problem z canon a430

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kisman
    Bywalec
    • 2006
    • 167

problem z canon a430

Witam, moja znajoma posiada a430 który coś wariuje...

Ost dość często "produkuje" takie zdj..
    (zrobiłem wycinek)
    Pierw robił takie zdjęcia, lub takie same ale w dodatku przepalone, potem mu przeszło, kilka dni później znów problem się pojawił i znów znikł

Kiedy aparat robił takie takie zniszczone zdjęcia, filmy nagrywał całkiem poprawnie...

Macie jakieś rady.. ??, co się mogło stać, jaki będzie koszt naprawy ??
    fotograf nowy sącz
  • gg123456
    • 2007
    • 12

karta jest ok?
    C350D kit + Sigma + Tumax
    Swoje strony mam pozycjonowane dzięki pewnej firmie

Komentarz

• kudel

ze dwa aparaty z takimi objawami przyjąłem w reklamację i z tego co pamiętam to matrycy się umarło

Komentarz

• kisman
        Bywalec
        • 2006
        • 167

Właśnie też mi to wygląda na matrycę, z tym że filmiki kręci, może maja mniejsza wielkości tego nie widać(ja się nie znam )
        Jest sens wysyłać ten aparat na serwis (jest już po gwarancji ??)
        Czy lepiej kupić coś nowego ??
        Co do karty,.., muszę ją sprawdzić
        fotograf nowy sącz

Komentarz

• kudel

Nie wiem. Nowy można kupić za mniej niż 400zł. Nie wiem ile serwis za to zaśpiewa, ale sam kosztorys kosztuje ze 30zł + koszt kuriera tam i nazad i już stówa nie Twoja.

Komentarz

• kisman
            Bywalec
            • 2006
            • 167

Rozumiem, dzięki wielkie za zainteresowanie
            fotograf nowy sącz

Komentarz

• barto78
              Coś już napisał
              • 2007
              • 65

To nie jest problem matrycy. Jest to problem migawki. Potwierdza to fakt ze filmy nagrywaja sie poprawnie, bo wtedy migawka jest caly czas otwarta. Pozatym takie pasy na 100 % powiekszeniu to na 99% migawka. Cos sie w niej zacina, dlatego czasem dziala a czasem nie. Czasem da sie to naprawic, ale czesto trzba wymienic migawke, a jak nie ma sie migawki to caly obiektyw.

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

Zamieszczone przez barto78
                Jest to problem migawki.
                To kompakty mają mechaniczne migawki? Chyba tylko po włączniu odpowiednich efektów dźwiękowych.

Komentarz

• Scott
                  • 2007
                  • 8

Tu bardzo podobny problem : http://www.canon-board.info/showthre...odzona+matryca

Znajomy miał taki sam przypadek w olympusie z matrycą SONY. Serwis wymienił matryce za darmo i po kłopocie.

ostatni post z tego wątku może pomoże.
                  http://www.canon-board.info/showpost...9&postcount=16
                  400D + Kit + Sigma 70-300 APO DG MACRO

Komentarz

• hegen

problem z canon a430

witam serdecznie

Mam pytanie. Na wykonywanych aparatem canon a430 zdjęciach powstają paski poziome przechodzące przez całe zdjęcie lub z ominięciem np. jedynie twarzy. Wada ta widoczna jest zarówno na wyświetlaczu jak i po późniejszym skopiowaniu na dysk.
                    Proszę o rade. Co może być przyczyną usterki
                    Z góry dziękuje

Komentarz

• winiarro
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 156

Najlepiej wrzuć jakieś zdjęcie, żeby można było zobaczyć jak to wygląda. Takie rzeczy wróżą najczęściej tylko jedno - zużycie matrycy. Takich wątków było już wiele na forum i najlepiej zgłosić to do serwisu. Nie jestem pewien na 100% ale nową matrycę powinni wstawić za friko pomimo braku gwarancji.
                      R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
                      https://500px.com/pwiniars/galleries

Komentarz

• hegen

(klik w miniaturkę)

Komentarz

• winiarro
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 156

hmmm.... Spróbuj sformatować dokładnie kartę pamięci w aparacie. Jeśli nie to włóż inną kartę pamięci. Jeśli to nie przyniesie rezultatu to trzeba będzie zgłosić to do serwisu.
                          R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
                          https://500px.com/pwiniars/galleries

Komentarz

• hegen

Dzięki za radę. Umieszczałem już w aparacie inna kartę pamięci i efekty były takie same.

Pisałem już do dwóch serwisów.Oto odpowiedzi:
                            uszkodzeniu prawdopodobnie uległa migawka - koszt naprawy 120zł wymiana
                            > częsci 110zł - zaetm 230; czas oczekiwania na częsci ok 3 tygodni

oraz Uszkodzona matryca ccd. Nie pomogę Panu z powodu brakiu części do tego modelu

Zastanawiam sie czy w ogole oplaca sie naprawiac ten aparat

Komentarz

• barto78
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 65

Matryca jest ok, na 100% to migawka/przeslona (jest to jedna czesc w obiektywie). Czy sie oplaca to sam musisz sobie odpowiedziec, zalezy ile masz funduszy czy mzesz cos dolozyc i kupic nowy. Jesli tak kup nowy, jeslinie naprawiaj. Czasem da sie to naprawic bez wymiany czesci(gdy skrzydelka migawki wypadly z pozycji), jesli ktos potrafi, ale jest to dosc zmudna praca i wymaga cierpliwosci zegarmistrza

Komentarz

Pracuję...