canon 100 f2,8 usm macro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dendrome
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 47

canon 100 f2,8 usm macro

Witam
    Wczoraj stałem sie szczesliwym posiadaczem szkla canon 100mm f/2,8 macro usm. podpiolem do puszki i zaczolem pstrykac focus test. no i radosc sie skonczyla - wg mnie ma FF. co o tym myslicie? prosze o rade.
    przedstawiam ponizej foty:
    pierwsza f2,8; kolejna f8,0 i f11
    Hosting zdjęć i obrazków, dodawaj swoje zdjęcia, na forum, allegro oraz inne serwisy. Twoja galeria zdjęć w sieci.

Hosting zdjęć i obrazków, dodawaj swoje zdjęcia, na forum, allegro oraz inne serwisy. Twoja galeria zdjęć w sieci.

• bebesky
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1231

- bo szkoda słów

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez dendrome
      Wczoraj stałem sie szczesliwym posiadaczem szkla canon 100mm f/2,8 macro usm. podpiolem do puszki i zaczolem pstrykac focus test. no i radosc sie skonczyla - wg mnie ma FF. co o tym myslicie?
      że źle zacząłeś.

Należało zacząć robić zdjęcia, a dopiero gdyby na zdjęciach cos wychodziło nie tak, to szukać powodów, najpierw u siebie, a na koniec dopiero w obiektywie.

prosze o rade.
      olać testy, robić zdjęcia.

przedstawiam ponizej foty:
      pierwsza f2,8; kolejna f8,0 i f11
      www.iv.pl/view/144945.html
      www.iv.pl/view/144950.html
      www.iv.pl/view/144952.html
      zobaczyłem jedno, dramat, dalej nawet nie zaglądam...

idź robić takie:

jak coś nie będzie wychodzić, to pogadamy...
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Sober
        Uzależniony
        • 2008
        • 513

No ale jak wychodzi FF na tablicy to na normalnych zdjęciach też to wyjdzie. Przy zdjęciach makro centymetrowy FF chyba uniemożliwia użycie autofokusa?

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez Sober
          No ale jak wychodzi FF na tablicy to na normalnych zdjęciach też to wyjdzie. Przy zdjęciach makro centymetrowy FF chyba uniemożliwia użycie autofokusa?
          przy zdjeciach makro to sie nie uzywa AF

a jak bez autofokusa tez jest BF/FF to trzeba albo na Zytnia (jesli 30D/40D) albo plakac, ze sie kupilo plastikowego trabanta (jesli 350D/400D), bo ten drugi typ tak juz niestety ma.

ale tak serio... makro sie robi ze statywu i z recznym ostrzeniem
          www albo tez flickr

Komentarz

• mor_feusz
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1370

Sober. Po zakupie szkla powinienes isc upolowac jakas "bestie" albo roslinke. Jesli bylbys niezadowolony to wtedy rob test. Poza tym jakies te tablice "niedoswietlone". Jak kupilem swoj 100/2.8 to od razu do Regent's Park'u i zrobilem dokumentacje "chyba" kazdego kwiatka czy tam roslinki (a mialem co focic). Do dzisiaj nie zrobilem ani 1 testu z tablica (raz jak mi sie puszka rozkalibrowala to z puszkami popiwie a tak poza tym to nie baw sie w testy). Idz zrob zdjecia - zaimportuj popatrz - jesli cos nie tak to dopiero "potestuj". Poza tym teraz bedziesz widzial ze cos nie tak poniewaz najpierw popstrykales tablice.
            PS (edit)
            Posluchaj sie akustyka. Makro to na MF i statyw (aczkolwiek AF w tym szkle dziala znakomicie i z reki tez sie da zrobic). TO jest piekne szklo a na f2.8 to glebia malytenka i latwo o blad operatora (trabantem i tym szklem da sie zrobic zdjecia)
            Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• dendrome
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 47

mor_feusz - masz racje - pewno teraz moja ocena odnosnie ostrzenia bedzie nie do konca obiektywna. ale ten 1 cm FF troche mnie dobija

Komentarz

• Witos
                Coś już napisał
                • 2005
                • 53

jak chcesz to za polowe ceny mogę kupić od ciebie ta setkę
                30D+pare szkiełek

