Filtr

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
    Coś już napisał
    • 2007
    • 78

Filtr

siema.

jaki byscie radzili kupic filtr połówkowy szary do kita 17-55?

cos takiego moze byc?
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

o taki:
    www albo tez flickr

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

IMHO okrągłe filtry połówkowe są bez sensu.
      Nie kazdemu chce się bawić w cokin'a ale czy jeszcze nikt nie wpadł na pomysł, aby okrągłe filtry robić tak:

Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Mortiis
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 35

17-55 ??? Czy może 18 - 55. Przecież kit canona, obraca się w czasie ostrzenia, to jak sobie wyobrażasz w miarę wygodne korzystanie z filtra nakręcanego na obiektyw. Tak jak napisał Akustyk, możesz coś próbować z systemem Cokin, bo tak to słabo będzie, jak np. połówki wypadną Ci pionowo, a nie poziomo
        www.wasieczko.art.pl

Komentarz

• sniper88
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1156

Zalezy tez, czy zdjecie z polowka bedziesz chcial zrobic 'z biegu', czy tez bedziesz mial czas, zeby stanac, wyciagnac filtr, wlozyc go i ustawic w slocie, a potem zrobic zdjecie, schowac filtr i pojsc dalej Jezeli 'z biegu', to tylko wkrecana, a jak nie, to Cokin
          WWW | 500px | IG
          Semper in altum

Komentarz

Coś już napisał
            • 2007
            • 78

17-55 tak tak sorki;] raczej fotki z biegu , akustyk a taki ile kosztuje. dokladnie chodzi mi o to zeby zlikwidowac przepalanie chmur , i teraz nie wiem czy szara czy polar . jak myslicie?

Komentarz

• sniper88
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1156

Jedno i drugie powinno pomoc, ale jezeli chcesz tylko przyciemnic niebo, to polowka lepsza. Te filtry, o ktorych napisal akustyk kosztuja ok 120zl+pierscien+holder. pierscien to ok 20zl, oryginalny holder ok 50. Z tymze filtr mozesz tez trzymac po prostu w rece
              caly zestaw wyglada tak:
              WWW | 500px | IG
              Semper in altum

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

bylo o tym setki razy na boardzie.

jesli polowki, to sens maja wlasciwie tylko w systemie filtrow prostokatnych.
                co do konkretnych rozwiazan, to polecam system Cokin P w zestawieniu:
                1. uchwyt firmy Cokin (i nie uciekac sie do tanszych zamiennikow, bo sa z gorszego plastiku)
                2. jakikolwiek pierscien do nalozenia uchwytu na obiektyw
                3. filtry firmy Hitech

co do 1. i 2. to polecam przejrzec broszurki na stronie www.cokin.fr i wszystko bedzie jasne. na www.antymex.com.pl tez mozna znalezc odpowiednie informacje

co do 3. to mozna kupowac filtry z Allegro, albo poczekac kiedy (czy) do akustyka przyjedzie paczka od samego producenta i ewentualnie zamowic z Wielkiej Brytanii. bo mimo drogiej wysylki zakup w UK wychodzi o niebo taniej niz w "bogatej" Polsce. do tego stopnia, ze zamiast 3 filtrow kupisz sobie 2 pelne zestawy (po 3 filtry), ktore generalnie zalatwiaja sprawe: http://www.formatt.co.uk/ a dokladniej to tutaj: http://www.formatt.co.uk/stills-filt...lter-kits.aspx pozycja Grad Kit 4, rozmiar 85mm
                www albo tez flickr

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez akustyk
                  ....bo mimo drogiej wysylki zakup w UK wychodzi o niebo taniej niz w "bogatej" Polsce. do tego stopnia, ze zamiast 3 filtrow kupisz sobie 2 pelne zestawy (po 3 filtry), ktore generalnie zalatwiaja sprawe: http://www.formatt.co.uk/ a dokladniej to tutaj: http://www.formatt.co.uk/stills-filt...lter-kits.aspx pozycja Grad Kit 4, rozmiar 85mm
                  No faktycznie ceny przyzwoite. Wysyłka tylko 5 funciaków to nawet taniej niż z/do PRL-u MkIV. Od lat sporo kupuję w UK. Nie wszystko jest tańsze niż u nas ale przynajmniej jest dostępne i wszystko solidnie przychodzi w ciągu max. tygodnia.

