Przybliżenie a nie powiększenie obiektywów

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RafałS

Przybliżenie a nie powiększenie obiektywów

Witam

Jestem początkującym użytkownikiem aparatów CANON.Zajmuję się fotografią przyrodniczą i zamierzam zakupić profesionalny teleobiektyw "L"
    Moje pytanie jest następujące:
    Jakie przybliżenie mają obiektywy:
    -Canon 300mm f/4L IS USM
    -Canon 300mm f/2,8L IS USM
    Proszę o odpowiedz w jaki sposób obliczamy przybliżenie obiektywu.
    Czy przy tych obliczeniach uwzględniamy ekwiwalent 1,6 (dla Canona).
    Z góry dziękuję za odpowiedz.

Pozdrawiam
    RafałS
  • fret
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1503

Przybliżenie? To chyba w krokach... Może o to chodzi: standard, zbliżony kątem widzenia do ludzkiego oka to 50mm na FF lub 50/1,6 dla cropa. Czyli takie 300 mm ma na cropie przybliżenie 300x1,6/50=9,6-krotne. O to chodziło?

Komentarz

• TomS
      Uzależniony
      • 2006
      • 880

mnożysz 300x1,6 i masz 480. Nie wiem czy akurat o to ci chodzi czy o to jak ma się to w porównaniu ze zwykłym aparatem cyfrowym.
      Ale nie wiem czy wiesz ale te dwa szkła to całkiem inna półka cenowa

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Te obiektywy mają ogniskową 300mm dla pełnej klatki.. nie mają "przybliżenia" czy "powiększenia" - dziwne pytanie zadajesz zamierzając wydać kilka/kilkanascie tysięcy na szkło
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Bonku5
          Początki nałogu
          • 2006
          • 280

Zamieszczone przez fret
          Przybliżenie? To chyba w krokach... Może o to chodzi: standard, zbliżony kątem widzenia do ludzkiego oka to 50mm na FF lub 50/1,6 dla cropa. Czyli takie 300 mm ma na cropie przybliżenie 300x1,6/50=9,6-krotne. O to chodziło?
          A nie jest tak że 50mm ale na pełnej klatce to jest kąt widzenia ludzkiego oka?

Komentarz

• Wini
            Początki nałogu
            • 2005
            • 460

Zamieszczone przez Bonku5
            A nie jest tak że 50mm ale na pełnej klatce to jest kąt widzenia ludzkiego oka?
            ~
            ja mam jak 42 mm, moja żona jak 64 mm
            Wini

Komentarz

• Yenox
              Początki nałogu
              • 2007
              • 291

Tutaj możesz sobie poglądowo 'jak przybliża' 300mm
              http://images13.fotosik.pl/101/4fb7b4e7c88d9532.jpg
              Pozdrawiam,
              Michał

Komentarz

• Daniell
                Bywalec
                • 2005
                • 152

Zamieszczone przez fret
                A czy przypadkiem przy obliczaniu "przyblizenia" dla cropa nie powinno się również 50mm podzielić przez 1.6? Wtedy otrzymalibyśmy (300*1.6)/(50/1.6)=480/31.25=15.36?? Moje rozumowanie wynika z tego, że skoro ogniskową 300mm przeliczmy na ogniskową dla cropa to również powinniśmy zrobic to z ogniskową 50mm. Ponieważ 50 mm na pełnej klatce daje taki kąt widzenia jak 31.25 na cropie. Oczywiście mogę sie mylić
                Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• Hubert01
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 182

Wszystko zależy od ogniskowej od jakiej zaczyna się obiektyw (najszerszego kąta). np. obiektyw 17-50mm bedzie miał przybliżenie 50/17=2.9x, 70-300mm ok. 4.3x, 18-200mm ok. 11x. także Canon 300mm f/4L IS USM na cropie 1.6 bęzdie miał 480mm, więc jeśli chcesz odnieść tą ogniskową do przybliżenia w popularnych kompaktach gdzie ogniskowa zaczyna sie od ok 36mm to 480mm dzielisz przez 35 i masz ok 14x Ale nie widze w tym sensu.

Nie wiem czy o to chodziło.

Pzdr.
                  5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• Riccardo
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 691

Sigma 500mm/5.6 ma Maximum Magnification 1:7.7 - cokolwiek to znaczy.
                    Wiec ob 300m na cropie dajacy 480, pewnie zblizony. Ale ja sie nie znam.
                    Pozdrawiam
                    Riccardo
                    --
                    Fuji & Ricoh

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

dziwne pytanie jak na kogoś kto chce wydać 13 patyków na 300/2.8

Nie ma takiego parametru optycznego jak przybliżenie, jest tylko powiększenie. Niezależnie jak by tego intuicyjnie nie nazywać chodzi dokładnie o to samo dopóki nie ostrzymy na pograniczu minimalnej odległości ostrzenia (widzę, ze post powyżej porusza ten temat: maksymalne powiększenie jest funkcją dwóch parametrów: ogniskowej i minimalnej odległości ostrzenia. Zdjęcie zrobione 600mm z 5 metrów będzie pokazywało obraz mniej powiększony niż 50mm z 2 cm)

Mały obrazek jest projektowany pod przekątną klatki 24x36 mm czyli obiektyw około 50mm daje obraz o podobnym polu widzenia jak ludzkie oczy. Jeśli mówimy o obiektywie 300mm to daje on obraz sześciokrotnie powiększony w stosunku do tego standardu (czyli do widoku okiem nieuzbrojonym).

