Jak dobrać filtr do obiektywu?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • młoda

Jak dobrać filtr do obiektywu?

Czyli pytanie nowicjuszki.
    Zaznaczam że jestem totalnie zielona i mam nadzieję że moje pytanie nie przyprawi nikogo o zawał serca ;P

Konkretnie - chodzi mi o to na jakiej zasadzie dopasowuje się filtry do obiektywów. Przykładowo mam EOSa 350d z kitem 18-55 i chcę do niego dobrać filtr UV... Jak to zrobić? Wskoczyłam na allegro i podział filtrów jest : 49mm, 52mm, 55mm, 58mm itd... I nie bardzo wiem gdzie dalej szukać.

Proszę o odpowiedź, to dla mnie ważne. Dopiero się uczę, nie wiem jeszcze co z czym `się je`
    Potem można temat wywalić

Pozdrawiam
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

na obiektywie powinno byc napisane jaka jest srednica mocowania filtra. z reguly z przodu, obok soczewki. jesli nie ma, to trzeba sprawdzic na pudelku lub w instrukcji.

18-55 ma mocowanie 58 mm
    www albo tez flickr

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

Niestety jakośc filtra jest ważna ,zwykle im drozszy tym lepszy.Pozdrawiam.

Komentarz

• fret
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1503

Zacznij naukę od czytania instrukcji, to nie boli, a sporo wyjasnia
        W przypadku kita taki filtr ma niewielki sens ze względów finansowych. Dobry filtr nie bedzie wiele tańszy od obiektywu.
        Ostatnio edytowany przez fret; 10441.

Komentarz

• Dragunov
          Bywalec
          • 2006
          • 172

Za fretem, trochę poczytaj o filtrach, np. tu: http://www.optyczne.pl/5.1-Inne_test...tr%F3w_UV.html

pzdr
          7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
          http://piotrplyszewski.pl/

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

powiem,więcej dobry filtr będzie droższy od kita a pożytek z niego żaden... Czytaj dziewczyno nim twe lata przeminą:-) kto czyta nie błądzi...

Komentarz

• ewg
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1079

Pomiń filtr UV, bo jest zbędny i bywa szkodliwy dla zdjęć. No i nie warto chronić tak szkła, które jest tańsze od filtra. Jak masz parcie na filtr to najlepiej kup jakiś polaryzacyjny (kołowy/circular!) - w lecie będzie dużo radochy - albo połówkowy w ramach dalszego rozwoju. Jeśli spodziewasz się zakupu w przyszłości innych obiektywów, spróbuj przezornie kupić filtry o możliwie dużej średnicy (np. 77mm) - można ich potem używać na wielu obiektywach poprzez tanie przejściówki. - Powodzenia!

Komentarz

• młoda

Dzięki śliczne za wszystkie odpowiedzi
                Udało mi się dorwać instrukcję po polsku i zaczynam ją studiować, więc jest szansa że nie będę więcej zadawać głupich pytań

Pozdrawiam.

Komentarz

• nagor
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 522

"młoda" nie ma głupich pytań.. są tylko glupie odpowiedzi..
                  Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                  zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• janmar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3468

Zamieszczone przez młoda
                    Dzięki śliczne za wszystkie odpowiedzi
                    Udało mi się dorwać instrukcję po polsku i zaczynam ją studiować, więc jest szansa że nie będę więcej zadawać głupich pytań

Pozdrawiam.
                    Nie przejmuj sie nami.Bardzo Cie proszę.Zadawaj "głupie pytania"Będziemy odpowiadać.Pozdrawiam.

Komentarz

• djcargo
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 353

Zamieszczone przez janmar
                      Nie przejmuj sie nami.Bardzo Cie proszę.Zadawaj "głupie pytania"Będziemy odpowiadać.Pozdrawiam.
                      No może oprócz pytań jak włączyć aparat albo jak wyłączyć lampę błyskową

A co do filtra - jeśli już to najlepiej jakiegoś polara. Chronić kita przed zapyleniem czy zarysowaniem to chyba przerost formy nad treścią
                      Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Marek69
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 111

Pamiętaj nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi, ale fakt dałbym spokój sobie z filtrem na ten obiektyw, po pierwsze jak kupisz tani to całkiem obiektyw będzie do d... a już nie jest dobry, dwa dobry filtr to kupę kasy więc szkoda wydawa 200 zł na filtr jak obiektyww jest tyle samo wart, a to ze go wyorzystasz później, to też nie zabardzo bo najpawdopodobniej na 90 % będziesz miała obiektyw z większa średnicą więc będzie ci tylko leżał.
                        Pozdrawiam
                        Marek

Komentarz

• Pirx
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 485

:grin: O rany, avatar czyni cuda.

Nikt nie odesłał młodej do licznych wątków o filtrach.
                          Ale gdyby zadał to pytanie młody z pryszczatym gębowzorem, to by dopiero posypały się gromy na jego biedną głowę :-D
                          Pozdrawiam,
                          Pirx

Komentarz

• bercow
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 226

Zamieszczone przez ewg
                            ...Jeśli spodziewasz się zakupu w przyszłości innych obiektywów, spróbuj przezornie kupić filtry o możliwie dużej średnicy (np. 77mm) - można ich potem używać na wielu obiektywach poprzez tanie przejściówki.
                            Mozna prosic link do takiego cuda, np. 58-77 62-77, latwiej jeden filtr i przejsciowki, niz iles takich samych filtrow, ale nie moge takiego cuda znalesc.
                            Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
                            dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
                            nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Komentarz

• Marek69
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 111

Zamieszczone przez Pirx
                              :grin: O rany, avatar czyni cuda.

Nikt nie odesłał młodej do licznych wątków o filtrach.
                              Ale gdyby zadał to pytanie młody z pryszczatym gębowzorem, to by dopiero posypały się gromy na jego biedną głowę :-D
                              szkoda że się nie rozebrałeś:-D było by ich tysiąc.
                              Pozdrawiam
                              Marek

Komentarz

Pracuję...