sporadycznie, więc nie potrzebuję aż tak uniwersalnego zooma. Do tego jeszcze 70-200/4L albo Sigmę 50-150 i jesteś na początek ustawiony.
...jak to w zyciu bywa, nagle wydatki ograniczaja znacznie mozliwosci finansowe... musze zatem obnizyc troche moje mozliwosci... ktory z podanych szerokokatnych zoomow byscie wybrali??
CANON EF-S 18-55 f 3,5-5,6 IS
SIGMA 18-50 f 2,8 EX DC MACRO
SIGMA 17-35 f 2,8-4 EX DG
SIGMA 10-20 f 4-5,6 EX DC HSM
Osobiscie sklaniam sie do SIGMY 18-50 lub 17-35.. wydaje mi sie, ze maja bardzo 'przyjazne' zakresy ogniskowej, pierwsza ma jeszcze macro, a druga o ile sie nie myle mozliwosci manualnego focusa.
...jak to w zyciu bywa, nagle wydatki ograniczaja znacznie mozliwosci finansowe... musze zatem obnizyc troche moje mozliwosci... ktory z podanych szerokokatnych zoomow byscie wybrali??
CANON EF-S 18-55 f 3,5-5,6 IS
SIGMA 18-50 f 2,8 EX DC MACRO
SIGMA 17-35 f 2,8-4 EX DG
SIGMA 10-20 f 4-5,6 EX DC HSM
Żaden z tych. Ciekawi mnie, dlaczego w żadnym ze swoich wyliczeń nie wziąłeś pod uwagę stosunkowo solidnego jak na swoją cenę Tamrona SP AF 17-50 f/2.8. Jest tańszy niż Sigmy 18-50 albo 17-35, a znacznie lepszy optycznie.
Biorąc pod uwagę obiektywy ostatnio wypisane to polecam jak przedmówca T17-50 2.8. Świetny obiektyw i cena w porównaniu do reszty jest niska. Bolączką tego obiektywu może być dla Ciebie AF. USM to nie jest. Mi osobiście nie przeszkadza ani jego szybkość (bo jest szybki), ani jego celność (bo trafia w punkt), ani jego dźwięk (bo bzyczy), ale to zależy co kto lubi. Jak nie uznajesz kompromisów to C17-55 2.8 IS jest GENIALNY. W tym zakresie trzymał bym się wyboru między tymi dwoma szkłami.
10-20 to zupełnie inna klasa. To BARDZO szeroki kąt i miejscami na pewno zabraknie Ci zakresu.
Moja rada jest taka: ak bierzesz 40D, to na podstawowe szkło wybierz pomiędzy Tamronem a Canonem. Odczujesz potrzebę szerszych ujęć - kupisz np sigmę 10-20, odczujesz potrzebę "większego przybliżenia" kupisz sobie np 70-200L czy 70-300 IS USM gdy będziesz chciał z ptakami trochę powalczyć. Zafascynują cię portrety to 50/1.4 lub 85/1.8.
Jeśli budżetowo to wspomniany tamron, drożej solidny canon 10-22 lub 17-40L.
Sigmy i inne wynalazki sobie podaruj, będziesz później biegał i szukał chętnego do odkupienia jak stwierdzisz, że i tak najlepszy jest canon Tamrona kiedyś miałem i było nieźle poza wspomnianymi wadami, z którymi da się żyć. Bierz wydłużoną gwarancję na tamrona, nie ma w Polsce serwisu.
Podstawa: canon 28 mm 1.8. (tym standardem obskoczysz wiekszość sytuacji
zdjęciowych).
Na specjalne ujęcia: canon 10-22 USM + canon 85 1.8.
Jak się wkręcisz bardziej w reporterkę to myślę że będziesz chciał kiedyś
drugie body - wtedy te obiektywy to niezły zestaw.
Ja zacząłem od 28 mm 1.8 - zbieram na 85 1.8 albo 10-22. Argument za 28 mm 1.8 - taką ogniskową fotografował Henri Cartier Bresson. :-)
Argument za 28 mm 1.8 - taką ogniskową fotografował Henri Cartier Bresson. :-)
W życiu. Co najwyżej stosował zbliżony kąt widzenia obiektywu (ale też nie zawsze). Poza tym to nie argument - fotografuje się głownie tym, co między uszami
W życiu. Co najwyżej stosował zbliżony kąt widzenia obiektywu (ale też nie zawsze). Poza tym to nie argument - fotografuje się głownie tym, co między uszami
oczywiście nieprecyzyjnie się wyraziłem - po przeliczeniu 28 mm to 44 mm - Bresson fotografował 50 mm na małym obrazku, czyli standard - na aparacie Leica. (Myślałem że to oczywiste przeliczenie).
W wielu źródłach czytałem że stosował ten zestaw w ogromnej większości
przypadków (co widać na jego zdjęciach). Jakoś nie kojarzę zdjęcia Bressona
gdzie byłoby widać szeroki kąt, albo coś dłuższego - ewidentnie widać ten standard 50 mm na wszystkich zdjęciach które widziałem.... a trochę ich widziałem, ale może ktoś widział więcej ?
(...)
oczywiście nieprecyzyjnie się wyraziłem - po przeliczeniu 28 mm to 44 mm - Bresson fotografował 50 mm na małym obrazku, czyli standard - na aparacie Leica. (Myślałem że to oczywiste przeliczenie).
W wielu źródłach czytałem że stosował ten zestaw w ogromnej większości
przypadków (co widać na jego zdjęciach). Jakoś nie kojarzę zdjęcia Bressona
gdzie byłoby widać szeroki kąt, albo coś dłuższego - ewidentnie widać ten standard 50 mm na wszystkich zdjęciach które widziałem.... a trochę ich widziałem, ale może ktoś widział więcej ?
(...)
W czasach Bressona mało fotografow zmieniało obiektywy w małym obrazku.50 mm było wszyte w aparat i kropka.Potem tez nie tak szybko w przecietnej torbie był dodatkowy obiektyw.W dalmierzowych rodzilo to kłopoty z wizjerami w produkowanych powszechnie lustrzankach dwuobiektywowych tez.Powstawały rózne mało sprawne konstrukcje,a reportaz rzadzi sie swoimi prawami.Sprzęt ma byc mocny i niezawodny.Pozdrawiam
Komentarz