Apropo's filtrów to mam pytanie czy ktoś nie widział gdzieś filtrów ocieplających na lampy błyskowe. Takich w stylu: http://www.rosco.com/us/filters/roscolux.asp#Colors
                  albo "cuś" podobnego

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

W raysfoto sa jakies kolorowe nasadki, linku nie podam bo mi caly czas wyswietla www.raysfoto.pl bez zadnych adresow podstron.
                    W kazdym razie dojdziesz do tych nasadek tak:
                    raysfoto.pl->nasadki na lampy błyskowe->FX
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez sniper88
                      ...
                      To nie to To kolorowe nakładki na lumiquesta a mnie chodzi o filtry zmieniające temperaturę barwową światła np. z 5500 na 3200°K (Roscolux #3408: Roscosun 1/2 CTO ). To są arkusze 50 x 60 cm umożliwiające dopasowanie oświetlenia - lampy do normalnego światła żarowego.

Janusz,
                      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Malin
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 276

Zamieszczone przez Janusz Body
                        No faktycznie ceny przyzwoite. Wysyłka tylko 5 funciaków to nawet taniej niż z/do PRL-u MkIV. Od lat sporo kupuję w UK. Nie wszystko jest tańsze niż u nas ale przynajmniej jest dostępne i wszystko solidnie przychodzi w ciągu max. tygodnia.

Apropo's filtrów to mam pytanie czy ktoś nie widział gdzieś filtrów ocieplających na lampy błyskowe. Takich w stylu: http://www.rosco.com/us/filters/roscolux.asp#Colors
                        albo "cuś" podobnego
                        Zamieszczone przez sniper88
                        W raysfoto sa jakies kolorowe nasadki, linku nie podam bo mi caly czas wyswietla www.raysfoto.pl bez zadnych adresow podstron.
                        W kazdym razie dojdziesz do tych nasadek tak:
                        Na raysfoto są filtry firmy Lee która takze produkuje filtry dla lamp błyskowych. Na stronie raysfoto znalazłem większe filtry w formacie 50x70 cm. Napisałem im już maila - więc po weekendzie dowiem się czy mają też mniejsze wersje. Co do filtrów Rosco, które są najpopularniejsze i chyba najtańsze. Jeśli nie uda się dogadać z Raysfoto, to będe zamawiał z UK te filtry rosco. Już od dawna planowałem je kupić...
                        Regulamin pkt 8

Komentarz

• Lulu1988
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 522

akustyk, filtry do ktorych podales link roznia sie czymkolwiek od (ponoc najlepszego) Hitecha?
                          Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez Lulu1988
                            akustyk, filtry do ktorych podales link roznia sie czymkolwiek od (ponoc najlepszego) Hitecha?
                            filtry, do ktorych podalem link nie roznia sie niczym od Hitecha. bo to sa wlasnie filtry Hitech. po prostu producentem jest firma Formatt i na nia jest cala strona www.

Hitech w tym wszystkim niekoniecznie jest najlepszy. laur najdoskonalosci nosi Singh-Ray (http://www.singh-ray.com/ i http://singhray.blogspot.com/ ), ale osobiscie nie sprawdzalem, wiec nie porownam. dla mnie Hitech jest OK i nie mam powodow do narzekania. szkoda, ze nie produkuje polowek Reverse Grad, ale jakos sobie poki co radze
                            www albo tez flickr

Komentarz

• Lulu1988
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 522

dzieki za oswiecenie mnie
                              Drugi link z powyzszego postu bardzo ciekawy. Warty przegladniecia chociazby dla fotek
                              Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

Pracuję...