FF czy walnięty obiektyw?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • feder
    Bywalec
    • 2005
    • 203

FF czy walnięty obiektyw?

Zakupiłem sobie Tamrona 28-75 i niestety pojawiły się problemy z FF. Zdjęcia zrobione z maksymalną ogniskową (75mm) są piękne - ostre i wogle bez porównania do kita. Niestety po skręceniu do 28 mm występuje potężny FF. Po ustawieniu ostrości na obiekt oddalony o 15m , ostre są przedmioty widoczne w kadrze oddalone od aparatu o jakieś 8 do 10 metrów. Przy mniejszych odległościach te proporcje są zachowane. I teraz pytanie do forumowiczów - odesłać aparat na regulację FF, czy reklamować obiektyw? Z kitowym obiektywem nigdy mi się coś takiego nie wydarzyło, ale to niestety jest kit
    Ostatnio edytowany przez feder; 1694.
    Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...
  • dzi
    Bywalec
    • 2004
    • 240

pokaz może example jesli to możliwe. Ja bym przypiął drugi egzemplarz tego samego szkła dla sprawdzenia

Komentarz

• Kubaman
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4709

Zamieszczone przez feder
      Po ustawieniu ostrości na obiekt oddalony o 15, ostre są przedmioty widoczne w kadrze oddalone od aparatu o jakieś 8 do 10 metrów.
      pięcio metrowy FF :rolleyes:
      kurczę, jak to przejdzie, to wyślę do jakiejś gazety
      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• feder
        Bywalec
        • 2005
        • 203

Sample postaram się wrzucić pod wieczór. Z podpięciem drugiego egzemplarza może być problem, gdyż obiektyw kupowałem u Tommiego J, a sam mieszkam w Trójmiesćie. Chyba, że ktoś z Gdańska byłby chętny spotkać się na chwilę i zezwolić mi na podłączenie swojego obiektywu do testów na chwilę.

Komentarz

• feder
          Bywalec
          • 2005
          • 203

Sample są dostępne pod adresem:

To nie są cropy, tylko przekompresowane oryginalne jpg z aparatu. Czerwonym wzorkiem zaznaczyłem miejsce, na które ustawiałem ostrość. Dla porównania wrzuciłem dwa pliki zrobione przy 75 mm.

Komentarz

• kavoo
            Zablokowany
            • 2004
            • 1173

Zamieszczone przez feder
            Czerwonym wzorkiem zaznaczyłem miejsce, na które ustawiałem ostrość.
            Ten czerwony wzorek wszedzie jest w srodku kadru, czyli odnosi sie do centralnego sensora AF.
            Pytanie za 100 pkt. - masz aktywny wylacznie centralny punkt AF, czy po prostu celujesz srodkowym, a ostrosc lapie ci ktorys z pozostalych? Bo patrzac na zdjecia podejrzewam drugi scenariusz, a jesli tak, to... brak mi slow ;-)

Komentarz

• feder
              Bywalec
              • 2005
              • 203

Oczywiście, że korzystam z centralnego. EXIFY powinny być zachowane - można podejrzeć, że wybrany jest właśnie centralny.

Komentarz

• feder
                Bywalec
                • 2005
                • 203

Żeby uprzedzić następne pytanie - AF ustawiony na OneShot.

Komentarz

• Olo
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 43

Doskonale rozumiem twój dylemat.
                  Dałem temu wyraz w sasiadujacym watku "problemy z 350".
                  Co mi po tym jak uda mi się kupic zestaw 350+kit, teoretycznie bez wady FF/BF.
                  Teoretycznie dlatego, że body może mieć wadę, ale bedzie ona dostrojona do tez wadliwego obiektywu kitowego dając w sumie prawidłowe obrazy. A cała checa z FF/BF wyjdzie dopiero jak podepniemy sprawny obiektyw.
                  Oczywiscie koledzy posiadający różne obiektywy sobie poradzą, gorzej gdy dopiero sie zaczyna.
                  Na twoim miejscu poszukałbym w trójmiescie życzliwego sprzedawcy majacego na stanie obiektywy Canona, który zgodziłby się na testy.

Komentarz

• Alv
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 122

Zamieszczone przez kavoo
                    Bo patrzac na zdjecia podejrzewam drugi scenariusz
                    Tak na moje amatorskie oko - podzielam opinie. Troche pozytywnego myslenia, a nie zaraz wady body czy szkła. Ale kto szuka ten znajdzie :grin:
                    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

Komentarz

• feder
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 203

Chciałbym wierzyć, że to brak moich umiejętności, gdyż wtedy zaoszczęziłbym sobie nerwów z wymianą obiektywu, albo odsyłaniem aparatu do serwisu. Ale niestety wszystkie zdjęcia zrobione zarówno kitem, jak i Tamronem przy 75 mm są ostre. Jedynie przy 28 mm i okolicy mam kłopoty, stąd raczej winię sprzęt.

Komentarz

• Szymon

a nie zauważyłeś że przy 75 nie masz w kadrze przedmiotów które mogą "przeszkadzać" w łapaniu ostrości, a na każdym zdjęciu przy szerokim kącie masz ich pełno, zrób szerokim kątem kadr typu "drzwi od stodoły" żeby każdy czujnik af widział tą samą płaszczyznę, wtedy nie będzie wątpliwości.

Komentarz

• feder
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 203

A przeglądałeś zdjęcia, do których podałem linka? Wprawdzie nie ma tam drzwi od stodoły, ale są za to drzwi od garażu

Komentarz

• Szymon

Zamieszczone przez feder
                            A przeglądałeś zdjęcia, do których podałem linka? Wprawdzie nie ma tam drzwi od stodoły, ale są za to drzwi od garażu
                            Widziałem, ale cykniej je z 5 metrów a nie z 20,
                            zauważ że na tym zdjęciu skrajny prawy czujnik był gdzieś w okolicach narożnika budunku (obok znaku drogowego), skrajny lewy był na przeciwległym bydynku, dolny był gdzieś w okolicach końca kostki brukowej.

Na 7 czujników 5 widziało bliższe obiekty niż drzwi od garażu, i ostrość została nastawiona prawdopodbie na skrajny prawy czujnik, tyle że to f2,8 i brzeg kadru, wiec mydełko może być.

Taka sama sytuacja jest na wszystkich zdjąciach które pokazałeś z szerokiego konta, przy 75 nie ma takich niejednoznaczności i ostrość też jest tam gdzie chciałeś.

Mam wrażenie że masz problem z wybraniem środkowego czujnika, więc spróbuj cyknąć te drzwi w ten sposób żeby wszystkie czujniki były na nich.

Komentarz

• feder
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 203

Sugerujesz, że po wybraniu środkowego czujnika pomiar odbywa się nadal przez wszystkie 7?

Komentarz

Pracuję...