Komentarz

• mor_feusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1370

jaka masz pewnosc ze test byl zrobiony prawidlowo. Musi byc idealnie pod katem 45 stopni + jeszcze kilka czynnikow (poszperaj na forum). Jeli masz zone/brata/rodzicow/siostre/dziewczyne/przyjaciela/kolege (wybierz co Ci pasuje) idz na spacer na polowanie kwiatkow i robakow. Kaz IM robic zdjecia (polecam auto) i Ty rob tez (tu prawdopodobnie bedziesz sterzelal na AV i przetestujesz 2.8). Jesli po zaimportowaniu beda ci sie podobaly to jak ja mawiam "sraj w to". Jesli cos nie tak to wal na Zytnia. Na wstepie zrobiles najwiekszy blad jaki mogles - przetestowales na tablicy a nie "na polu bitwy". Wszystkie posty traktujace o testach powinny byc dozwolone dla ludzi o 500+ wypowiedzi - ty ledwo co na forum , naczytales sie o FF/BF kupiles rewelacyjne szklo i "zraziles sie na poczatku". Pozartym powtorze sie i zacytuje akustyka
                  makro sie robi ze statywu i z recznym ostrzeniem
                  Jesli zdjecia nie beda sie podobaly wtedy zastosuj sie do
                  i naprawde zobacz jak to jest z ostrzeniem recznym (nie boj sie tego) efekt cie zaskoczy. Jesli dalej nie to zastosuj sie do
                  I to wszytko - olej co do tej pory zrobiles - testy - wiosna idzie - kwiatk rozkwitaja. Do boju

Komentarz

• dendrome
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 47

testy robilem bo szklo otrzymalem wieczorem i az mnie skrecalo zeby nim postrzelac. na kwiatkach oczywiscie sprawdze.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    mor_feusz jeszcze jedno pytanie - jesli to wina puszki czy wgranie nowszego firmware`u moze poprawic sytuacje ?
                    Ostatnio edytowany przez dendrome; 8115. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gwozdzt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 5780

testy robilem bo szklo otrzymalem wieczorem i az mnie skrecalo zeby nim postrzelac.
                      i naprawdę nie było w domu nic ciekawszego? Nawet takiej małej figurki?

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

mor_feusz jeszcze jedno pytanie - jesli to wina puszki czy wgranie nowszego firmware`u moze poprawic sytuacje ?
                        Moim zdaniem cos nie tak z testem bylo. Czy pod 45 stopni robiles, jakie oswietlenie, jaka odleglosc ostrzenia. Firmare polecam ostatni jaki jest. Zrob "normalne" zdjecia - ja mysle ze jest O.K. tylko zrobiles bledy w tescie.
                        Edit.
                        Spojrz, gwozdzt zrobil zabki i pewnie jest zadowolony. Walnij jakas zapalniczke, dlugopis - czy co tam jeszcze masz pod reka. Walnij ze 3 fotki roznym obiektom (trzymja sie zasady ze czas minimalny od nieporuszonego zdjecia o odwrotnosci ogniskowej x crop czyli jesli szlo ma 100mm ogniskowa i crop 1.6 to czas = 1/(100x1.6) czyli jasli bedzi ponizej 1/160 ot moe byc zle). Dobierz tak parametry zeby czas byl O.K. Walnij co masz pod reka (polecam piornik - tam dlugopisy, kredki, olowki, gumki - morze pieknych rzeczy do uwiecznienia tym szklem). Walnij z 3 zdjecia (ustaw centralny punkt af albo pamietaj gdzie zlapal AF - jesli nie ostrzysz recznie - np na brzeg gumki lub olowka) i wystaw tu. A my zobaczymy co i jak (nie boj sie wyzszych ISO - w domu moze byc "nieciekawie" ze swiatlem)
                        Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• amroz
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 772

tablice tablicami a makro makrem. to jedno z lepszych szkiełek canona i tak pewnie i w Twoim przypadku jest tylko musisz robale pstrykać a nie tablice. Mnie osobiście AF nie obchodzi bo wiekszość na manualu robię, szczególnie duże zbliżenia, a tam automatyka na nic sie nie przyda.

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

testy robilem bo szklo otrzymalem wieczorem i az mnie skrecalo zeby nim postrzelac. na kwiatkach oczywiscie sprawdze.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Słuchaj,[nie traktuj prosze jako złosliwosc] na 99% to Tylko Twój błąd.Mimo duzego stazu to jezeli obiektyw [nie jest ewidentnie uszkodzony] .potrzebuje duzo dłuzszego czasu niz kilka godzin zeby go oceniac.Macro to obiektywy o płaskiej płaszczyznie obrazowej, małej GO, i dosc trudne w opanowaniu.To ze masz problemy to normalne.Moim zdaniem poczytaj,pocwicz .Bedzie dobrze.To dobre szkło i dosc wszechstrnne.Powodzenia.Pozdrawiam.

Komentarz

• dendrome
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 47

janmar to nie zlosliwosc tylko pocieszenie - mam nadziej ze to moj blad. zaraz cos zapodam z popoludnia

Komentarz

Pracuję...