G9 kontra S5IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • płuciennik

G9 kontra S5IS

Mając do wyboru G9 i S5IS który wybieracie i dlaczego?
  • doggy87
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 33

Dla mnie za G9 przemawiają RAW'y bez żadnego ingerowania w soft aparatu.

Komentarz

• jceel
      Początki nałogu
      • 2007
      • 282

G9, bo mieści się w kieszeni i nie gubi się dekielek.
      EN57D DIGITAL.

Komentarz

• Sempoo
        Początki nałogu
        • 2007
        • 273

G9 - RAW, ergonomia, solidność obudowy, styl.
        60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• TomS
          Uzależniony
          • 2006
          • 880

G9 raw, lepiej się trzyma w ręce no i seria G zawsze była dobra a S5 IS nie jest jakiś super. Ma tylko duży zoom, który tylko pogarsza obraz.

Komentarz

• Riccardo
            Uzależniony
            • 2005
            • 691

G9 ma wieksza matryce. Chodzi mi o fizyczny rozmiar.
            Pozdrawiam
            Riccardo
            --
            Fuji & Ricoh

Komentarz

• szam

W S5 wez pod uwage szumy i nielapanie ostrosci w pomieszczeniach (ma z tym bardzo duze problemy).
              Na zew. robi piekne zdjecia, ale wewnatrz trzeba sie z nim sporo nameczyc :-?

Komentarz

• maly420

G9 & S5IS co lepsze dla amatora ????

Witam!!!
                Więc od początku ... zbliżają się urodziny mojej dziwczyny... pomyślałem, że fajnie byłoby jej kupić jakąś cyfrówke (może chętniej będzie ze mną wyskakiwac na plenerki)... i tu pytanie do Was.
                Co będzie lepsze dla początkującej dziwczyny ??? G9 czy S5IS ???
                Chyba bardziej uniwersalne jest S5... ale sam nie wiem i chciałbym usłyszeć opinnie osób, które używają tych aparatów.
                Oczywiście w tej cenie można by było kupić 350D ... ale nie zabardzo widzi mi się dzielenie się szklarnią .

Komentarz

• gwozdzt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 5780

http://canon-board.info/showthread.php?t=26066
                  Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• heniek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 614

może trochę obok tematu ale...
                    miałem S5is 2 dni, ale ostatecznie zamieniłem na .... panasonic fz18 i tutaj jestem naprawdę zadowolony (córka również), obsługa i z tego co zauważyłem jakość zdjęć po stronie panasonica.
                    Heniek

Komentarz

• maly420

Kilka dni w internecie... masa przeczytanych testów i oblukanych sampli... spceyfikacje praktycznie na pamięć i wyskok do sklepu, macanie, oglądanie .... co mi się spodobało w S5Is - odchylany ekranik, można podczepić 580ex i 4xAA więc nie ma stresu że bateria padnie ) ....
                      ale za radą kolegi "heńka" macałem i oglądałem jeszcze Fz18 i faktycznie sprzęt naprawdę niezły, ze świetnym trybem Auto (a to w przypadku amatora najważniejsze) ... więc wybrałem panasonica - w wersji silver prezentuje się naprawde nieźle ...
                      dziewczyna bardzo zadowolona - jakość zdjęć całkiem niezła(na dniach zobacze jak to wygląda w druku). 18x zoom robi wrażenie, a stabilizacja dobrze sobie radzi.

Komentarz

• michobo
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 64

Każdemu wg potrzeb jego
                        Ja tam uważam G9 za swietne uzupełnienie lustra i raczej bym się nie zamienił na zadnego pasikonika

Komentarz

• Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2063

Sorry Heniek ale Panasonic to nie firma, to tandeciarze więc nie przekona mnie ich żaden produkt i tym przekonaniu trwam od 8 lat.
                          Co do wyboru pomiędzy G9 a S5IS to zależy kto czego oczekuje i ile chce wydać. Emocjonalnie seria G jest mi bliższa ale też i droższa. S5 IS robi całkiem fajne fotki.
                          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• michobo
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 64

Nie chciałem być az tak brutalny - po co psuć koledze dobre samopoczucie. Grunt że jest zadowolony - prawda ?
                            Też mam swoje zdanie o Panasonicu i wiem jak daleką drogę (na dno) pokonał w ciągu ostatnich 18 lat tj odkąd uważnie ślędzę losy firm z branży AV...
                            Szkoda

Komentarz

• hekselman
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 568

..a przy okazji: CMOS w kompakcie?

A ja tam chętnie posłuchałbym konkretów: dlaczego Panasonic.
                              Nie subiektywnej oceny tylko sprecyzowanych różnic/zalet.
                              Jeśli chodzi o moje zdanie - poleciłbym G9 - ale nie dla amatora.
                              To znakomite uzupełnienie do pracy w miejscach gdzie aparat nie może zwracać uwagi. Niepozorny - daje dużo mozliwości włącznie z praktycznie stosowalnym RAWem - ten opcjonalny z S5 niestety jest ciut wolny w zapisie.
                              Jedna bateria - też jest lepsza od 4szt R6 po kieszeniach.
                              G9 ma również zdecydowanie lepszy "manual" czyli gałkologię.
                              Gdyby tak jeszcze odchylany ekranik...
                              Minusem - szumy, szumy, szumy...

Przy okazji - czy któryś z kolegów ma rozeznanie w nastepującej kwestii:
                              z czego wynika fakt stosowania matryc CMOS wyłacznie w lustrzankach?
                              Czy należy mieć nadzieję że któregoś dnia zaskoczy nas Canon kompaktem z CMOSem - czy też po prostu technicznie sie nie da bo...?

Komentarz

Pracuję...