Canon 50/1.8 II i filtr UV?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ryjoslaw
    Coś już napisał
    • 2006
    • 54

Canon 50/1.8 II i filtr UV?

Witam szanowne grono!
    Tak się zastanawiam czy do 50/1.8 II warto zakupić filtr UV bo jest dużo o tym obiektywie, że zasysa brud. Czy taki filtr pomoże w jakimś stopniu czy wogóle szkoda pln-ów na taki zakup?
  • ryszard_ochódzki
    Początki nałogu
    • 2007
    • 255

Ja używam filtra UV do każdego szkła. Na to nie szkoda kasy bo jak Ci się porysuje filtr za 50 PLN to go wymienisz, a jak porysujesz soczewkę to...sam rozumiesz.

Uprzedzając następne pytanie wejdź na optyczne.pl i poszukaj test filtrów foto.
    Mordo Ty moja !

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez ryjoslaw
      Tak się zastanawiam czy do 50/1.8 II warto zakupić filtr UV bo jest dużo o tym obiektywie, że zasysa brud.
      Co Ci to pomoże?
      Nakręcisz filtr na tą ruchomą część tubusu, będzie sobie jeździł razem z tubusem, a pyły jak zaciągało, tak dalej będzie zaciągać szczelinami między ruchomą a stałą częścią obiektywu...

Poza tym nie wiem, gdzieś to wyczytał, bo stałki generalnie mało zaciągają pyłów; natomiast co do uszczelnienia obiektywu za pomocą filtru, to jedynym znanym mi obiektywem uszczelnianym w ten sposób jest 17-40/4L

Zamieszczone przez ryjoslaw
      Czy taki filtr pomoże w jakimś stopniu czy wogóle szkoda pln-ów na taki zakup?
      Szkoda w ogole na UV.
      Zbieraj na polar :-) będą z tego przynajmniej jakieś widoczne efekty.

Zamieszczone przez ryszard_ochódzki
      Ja używam filtra UV do każdego szkła. Na to nie szkoda kasy bo jak Ci się porysuje filtr za 50 PLN to go wymienisz, a jak porysujesz soczewkę to...sam rozumiesz..
      masz 50/1,8 ?
      soczewka siedzi tam tak głęboko, że porysować ją to taka sztuka, jak zbić za pomocą okrągłej miski jajko umieszczone w kącie pokoju :-)

Nie mówiąc już o tym, co zrobi ze zdjęć badziewny filtr za 50zł....
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• radmro
        Bywalec
        • 2007
        • 196

Przednia soczewka w tej 50 jest dość głęboko osadzona więc prawdopodobieństwo jej porysowania jest raczej niewielkie. Sensowniej jest kupić osłonę przeciwsłoneczną do tego obiektywu. A jeżeli chodzi o kurz to filtr tu niewiele pomoże - sam obiektyw jest dość kiepsko zbudowany i o jakimkolwiek uszczelnieniu przez założenie filtra można zapomnieć.
        5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
        flickr

Komentarz

• yogi-bear
          Początki nałogu
          • 2005
          • 366

Filtr z pewnością nie ochroni szkła przed zasysaniem czegokolwiek. W 50 1.8 przednia soczewka jest schowana na tyle głęboko, że kręcenie filtrów w celu ochrony IMO nie ma sensu. Zresztą... dobry filtr kosztuje tyle co to szkło.

edit: radmro wyprzedził

Komentarz

• ryjoslaw
            Coś już napisał
            • 2006
            • 54

Zamieszczone przez gwozdzt
            Co Ci to pomoże?
            Nakręcisz filtr na tą ruchomą część tubusu, będzie sobie jeździł razem z tubusem, a pyły jak zaciągało, tak dalej będzie zaciągać szczelinami między ruchomą a stałą częścią obiektywu...
            No właśnie nie wiedziałem czy pomoże, dlatego zapytałem.

Poza tym nie wiem, gdzieś to wyczytał, bo stałki generalnie mało zaciągają pyłów; ...
            Kilka razy czytałem jak ludzie piszą że 50/1.8 II zasysa brud do środka i przekonałem się o tym na własnej skórze...

POZDRAWIAM

Komentarz

• ryszard_ochódzki
              Początki nałogu
              • 2007
              • 255

Podtrzymuję swoje zdanie. Hoya SHMC można kupić na allegro za 50-60 PLN

50 miałem, przeskoczyłem na jaśniejszą wersję . Rzeczywiście szkło osadzone głęboko, ale wg mnie i tak warto na zaś. Osłona przeciwsłoneczna obowiązkowo.
              Mordo Ty moja !

Komentarz

• dr11
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1143

...
                natomiast co do uszczelnienia obiektywu za pomocą filtru, to jedynym znanym mi obiektywem uszczelnianym w ten sposób jest 17-40/4L
                ...
                Jeszcze Canon 10-22 tez sie tak uszczelnia.
                .

Komentarz

• gacek
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 129

Jeszcze 10-22, właśnie.
                  Osłona obowiązkowo, też pomaga chronić soczewkę. W niektórych sytuacjach lepiej niż filtr. A jakość obrazu poprawia, a nie psuje.

Puzzle Canona: 50/1.8, 3 kawałki, od lat 6.

Komentarz

• atz1983
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 44

Do **** z filtrami UV wg mnie wogóle. Jedynie co do drogi dobry filtr w góry czy coś.
                    Tyle lat się analogami robiło bez filtrów i jakoś szkła się rysowały tylko u tych co nie dbali o sprzęt.
                    Takie jest moje prywatne zdanie

Komentarz

• Marek69
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 111

Zamieszczone przez atz1983
                      Do **** z filtrami UV wg mnie wogóle. Jedynie co do drogi dobry filtr w góry czy coś.
                      Tyle lat się analogami robiło bez filtrów i jakoś szkła się rysowały tylko u tych co nie dbali o sprzęt.
                      Takie jest moje prywatne zdanie
                      a moje jest takie że niewiele trzeba by porysować szkło nawet dbając o nie, chyba że robisz zawsze wszytko idealnie i w idealnych warunkach to znaczy najpierw wydmuchujesz ze szkła gruszką a potem je czyścisz jak zrobisz na odwrót zawsze możesz trafić na kawałek kwarcu z piasku, więc masz porysowaną soczewkę. Co do UV na ta 50 daj sobie luz dobre uf to 150 zł obiekty 300 i tak jak będziesz nim robił foty intensywnie po dwóch latach go wymienisz na nowy. :smile:
                      Pozdrawiam
                      Marek

Komentarz

• marekk_ok
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 821

Jesli chcesz sobie "polepszyc" optyke tego szkla to zakładaj (szczegolnie te tansze filtry "poprawiaja").
                        Na powaznie nie ma zadnego sensu zakladac tutaj UV-ki.

Komentarz

Pracuję...