Jeśli weźmiemy pod uwagę aparat z cropem x1.6, to de facto oglądamy powiększenie x1.6 naszego obrazu z 300mm. Wynika stąd, że 300mm na cropie daje powiększenie dziewięć i pół raza w stosunku do oka nieuzbrojonego (lub do standardu 50mm na pełnej klatce).
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• stratus
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 398

Zamieszczone przez RafałS
                        Witam

Jestem początkującym użytkownikiem aparatów CANON.Zajmuję się fotografią przyrodniczą i zamierzam zakupić profesionalny teleobiektyw "L"
                        Moje pytanie jest następujące:
                        Jakie przybliżenie mają obiektywy:
                        -Canon 300mm f/4L IS USM
                        -Canon 300mm f/2,8L IS USM
                        Proszę o odpowiedz w jaki sposób obliczamy przybliżenie obiektywu.
                        Czy przy tych obliczeniach uwzględniamy ekwiwalent 1,6 (dla Canona).
                        Z góry dziękuję za odpowiedz.

Pozdrawiam
                        RafałS
                        Cokolwiek to znaczy ale przybliżenie będą miały takie same, a operując pojęciem ogniskowej łatwiej się w tym połapać. Przy przeliczaniu ogniskowej jak najbardziej uwzględnia się cropa jeśli ma sie matryce mniejszą niż FF. Przybliżenia nie mam pojęcia jak się oblicza i do czego ono w ogóle służy.
                        Podane oba obiektywy różni głównie jasność i cena

EDIT
                        Kubaman ładnie i naukowo to ujął
                        Ostatnio edytowany przez stratus; 4451.
                        Moje zabawki
                        Moje zdjęcia

Komentarz

• Makudonarudo
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 381

Nie wiem o co dokładnie chodzi w pytaniu , ale podam porównanie do zbliżeń z kompaktem.
                          Teraz mam obiektyw 70-210 czyli można zaokrąglić do 200.
                          I na 200mm w porównaniu z kompaktem to mam zoom 10x (optyczno cyfrowy jako że zabrakło optycznego)
                          czyli 300 mm powinno dać około 15x w porównaniu z kompaktowcami.
                          (aha , mam body z cropem 1.6)

Komentarz

• FlatEric
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 574

Mały obrazek jest projektowany pod przekątną klatki 24x36 mm czyli obiektyw około 50mm daje obraz o podobnym polu widzenia jak ludzkie oczy.
                            Prawie. Kąt widzenia ludzkiego oka wynosi około 180 stopni - jest w każdym razie tak duży, że gdy patrzymy na wprost to ograniczają go brwi, nos, policzki i inne podobne występy - tyle tylko, że minimalny jest kąt ostrego widzenia - coś koło 3-5 stopni chyba? W moim subiektywnym odbiorze obiektyw 50 mm obejmuje mniej niż oko (przynajmniej jak na mój sposób obserwacji ) - które bliższe jest chyba 35 mm.
                            Jeśli mówimy o obiektywie 300mm to daje on obraz sześciokrotnie powiększony w stosunku do tego standardu (czyli do widoku okiem nieuzbrojonym).
                            W zasadzie tak, ale z jednym uszczegółowieniem - przykład jest dość niefortunny, bo sugeruje liniową zależność kąta widzenia od ogniskowej (300 mm : 50 mm = 6). W rzeczywistości jest to wprawdzie rezultat zbliżony, ale nie identyczny - obiektyw 300 mm ma kąt widzenia 8,2 stopnia, 50 mm ma 46,8 stopnia, czyli 'powiększenie' wynosi 5,7 raza (różnica pomiędzy krotnością ogniskowej a kąta widzenia nasila się im szerzej widzące obiektywy bierzemy pod uwagę - np. dla pary obiektywów 20 mm i 50 mm z ogniskowych wyjdzie 2,5x, z rzeczywistych kątów tylko 2x).

Pzdr

Grzesiu
                            Ostatnio edytowany przez FlatEric; 11251.
                            SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                            Analogowy DeviantArt
                            Wypociny formalne
                            Wypociny techniczne

Komentarz

• firley
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 135

Zamieszczone przez Yenox
                              Tutaj możesz sobie poglądowo 'jak przybliża' 300mm
                              http://images13.fotosik.pl/101/4fb7b4e7c88d9532.jpg
                              To może być wygodniejsze do "przybliżania"
                              Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...

Komentarz

Pracuję...