Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witajcie
Jestem po próbie kupna 350 i na razie nie udało mi się trafić na dobry egzemplarz.
Pierwszy z testowanych 350+KIT posiadał BF (jakieś 5-7 cm), drugi egzemplarz to samo, też BF.
Srzedawca trzeba przyznać, był bardzo uczynny i zrobiliśmy jeszcze jedną próbę.
Podpieliśmy do tego samego body Sigmę 18-50/3.5-4.5.
Tym razem dał się zauwać piekny przykład FF czyli zupełnie odwrotna sytuacja niż z obiektywem kitowym.
I w tym momencie zaczynaja sie moje pytania.
Czy za FF/BF odpowiada obiektyw, samo body, a może tez obie te rzeczy?
Czytałem że przy tego typu problemach jedni wymieniaja obiektyw a inni oddają aparat do serwisu.
Jak to własciwie jest?
Jest na tym forum conajmniej 10 wątków na ten temat. Użyj wyszukiwarki
Chyba najbardziej wałkowany temat. Ale 5-7 cm ?? Rety! Jak wyście robili ten test!!
ja dzis kupiłem 350 bez FF i BF sprawdzałem na kilku obiektywach - rozbieżność max 2mm - ale wcześniej przetestowałem 3 Body -tam było gożej tak między 6 a 10mm do przodu a w niektórych do tyłu. -Przed kupnem trzeba testować!!!!! na statywie bo łapa lata.
AD. FROLK
Nie sądź zbyt pochopnie, że nie wiem gdzie jest klawisz "szukaj".
Nic nie daje mi wiedza o tym że przy wadzie FF/BF body można wyregulować
do konkretnego obiektywu. A co bedzie przy zmianie obiektywu na inny?
AD. TPOP
tryb ostrosci ustawiony był na - AI
AD. CICHY
Bawisz się w jasnowidza Skąd wiesz że test był źle zrobiony, jak nie wiesz jak był robiony? W ten sam sposób sprawdzałem D70 i tam wyszło OK.
Sorki koledzy ale odpowiadacie trochę nie na temat. Interesuje mnie gdzie leży przyczyna tej wady. Jak na razie, osobiście sądze, że może to byc i obiektyw i body.
Dla niedowiarków później wrzucę później foty bo czesć sobie zostawiłem.
Problem mam dalej.
Najlepiej byłoby udac się do sklepu ze sprawdzonym dobrym obiektywem, żeby najpierw sprawdzic samo body, ale ja nie mam systemu Canona, w pracy, służbowo używam NIKONA D70.
Kolego zanim zaczniesz nas wszystkich ustawiać po kątach to może trochę pomyśl!!
EOT
To raczej kolegi problem... rozumiem, kazdy może mieć słabszy dzień, więc nie mam żalu.
Ad Cichy
Wracając do tematu. Test był robiony na gotowym formularzu.
Aparat pod kątem ok.45 stopni. Wszystkie zdjęcia z reki, ustawione ISO800 dla krótkich czasów. Zdjęcia robione dla trzech ogniskowych 15,35,55 po dwa dla kazdej z nich. Pomiędzy zdjęciami przestawiałem AF na inną odległość.
Reszta danych w Exif. Oczywiście srodkowy czujnik ostrości ustawiany na napis "focus here".
cóż Olo, wygląda na niezły BF
jeśli jednak chcesz przekonać forumowych kolegów zrób to lepiej , bo Ci nie uwierzą. Musisz to zrobić ze statywu, przy ISO 100 i koniecznie w trybie One shot. Z ręki zawsze można przekadrować :wink:
W razie potrzeby zapodaj podniesienie lustra, choć dla FF/BF to akurat nie ma specjalnie wpływu.
Przecież ten "TEST" to żart:
- Słabe oświetlenie
-z ręki,
-ISO 800
-AI FOCUS
-nie zachowana minimalna odległość ostrzenia obiektywu (bo chyba trudno to zrobić z ręki)
-a na koniec nie wygląda mi to na 45st
Czy w teście gdzie nie zastoswano się do żadnej z zasad można mówić o obiektywnym wyniku?
Chciałeś zrobić szybki test w sklepie - trzeba było wziąść ze sobą 5 bateryjek AA ustawić na tym blacie pod kątem 45st i pstryknąć środkowym AF w środkową bateryjkę. NA ONE SHOT!
EDIT: I dla jasności - nie twierdzę, że testowany zestaw nie miał problemu FF/BF. Twierdzę, że to czy miał czy nie należało by sprawdzić
Ad. Kubaman
Taaak... faktycznie zauważyłem ten problem.
Pytanie było proste, ale nikt nie odpowie dopóki nie udowodnię, że potrafię trzymać aparat.
No i jak tu teraz wytłumaczyc żonie, że aby miec ostre foty swoich kotów musi to robić ze statywu z podniesionym lustrem :wink:
Ad. froolk
1. Podejrzewam, że przeoczyłes, że drugie body było robione w trybie AF: One-Shot.
2. Wielkość czułości (np. Iso 800) nie ma wpływu na wadę BF/FF.
3. Dokładnie ustawiony kąt 45 st. potrzebny jest jedynie gdy chcesz dokładnie zmierzyć wielkość błedu FF/BF, a nie dla wariantu gdy badamy czy w ogóle istnieje ten problem.
Komentarz