Canon 30d - Problem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iso400
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 41

Canon 30d - Problem

Witajcie, jako, ze z nie wiadomych mi wzgledow nie dziala mi wyszukiwarka na forum, zakladam nowy watek, w razie gdyby ktos znalazl rozwiazanie w innym miejscu to prosze tylko o linka.

Problem z moja 30tka D wyglada nastepujaco.
    Aparat jest uzywany od wrzesnia 2007, do tej pory zrobil 8124 fotki, caly czas uzywany jest z jednym szklem - SIGMA 17-35 2.8-4 w nowszej wersji oraz oryginalnym gripem typu BG-E2N.
    Do zeszlego czwartku dzialal w porzadku i nie bylo z nim zadnych problemow.

Aktualnie aparat sie zawiesza, czasem nie chce sie wybudzic z wygaszenia, czasem przestaja dzialac wszystkie przyciski procz spustów migawki - ale te dzialaja tylko jako ustawiajace ostrosc, migawki nie da sie zwolnic, czasem zwiesza sie przy kasowaniu fotki z karty (na wyswietlaczu pozostaje napis busy...).
    Wymienione objawy wystepuja w 99% zawieszen, dwa razy aparat wyswietlil Err99, ale ogolnie nie wyswietla nic. Zaczyna reagowac dopiero po wyjeciu na chwile baterii.

Probowalem przetestowac i problem zdarza sie zupelnie nieregularnie, czasem juz po wlaczeniu nie udaje sie zrobic zdjecia, a czasem robi 20 bez najmniejszego problemu.

Uzywam karty SanDisk Ultra II 8GB, ale sprawdzilem tez na drugiej Ultra II 1GB i to samo.
    Aparat ma wgrane 10 dni temu nowe oprogramowanie ze strony Canona w wersji 1.06.

Poradzcie, co moze byc przyczyna?

Z gory dziekuje za odpowiedzi
    Lukasz
    Ostatnio edytowany przez iso400; 12477.
  • Flanel
    Początki nałogu
    • 2005
    • 300

imo kwalifikuje mi się to do wysyłki na żytnią.

na początek podmień firmware..

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez iso400
      Problem z moja 30tka D wyglada nastepujaca.
      Lukasz
      Sprawdzałeś czy bez gripa też jest ten problem? Podpinałeś inny obiektyw?

Komentarz

• iso400
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 41

Tak, wlasnie sprawdzam bez gripa, ale ciezko to wyczuc, bo czasem aparat robi 1 fotke a czasem kilkadziesiat, na razie bez gripa sie jeszcze nie zawiesil, ale nie wiem czy to po prostu nie 'lepsza chwila'. Aktualnie nie mam innego szkla do testu, ale tak jak pisalem, wszystko zaczelo sie nagle. Do tej pory wszystko dzialalo jak nalezy.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

A czy wymieniałeś tę małą bateryjkę? I sprawdź koniecznie z innym szkłem. Ja z tą sigmą też miałem poblemy.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• iso400
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 41

Nie, bateryjki nie wymienialem, myslisz, ze moze miec jakis wplyw?
            Kiedys w 300d mi padla i jedyne co powodowala to zerowanie ustawien zegara

A miales z nia problemy od poczatku, czy tak jak ja po pol roku uzywania?

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez iso400
              (...)
              A miales z nia problemy od poczatku, czy tak jak ja po pol roku uzywania?
              Jeśli chodzi o problemy z sigmą to pojawiły się po pewnym (niedługim) czasie jej używania.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• iso400
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 41

Cholera, ciezko to wszystko zdiagnozowac bo problem nie jest widoczny caly czas. Wtedy moznaby wykluczac po kolei akcesoria.

Trudno, jutro dzwonie do sklepu i wysylam aparat na gwarancji, a moze nalezy od razu slac na Zytnia?
                Najgorsze, ze w najblizszych dniach szykuje mi sie wyjazd do Szwecji... jesli zostane bez aparatu... ech.

Komentarz

• djcargo
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 353

Nie zazdroszczę, ze Szwecji przywiozłem sporo fajnych zdjęc (robiąc jeszcze kompaktem).
                  Powodzenia w szybkiej naprawie sprzętu
                  Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Rafal913
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 115

Też wgrałem nowy Firmware i mam identyczne objawy !

Jednak chyba wina leży w sofcie :/

Zawiesza się i jak go wyłączam to na górnym wyświetlaczu cały czas się wszystko świeci. Dopiero po wyjęciu baterii z gripa i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy.

Komentarz

• iso400
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 41

dokladnie, to takie objawy.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      w takim razie probuje wrzucic na powrot stare oprogramowanie, ma ktos linka do wersji 1.05?
                      Ostatnio edytowany przez iso400; 12477. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• iso400
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 41

CANON 30D - firmware 1.0.5

Czy ktos z Was dysponuje plikiem z instalka firmware'u 1.0.5 do CANONA 30d?
                        Pytam z tego powodu: http://canon-board.info/showthread.p...006#post449006

pozdr
                        lk
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        http://www.canon.co.jp/Imaging/dc/eos30d105.exe znalezione
                        Ostatnio edytowany przez iso400; 12477. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Jacek Kidoń
                          Coś już napisał
                          • 2005
                          • 86

I dlatego dopóki mam tylko 4 gb na karcie nie wgrywam żadnego nowego softu. Nowości średnio istotne, a możliwe kłopoty jak powyżej.
                          5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.

Komentarz

• iso400
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 41

jakby co: http://www.canon.co.jp/Imaging/dc/eos30d105.exe

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Jakoś nie sądzę żeby przyczyną był firmware .
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...